15 10 22 posjet caritasu sisak 11 scaled

Djelatnici Caritasa Đakovačko-osječke nadbiskupije i Nadbiskupskog vikarijata u Osijeku posjetili su u subotu, 15. listopada Caritas Sisačke biskupije te potresom pogođena područja Banovine – Sisak i Petrinju. Sudjelovali su na misnom slavlju u privremenom bogoslužnom prostoru u svetištu Majke Naših Stradanja u Gori, a u poslijepodnevnim satima susreli su se sa sisačkim biskupom, mons. Vladom Košićem i bratom Ulrichom iz Taizéa, koji je toga dana bio u pohodu Sisačkoj biskupiji.

Posjet Banovini održan je u sklopu izleta pod vodstvom ravnatelja Caritasa Đakovačko-osječke nadbiskupije i Nadbiskupskog vikarijata u Osijeku, preč. dr. sc. Drage Tukara. Po dolasku u Sisak, u sjedište Caritasa ove biskupije, Slavonce je dočekala ravnateljica Kristina Radić i djelatnici Caritasa, iskazavši gostima srdačnu dobrodošlicu. Nakon okrijepe svi zajedno pošli su u obilazak potresom pogođenih područja te su pod vodstvom s. Smilje Čirko i ravnateljice Radić dobili bolji uvid u trenutno stanje na terenu, život mještana te projekte i djelatnosti koje Sisački caritas provodi na području Banovine.

Misno slavlje u Svetištu Majke Naših Stradanja predvodio je preč. Tukara, uz koncelebraciju domaćeg župnika Paška Glasnovića. Pozdravljajući karitativne djelatnike, župnik Glasnović podsjetio je da je središte svakoga misnog slavlja i uzrok sve naše radosti – Isus Krist, kao i da je pravi caritas – bezrezervno davati, darivati, dijeliti sebe onima u potrebi.

U svojoj homiliji, preč. Tukara oslonio se na evanđeoski ulomak o pohodu Blažene Djevice Marije Elizabeti te se obratio djelatnicima Caritasa Sisačke biskupije, ističući: „Onih dana kada je bio potres osjetili smo koliko ste kao Caritas morali hitati ljudima u pomoć. Svjesni smo koliko je vaših ljudi hitalo u ova sela kako bi ljudima donijeli radost. Ne toliko crijep, krov – već radost – jer su osjetili da dijelite njihovu muku. Dijeliti s nekim muku znači imati radost. Tko ne zna dijeliti muku, nikada se ne može radovati. I zato smo kao Marija pohitali k vama“.

Podsjećajući na okružnicu đakovačko-osječkog nadbiskupa Đure Hranića kojom je potaknuto prikupljanje sredstava za pomoć potresom pogođenim područjima, kao i na brojne samostalne inicijative vjernika – ravnatelj Caritasa Đakovačko-osječke nadbiskupije je rekao: „Svi smo pohitali jedni drugima u pomoć i to je velika radost. Caritas Caritasu iskazuje ljubav i to je snaga Caritasa. Ako Caritas s Caritasom ne zna dijeliti njegove muke i radosti – ne treba postojati. Mi smo djelatnici Caritasa i drugih crkvenih institucija te smo svi pohitali k vama kako bismo vam dali podršku, kao što je i Marija pohitala dati podršku Elizabeti. Ne bojte se, s vama smo koliko možemo biti“, rekao je preč. Tukara i zahvalio na dobrodošlici i priređenom programu ravnateljici i svim djelatnicima Caritasa Sisačke biskupije.

15 10 22 posjet caritasu sisak 2

Uslijedio je pohod crkvi sv. Lovre u Petrinji gdje je goste dočekao župnik Josip Samardžija. Slavonci su s čuđenjem promatrali župni stan uz crkvu, označen crvenom naljepnicom kao neupotrebljiv te crkvu i okoliš. Prošetali su gradom, a potom pošli u Tišinić gdje ih je dočekao biskup Košić. Nakon zajedničkog objeda, biskup je zahvalio djelatnicima Caritasa na pohodu i svim sredstvima koja su pristigla iz Đakovačko-osječke nadbiskupije u Sisačku biskupiju, ali još više na naklonosti, zajedništvu i bratskoj potpori i suosjećanju sa svim mještanima ove biskupije. „Hvala vam na ljubavi, nastavite dobro činiti“, poručio je karitativnim djelatnicima mons. Košić te ih darivao prigodnim poklonima.

15 10 22 posjet caritasu sisak 13 scaled

Program je nastavljen pohodom Hrvatskoj Kostajnici. Djelatnici Caritasa i Vikarijata posjetili su spomenik „Slomljeni pejzaž“ u spomen na poginulog snimatelja HRT-a Gordana Lederera, prošetali su središtem Hrvatske Kostajnice i saznali nešto više o njezinoj povijesti.

 

Izvor: Sisačka biskupija

Radio Marija

12:15 Je’n – dva - tri i ... djeco, a sada vi! – emisija dječje glazbe
13:00 Čitamo knjigu - p. Mirko Nikolić: "Gabrić još govori - 33 godine poslije"
13:30 Obavijesti i najava programa
13:45 Glazba

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

P. Niko Bilić - uz današnje Evanđelje: Judine škude (Mt 26,14-25)

Danas, u srijedu Velikoga tjedna u središtu evanđelja stoji izdaja i Judine škude. Evanđelju po Mateju zahvaljujemo precizan podatak o 30...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Travanj 2024
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.