James Jacques Joseph Tissot Adam and Eve Driven From Paradise Google Art ProjectFXD

“Biblijska prapovijest” (Post 1-11) govori o podrijetlu svijeta i čovjeka, prije nego što biblijska povijest od toga širokoga pogleda prijeđe na promatranja jednoga izabranoga Božjega naroda. Na prvom mjestu istaknuto je da je svijet stvoren, da je Božje djelo. Glagol bara’ označava ono što samo Stvoritelj može učiniti, a biblija ističe da je “sve” (2,3) Božje djelo.

Dvaput početak Svetog pisma ističe da je Bog stvorio i blagoslovio čovjeka, muško i žensko (1,27s; 5,2). I prvo i peto poglavlje ponavlja da je čovjek, muško i žensko, slika Božja. Živi čovjek slika je Božja, a ne neki mrtvi kip ili poganski idol. Već na početku čovjek čuje sveti poziv: budi plodan i postani velik, donosi plod i rasti. Pavao će pisati da čovjek mora narasti do punine mjere Kristove (Ef 4,13). Sam Gospodin i Učitelj u presudnom času govori izabranima da idu i rod donose, rod koji će ostati pa da im Otac dadne što ga god zaištu u Isusovo ime (Iv 15,16).

Čovjek je pronašao odgovor na dubinsko iskustvo samoće kad je susreo Božje stvorenje koje potvrđuje prvi nacrt: čovjek jest zajedništvo, slika Boga koji promišlja i motivira sama sebe: “načinimo” u množini. Čovjek, bez obzira bio on muško i žensko, može doživjeti gorku egzistencijalnu, životnu usamljenost. Bog potvrđuje da tako nije dobro. “Nije dobro da čovjek bude sam.” (2,18). U susretu s Evom Adam pronalazi ono što odgovara, ono što se podudara. Čovjek traži i nalazi nekoga tko će doći pred njega, tko će mu izići ususret. Međusobna pripadnost i ljudsko zajedništvo, zacrtano u slici Božjoj, ostvaruje se.
Adama oduševljeno prepoznaje Evu kao svoju i najavljuje da će potpuno i trajno biti uz nju. Zatim, u idućem prizoru žrtva su prijevare, krše zabranu i osudu zbog toga. Njihova se povijest nastavlja strašnim sukobom prvih dvaju sinova, ali oni ne odustaju od života. Imaju trećeg sina, imenom Šeta (4,25) i još druge sinove i kćeri (5,4).

Neposredno prije kobnog razgovora sa zmijom-zavodnicom Adam je Evu proglasio ljubljenom odabranicom. Pogled bližnjega u njoj je otkrio kost i meso, samu srž ljudskog bića. Međutim, neposredno nakon što je izrečeno da će muž prionuti uz nju i biti s njom, njega u idućem prizoru nema. Eva ostaje sama s napasnikom-zmijom. U presudnom razgovoru koji se odvija, Eva ne nalazi pomoći koja bi joj odgovarala. Ovdje ponovno odzvanja ostavljenost ljudskog bića koja je već prije bila naznačena.

U razgovoru sa zmijom Eva pokazuje isprva svoju hrabrost. Ne izbjegava odgovor, ne pokušava se prikriti, nego hrabro odvraća na lukav upit i ne da se zbuniti: “Plodove sa stabla u vrtu smijemo jesti”. Precizna nadopuna o Božjem upozorenju koje vrijedi “samo za plod stabla što je nasred vrta” pokazuje da Eva dobro sluša i pamti. Zabranu, naime, koja čovjeka treba čuvati od smrti primio je od Boga Adam još prije nego što je Eva došla pred njega.
Žalosni rezultat neposluha poznajemo. Otvorile su im se, doduše, oči, ali toliko da upoznaju svoju golotinju, nezaštićenost, slabost. Počinje skrivanje i bijeg koji traje do danas. Potreban je izravan susret s Bogom koji će raščistiti račune.

Zmijske laži su višestruke. Zmija podvaljuje da Božja zabrana vrijedi za sve drveće 3,1 (usp. 2,16). Izravno izokreće Božje upozorenje: sigurno ćeš umrijeti (2,17); ona to drsko niječe ubacujući negaciju: ne, nećete umrijeti (3,4). Lažna je i tvrdnja da će ljudi biti kao bogovi. Osim toga sugerira neku izmišljenu Božju zavist. Najosjetljivija laž jest o spoznaji zla jer Bog je 7 puta utvrdio da je njegovo djelo “dobro”, i da je “sve” 2,3 dobro.

Prvi je promašaj neposluh (što je u Bibliji jednako nevjeri). On vodi dalje do ubojstva (Post 4). Bog ne odustaje od svoga interesa: traži čovjeka: “Gdje si” 3,9. Postavlja pitanje o ljudskom djelovanju: “Što si učinila” 3,13? Čovjek mu je važan.

Božje milosrđe se odmah očituje. Već u propasti on zacrtava spasenje. Bog progovara i nakon grijeha (3,9), kao što je prije čovjeku govorio. Zanimljivo čovjek se obraća Bogu tek poslije grijeha (3,10). To je naša stvarnost. Bogu progovaramo iz naše konkretne, grešne situacije. Bog svoju naklonost iskazuje u “Protoevanđelju” (potomak žene – pobjednik nad zmijom 3,15) i time što razgolićenim ljudima koji su spoznali svoju slabost daje zaštitu: odijelo (3,21).

 

Autor: p. Niko Bilić, SJ

Izvor: Biblijski portal

Foto: By James Jacques Joseph Tissot (1836 - 1902) (French)Details of artist on Google Art Project - igGZ-wF6_0XnlQ at Google Cultural Institute maximum zoom level, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=22493007

Radio Marija

18:50 Hrvatski program Radio Vatikana
19:05 Glazba
19:15 Vijesti, obavijesti i najava programa
19:30 Hrvatski martirologij XX. stoljeća; Molitva sv. Mihaelu Arkanđelu

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

P. Niko Bilić - uz današnje Evanđelje: Judine škude (Mt 26,14-25)

Danas, u srijedu Velikoga tjedna u središtu evanđelja stoji izdaja i Judine škude. Evanđelju po Mateju zahvaljujemo precizan podatak o 30...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Travanj 2024
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.