Na groblju na Dančama u Dubrovniku u srijedu 19. listopada 2022., u nazočnosti pokojnikove rodbine, sestara i braće dominikanaca, drugih redovnika i svećenika, časnih sestara i vjernika, pokopan je dominikanac fr. Vinko Šesnić koji je znatan dio svog redovničkog života proveo u Samostanu sv. Dominika u Dubrovniku. Sprovodne obrede predvodio je fr. Tomislav Kraljević - prior dominikanskog samostana u Gradu, a prigodnu homiliju uputio fr. Domagoj A. Polanščak, socius fr. Slavka Sliškovića, provincijala Hrvatske dominikanske provincije.

2022 10 19 vinko sprovod naslovna

Fr. Vinko je završio svoje putovanje, svoje životno hodočašće. Molimo, vjerujemo i nadamo se njegovu sretnom dolasku u luku Vječnog života. Tijekom duge plovidbe ovim svijetom doživio je ružno i lijepo vrijeme, olujno i mirno more, povoljne i nepovoljne vjetrove. Preminuo je u Gospodinu u 87. godini života, 64. godini redovništva i 59. godini svećeništva, rekao je na početku propovijedi fr. Domagoj. Podsjetio je na njegov redovnički put, školovanje, samostane u kojima je djelovao i živio te službe koje je obnašao u Provinciji, kao i na 1972. godinu kada se broj pastoralnih i apostolskih aktivnosti počeo naglo smanjivati. U 36 godina života ostaje djelomično paraliziran nakon što je primio cjepivo protiv boginja. Početak je to osobne Kalvarije koja je trajala pola stoljeća.

 2022 10 19 06gif

Propovjednik je rekao kako vjeruje da je Vinko doista bio znak Kristove prisutnosti u ovome svijetu. Njegov je križ bio težak, ali nije dopustio da ga slomi i udalji od ljudi. Prihvatio je svoj križ kao izazov i poticaj, a ne isključivo kao prepreku ili teret vlastitog života. Dolaskom u Dubrovnik, svaki je dan sa svojim štapom, „nerazdvojnim prijateljem“, kako ga je jednom prilikom nazvao, šetao ulicama Starog grada. Širio je oko sebe vedrinu i dobro raspoloženje, pa čak i onda kad se žalio na svoju bol i nemoć, čineći to sa sebi svojstvenim šarmom i smislom za humor. Jednostavno govoreći, volio je ljude i ljudi su voljeli njega, naglasio je fr. Domagoj Polanščak i dodao: „Zahvalimo našem Vinku, jer je mnogima pomogao da postani bolji ljudi, bolji kršćani i bolji redovnici - svojim ispovijedima i molitvom, svojom zahvalnošću i poniznošću, svojom strpljivošću i ustrajnošću“.

 2022 10 19 10gif

U ime oca provincijala, fr. Slavka Sliškovića, i Hrvatske dominikanske provincije, obitelji i rodbini pokojnog Vinka, kao i njegovoj redovničkoj zajednici u Dubrovniku, izrazio je sućut, s vjerom i nadom da će fr. Vinko pronaći konačni mir i spokoj u Gospodinu.

 2022 10 19 29gif

Nakon sprovodnih obreda, misu zadušnicu u crkvi Gospe od Rozarija predvodio je fr. Domagoj A. Polanščak, a propovijed uputio prior fr. Tomislav Kraljević. Na početku je rekao da je Vinko unatoč patnji bio zaljubljenik u život. Nikada nije očajavao. Razgovarao bi o Hajduku, nogometu, šetnji, hladnom pivu i radosti života, prisjetio se prior zajedničkih trenutaka provedenih s pokojnikom te rekao kako fr. Vinko nije propovijedao riječima nego životom. Životom je propovijedao Boga. Vinko je volio, bio voljen i radosno živio usprkos bolesti koju je nosio na svojim leđima. Danas znamo i vjerujemo da je fr. Vinko živ u Bogu te smo Bogu zahvalni što nam ga je darovao kao sina sv. Dominika i našeg brata i obitelji Šesnić koja ga je darovala Hrvatskoj dominikanskoj provinciji te svima koji su ga voljeli i poštivali, istaknuo je prior Tomislav.

 2022 10 19 31gif

Potom je zahvalio gospođi Sanji Pralas koja je kao patronažna sestra pomagala i brinula se za fr. Vinka sedam godina, fr. Nikoli Leopoldu Nosi koji je dok je bio član Samostana sv. Dominika brinuo o njegovu zdravlju. Zahvalio je Anti Sokolu i Boži Lasiću koji su svakodnevno obilazili fr. Vinka i pomagali mu u dnevnoj životnoj borbi. Riječ zahvalio uputio je doktoru Orsatu Johnu - obiteljskom liječniku, koji je godinama pratio fr. Vinka kao i bolničkom osoblju koji su ga u mnogim prilikama, kad bi ga hitna služba dovezla u bolnicu, profesionalno i s poštovanjem prihvatili.

 2022 10 19 32gif

Posljednjih šest godina fr. Vinko nije mogao samostalno hodati. Soba je bila sav njegov svijet. Nikada nije tražio da ga se posjećuje ili obilazi. Nije se žalio na samoću i osamljenost. Na kraju svakog posjeta rekao bi hvala. Hvala ti što si me posjetio. Hvala ti. „Neka ova riječ danas bude upućena svima jer bi nam fr. Vinko sigurno rekao: hvala vam!“, rekao je na kraju homilije prior fr. Tomislav Kraljević. Nakon sv. mise, u ime obitelji prisutnima se obratio Petar Šesnić - pokojnikov brat osvijetlivši neke trenutke iz obiteljskog života i zahvalio braći iz dubrovačkog samostana na svemu što su učinili za pokojnog fr. Vinka.

Izvor; dominikanci.hr

Radio Marija

10:30 Zajedno s Kristom - mons. Zvonimir Sekelj
11:15 Glazba
11:35 Virovitička panorama - ur. i vod.: Božidar Biondić
11:50 Glazba

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Molitva za život - svakoga dana u 14:55h

Svakoga dana u 14:55 h molimo molitvu za život. Pridružite nam se u zajedništvu molitve za blagoslov obitelji, sklad i plodnost supružnika i...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Travanj 2024
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.