80. obljetnica smrti LBM i krstenje 5. dijeteta 14

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić predvodio je svečano euharistijsko slavlje u nedjelju 23. listopada prigodom obilježavanja 80. obljetnice smrti sv. Leopolda Bogdana Mandića u Župi sv. Leopolda Bogdana Mandića u zagrebačkoj Dubravi. Na misnom slavlju koncelebrirali su provincijal Hrvatske kapucinske provincije sv. Leopolda Bogdana Mandića fra Juro Šimić, domaći župnik i dekan Remetsko-dubravskog dekanata preč. fra Branko Lipša, svećenici iz dekanata i samostana sv. Leopolda Bogdana Mandića. Tijekom euharistijskog slavlja kardinal Bozanić krstio je Dominika, peto dijete obitelji Palić (otac Petar, majka Marija r. Ćibarić).

80. obljetnica smrti LBM i krstenje 5. dijeteta 2


Prije početka misnog slavlja domaći župnik i dekan Remetsko-dubravskog dekanata preč. Branko Lipša pozdravio je sve okupljene i poželio dobrodošlicu zagrebačkom nadbiskupu kardinalu Josipu Bozaniću.

 80. obljetnica smrti LBM i krstenje 5. dijeteta 1


Osvrćući se na naviješteno evanđelje kardinal Bozanić istaknuo je da ono približava što je to molitva kod Boga i kakav treba biti čovjek u molitvi pred Bogom. "Po molitvi mi dolazimo do Boga. Molitva je ona sposobnost koju ima čovjek. Druga živa bića na ovoj zemlji ne mogu govoriti, a nama je dao Bog taj dar, milost da se po molitvi dignemo do Boga. Velika je to milost, veliki dar i zato je jako važno kako na pravi način moliti.

80. obljetnica smrti LBM i krstenje 5. dijeteta 5 


"Čovjek pred Bogom je jedna velika praznina koja očekuje da ju Bog ispuni svojom prisutnošću. Kada ga Bog ispuni onda on postane veliki čovjek, čovjek blizu Bogu, a onaj koji je blizu Bogu je blizu i čovjeku", naglasio je kardinal i nadodao da je "potrebno dozvoliti Bogu da uđe u naše srce. Potrebno je isprazniti srce od hvale, oholosti, od prezira drugih. To je Bog prema nama. Toga Boga nam je objavio Isus Krist i zato je potrebno da čovjek doživi tog Boga i da ga naviješta, da pokuša i druge usrećiti s Bogom. Stoga je danas i misijska nedjelja kada molimo za one koji naviještaju evanđelje onima koji ga još nisu čuli, ali i za one koji naviještaju evanđelje onima koji su ga čuli, ali ga ne podržavaju."

 80. obljetnica smrti LBM i krstenje 5. dijeteta 8


"Svi smo mi misionari. Svatko tko doživi Boga, tko osjeti što je Bog za njega, pozvan je da to i drugima kaže, da to drugima utjelovi, da i druge pokuša prodrmati tom blagošću, tom milošću - biti s Bogom, a čovjek ispunjen Bogom je sv. Leopold Bogdan Mandić", istaknuo je kardinal prisjetivši se događaja prilikom kojeg su vjernici u travnju 2017. častili zemne ostatke bl. Leopolda Bogdana Mandića kako u Prvostolnici tako i u Župi današnje obljetnice. Kardinal je istaknuo da je sv. Leopold Bogdan Mandić zračio Bogom i da se to moglo osjetiti te da se to osjeti svaki put kad se čovjek nađe pred svecem.

 80. obljetnica smrti LBM i krstenje 5. dijeteta 11


Na kraju homilije Kardinal je izrazio radost koju dijeli s obitelji Palić koja je donijela svoje peto dijete na krštenje. "Imati djecu, odgajati djecu je poseban zadatak u Crkvi i zadatak u društvu. Zato smo danas ovdje da im čestitamo i da molimo Boga da on ispuni malog Dominika svojom prisutnošću. Dragi roditelji, djeca su vaša, ali djeca su i Božja i to je to sveto zajedništvo između roditelja i Boga. Koliko god vaša djeca budu više na Božjem putu, bit će i više vaša. Ako odlaze od Boga, manje su i vaša. Stoga, prvi zadatak svakog roditelja je upravo u tome da dijete dovede Bogu, a kad ga u pravom smislu dovedu k Bogu onda će biti posebno njegovo dijete."

 80. obljetnica smrti LBM i krstenje 5. dijeteta 13


Na kraju misnog slavlja provincijal Hrvatske kapucinske provincije sv. Leopolda Bogdana Mandića zahvalio je zagrebačkom nadbiskupu kardinalu Josipu Bozaniću na dolasku i prisutnosti u ovoj obljetnici, kao i svim prisutnim svećenicima te je u znak zahvale kardinalu uručio prigodan dar.

 80. obljetnica smrti LBM i krstenje 5. dijeteta 15


Također, zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić uručio je prigodan dar obitelji Palić.

 80. obljetnica smrti LBM i krstenje 5. dijeteta 14


Izvor: Zagrebačka nadbiskupija

Radio Marija

15:15 Krunica - Žalosna otajstva
15:45 Glazba
16:30 Vijesti dana
17:00 Povijesni i kulturni spomenici u gradu Zagrebu - ur.: dr. sc. Agneza Szabo

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Molitva za život - svakoga dana u 14:55h

Svakoga dana u 14:55 h molimo molitvu za život. Pridružite nam se u zajedništvu molitve za blagoslov obitelji, sklad i plodnost supružnika i...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Travanj 2024
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.