28 10 Izlozba ljevaonica Ujevic 1

U kripti Katedrale sv. Petra u Đakovu u petak, 28. listopada 2022. svečano je otvorena Izložba sakralnih kiparskih djela iz zbirke Ljevaonice umjetnina Ujević – 107 djela, većinom raspela i likova svetaca, koja su oblikovala 43 hrvatska umjetnika.

Pozvani uroniti u ljepotu umjetničkog izričaja i doživjeti sveto

28 10 Izlozba ljevaonica Ujevic 2

Okupljene je uvodno pozdravio mons. Vladimir Dugalić, jedan od članova Organizacijskog odbora ovoga događaja, rekavši kako ova izložba još jedanput želi posvjedočiti o bogatstvu izričaja kreativnosti ljudskog duha, osobnosti umjetnika i njegovog viđenja svijeta i stvarnosti, ali i onog nadnaravnog, otajstvenog. „I ova izložba svjedoči koliko vjera oblikuje naš duh i oplemenjuje naše stvaralaštvo, stvarajući istovremeno kulturu prožetu kršćanskim vrijednostima. Pozvani smo uroniti u ljepotu umjetničkog izričaja i doživjeti sveto“, rekao je mons. Dugalić, dodajući kako Crkva od samih početaka cijeni umjetnost kao izričaj osobnog iskustva vjere, ali i kao način prenošenja vjere u kulturi. Stoga ne čudi da je i biskup Strossmayer umjetnosti posvećivao posebnu pozornosti te je ova izložba nastavak započetog projekta „Strossmayerovim putom“. Na kraju obraćanja zahvalio je svima koji su pridonijeli otvorenju izložbe.

28 10 Izlozba ljevaonica Ujevic 3

Kršćanska vjera stoljećima je nadahnuće u hrvatskome stvaralaštvu


Autor izložbe, povjesničar umjetnosti Milan Bešlić, izrazio je radost zbog činjenice da u „slavnoj Strossmayerovoj katedrali“ sudjeluje u otvorenju ove vrijedne izložbe. Na osobit način zahvalio je nadbiskupu đakovačko-osječkom mons. Đuri Hraniću, koji mu je „s puno razumijevanja povjerio da koncipira i zajedno s organizacijskim odborom sudjeluje u organizaciji ovog projekta, kako bi se u narednim godinama vidjelo, kroz izložbe koje pripremaju, u kojoj je mjeri kršćanska vjera stoljećima nadahnuće u hrvatskome puku, u hrvatskome stvaralaštvu te kako je Katolička Crkva subjekt otvoren stvaralaštvu u velikim slogovima“. „Pokazat će se kroz ove izložbe kako su klasici hrvatskog kiparstva sudjelovali u stvaranju svojih djela upravo u Katoličkoj Crkvi, počev od ovdje slavnog Valdecovog djela na dalje… Ovdje izložena djela pokazuju kako je moćno nadahnuće kršćanske vjere u različitim kiparskim diskursima, različitim postupcima koji su ta djela oblikovali – vidi se da je sloboda njihova stvaralaštva u Crkvi bila apsolutna“, rekao je među ostalim autor izložbe Bešlić.

28 10 Izlozba ljevaonica Ujevic 5

Čast je izložiti umjetnine uz grob biskupa Strossmayera


Okupljenima se kratko obratio i Damir Ujević, vlasnik Ljevaonice umjetnina Ujević i vlasnik izloženih umjetnina. Zahvalio je svima koji su dali svoj doprinos postavljaju ove izložbe. Izraze zahvalnosti uputio je i bivšem đakovačkom gradonačelniku Zoranu Vinkoviću, za čijeg je mandata postavljen kip biskupa Strossmayera na središnji đakovački trg ispred katedrale. Na otvorenje izložbe stigli su i pojedini kipari te je g. Ujević zahvalio i njima, rekavši kako mu je iznimna čast izložiti umjetnine baš u ovom prostoru, uz grob biskupa Strossmayera. Priznao je kako je na ideju o postavljanju izložbe reagirao određenim strahom, ali uz suradnju svih zaslužnih, strah je zamijenilo oduševljenje. Poručio je: „Hvala svima koji su dali svoj obol ovoj izložbi i hvala Bogu.“

28 10 Izlozba ljevaonica Ujevic 6

Dopustimo da izložena djela osnaže našu vjeru i vjernost evanđelju


Izložbu je otvorio nadbiskup Đuro Hranić, koji je podsjetio kako je u svibnju ove godine, u istom prostoru, uz Strossmayerov grob, u njegovoj katedrali, simbolički započeo hod „Strossmayerovim putom“, kada je otvorena prva izložba – „Kiparovo svjedočenje vjere“ akademika Kuzme Kovačića. „Radujem se što danas otvaramo drugu izložbu u tom nizu“, rekao je nadbiskup, zahvaljujući vlasniku ljevaonice i svih izložaka Damiru Ujeviću za njegovu raspoloživost da ih ustupi. Također je zahvalio i autoru izložbe Milanu Bešliću „koji se svojim stručnim doprinosom ugrađuje u temelje ovoga hoda Strossmayerovim putom“.

28 10 Izlozba ljevaonica Ujevic 7

„Ova izložba predstavlja sakralna kiparska djela različitih autora. Njihovo stvaralaštvo i oni koji su od njih naručivali izradu ovih umjetnina sakralne tematike očituju njihovo i naše traženje Boga. Odnos između nas ljudi i kulture je dvojak i dijalektičan: čovjek stvara kulturu, ali i kulturno stvaralaštvo te baština oblikuju čovjeka. Čovjek je s jedne strane tvorac kulture i čuvar svoje kulturne baštine, a s druge strane ta ga kulturna baština hrani i oblikuje kao osobu i kao društveno biće. Tako i ova izložba pridonosi oblikovanju nas dionika otvorenja ove izložbe i njezinih posjetitelja“, rekao je nadbiskup te dodao: „Ova sakralna baština jedan je od najsnažnijih oblika kršćanskog svjedočenja ne samo umjetnika i naručitelja njihovih djela te onih osoba koje ta djela uprisutnjuju, nego je ona istodobno i mjesto našeg rasta u vjeri i vjernosti evanđelju.“

28 10 Izlozba ljevaonica Ujevic 10

Proglašavajući izložbu otvorenom, nadbiskup je pozvao okupljene da pođu Strossmayerovim putom te da si dopuste da izložena djela osnaže njihovu vjeru i vjernost evanđelju.

Tekst i foto: Anica Banović

Izvor: Đakovačko-osječka nadbiskupija

Radio Marija

04:00 Glazba
04:30 Schönstatt - to sam ja! - ur. i vod.: Nada Pribanić
05:15 Glazba
05:30 Upoznajmo Bibliju

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Molitva za život - svakoga dana u 14:55h

Svakoga dana u 14:55 h molimo molitvu za život. Pridružite nam se u zajedništvu molitve za blagoslov obitelji, sklad i plodnost supružnika i...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Travanj 2024
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.