MG 2814

Predstavljanje knjige Vesne Slobođan „Djevojke na žrtveniku“, održano je u četvrtak, 20. listopada u Dvorani Sv. Ivana Pavla II. u sisačkom Velikom Kaptolu. Knjigu su predstavili recenzent Stanislav Vukorep, prof. Josip Jurčević i autorica, a moderirala je Anita Drnetić.

Predstavljanju uz okupljene Siščane nazočio je biskup Vlado Košić te novinarka Nada Prkačin koja je napisala predgovor za knjigu.

Knjiga „Djevojke na žrtveniku“ donosi tragične i potresne sudbine 206 hrvatskih djevojaka u Drugom svjetskom ratu i poraću s područja istočne Hercegovine. Progonom Hrvata sa svojih stoljetnih ognjišta, hrvatske su djevojke stradale na različite načine: silovanjem, klanjem, vatrenim oružjem, bacane u jame, lokve te ostavile svoje kosti na poznatim i nepoznatim stratištima, na Križnom putu…. Neke je poslijeratna komunistička vlast zatvarala i po neutemeljenim sudovima i osudama podvrgavala raznim torturama ili su prekomjerno iscrpljivane na tzv. dobrovoljnim radnim akcijama te pod sumnjivim okolnostima i na taj način stradale, a zbog neprimjerenih izbjegličkih uvijeta u oskudici osnovnim potrebama obolijevale su i umirale od raznih bolesti.

MG 2800

Govoreći o knjizi Stanislav Vukorep, publicist iz Čapljine i recenzent, je posebice naglasio da je knjiga „Djevojke na žrtveniku”, tek drugo djelo na temu stradanja hrvatskog naroda na tom području. Vukorep je istaknuo da je polazna točka autorici bila knjiga “Stradanje Hrvata istočne Hercegovine u Drugom svjetskom ratu i poraću” autora Ivice Puljića, Stanislava Vukorepa i Đure Bendera. Nakon ovoga uslijedilo je daljnje istraživanje za potrebe kojeg je autorica pretražila prostor Hercegovine te Slavoniju obilazeći mjesta stradanja, grobove i masovne grobnice te gdje je to bilo moguće, razgovarala je s članovima uže rodbine ili dobrih poznavatelja okolnosti stradanja. Autorica se koristila i obimnom izvornom arhivskom građom te drugim dostupnim izvorima, ali i posebno važno izjavama živih svjedoka.

Nadovezavši se na Vukorepu, Josip Jurčević je rekao kako knjiga otvara cijeli niz pitanja i pogleda na povijest Hrvata u Istočnoj Hercegovini. Osim toga knjiga donosi povijesni uvod i presjek događanja na tom području od osmanlijskih vremena pa do devedesetih godina prošlog stoljeća. Jurčević je ustvrdio i kako je Istočna Hercegovina zapostavljena u Hrvatskoj te kako ovaj žrtvoslov približava sudbinu hrvatskog naroda na tom području ostatku Hrvatske. Zajednica je to koja je bila na udaru svih mogućih identiteta u vjerskom, nacionalnom i civilizacijskom smislu te se otvara pitanje koji su razlozi zašto je upravo Istočna Hercegovina bila na tolikom udaru i kako se sačuvala usprkos progonima svakih nekoliko desetljeća. Na kraju zaključio je i kako je specifičnost knjige to da se obrađuju žrtvoslovlje djevojaka, a preko tih sudbina se onda može vidjeti dubina i tragedija tih ljudi i obitelji, ali i zloćudnost svih onih koji su iz različitih interesa pokušali na taj način protjerati Hrvate.

MG 2818

Autorica Vesna Slobođan rekla je kako je knjiga nastajala kroz dvije godine istraživanja te je istaknula kako ju je na pisanje potaknulo niz faktora između ostalog pitanje zašto se povijest stradanja našeg naroda ponavlja, ali i knjiga „Sunčica“ koja govori o stradanjima i silovanjima žena u Domovinskom ratu od četnika. Ova je tema desetljećima bila nijekana, a zločin nad Hrvatim u Hrvatskoj i BiH učinjen po potpuno istom obrascu. Jame i stratišta, križni putevi puni nevinih žrtava i donose zaključak kako jednostavno nema područja i roda koji nije stradao. Krivica hrvatskih stradalnika bila je zasnovana isključivo na ukorijenjenosti njihovih stoljetnih ognjišta na području koje je bilo dio ciljeva susjednih osvajača i fašista. Djevojke kao nositeljice života nisu slučajno ni sporadično mučene, obeščašćene i ubijane na Hrvatskim područjima već ciljano kako bi ih se ponizilo, zastrašilo i u konačnici protjeralo sve hrvatsko.

Izvor: Sisačka biskupija

Radio Marija

13:45 Glazba
14:00 Pozdravi, čestitke i preporuke
14:55 Molitva za život
15:00 Krunica Božjeg milosrđa

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Molitva za život - svakoga dana u 14:55h

Svakoga dana u 14:55 h molimo molitvu za život. Pridružite nam se u zajedništvu molitve za blagoslov obitelji, sklad i plodnost supružnika i...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Travanj 2024
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.