DSC 0464 1 800x534
U petak 14. listopada 2022. na Hrvatskom katoličkom sveučilištu (HKS) održan je znanstveno-stručni skup “Suverenost i nacionalni identitet 30 godina nakon međunarodnog priznanja Republike Hrvatske”. Skup su organizirali Odjel za komunikologiju HKS-a i njemačka zaklada Konrad Adenauer.
Skupu su prisustvovali predstavnici ministarstva vanjskih i europskih poslova, generalni tajnik Hrvatske biskupske konferencije doc. dr. sc. Krunoslav Novak, predstavnici političkog, gospodarskog, kulturnog života te predstavnici medija.
01 800x600
Na početku su okupljene u ime organizatora pozdravili prof. dr. sc. Željko Tanjić, rektor HKS-a i Holger Haibach, direktor ureda Zaklade Konrad Adenauer u Zagrebu.
Rektor Tanjić u svom je obraćanju istaknuo kako je Hrvatsko katoličko sveučilište ranije ove godine nizom okruglih stolova u ciklusu projekta „Put suverenosti“ obilježilo tridesetu obljetnicu međunarodnog priznanja Republike Hrvatske te kako je znanstveno-stručni skup Odjela za komunikologiju svojevrstan nastavak obilježavanja ovog važnog događaja u hrvatskoj povijesti.
Direkor Zaklade Konrad Adenauer u Zagrebu Holger Haibach izrazio je svoje zadovoljstvo suradnjom s Hrvatskim katoličkim sveučilištem te se prisjetio kada je 1991. u Frankfurtu kao mladić sa svojim kolegama bio na prosvjedu za suverenost Hrvatske. Istaknuo je kako je važno poznavati prošlost da bi se znalo što nas očekuje u budućnosti te kako Zaklada Konrad Adenauer podržava istraživanja ovakvih povijesnih tema.
02 800x600
Skupu je u ime predsjednika Vlade Republike Hrvatske nazočio ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman koji je u svom govoru rekao: “Međunarodno priznanje Republike Hrvatske prije 30 godina uistinu je bilo prijeloman trenutak za našu Domovinu. Uslijedile su daljnje godine diplomatskih i vojnih napora za reintegraciju okupiranih područja. Sve spomenute i nespomenute nevolje i kušnje Hrvatska je uspješno okončala temeljem uspostavljenog nacionalnog jedinstva i nesebičnog napora hrvatskih ljudi u svim segmentima društvenog života, od iseljene do domovinske Hrvatske, od civila do branitelja. Nužno je istaknuti posebnu ulogu prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana koji je u tim presudnim godinama mudrim vodstvom i koordinacijom svih ključnih aspekata i aktivnosti opravdao povjerenje i ispunio očekivanja hrvatskog naroda.“
03 800x600
Prof. dr. sc. Jerko Valković, pročelnik Odjela za komunikologiju HKS-a i predsjednik organizacijskog odbora, u svom je obraćanju zahvalio svim izlagačima na njihovoj spremnosti da sudjeluju u znanstveno-stručnom skupu. Održavanjem skupa bila je želja doprinijeti boljem razumijevanju zbivanja i aktera u procesu nastanka suvremene Hrvatske te otvoriti prostor za promišljanje o postignućima, izazovima i aspektima hrvatske suverenosti i njezina nacionalnog identiteta. Govoreći o strukturi skupa, pročelnik Valković rekao je kako je prva cjelina bila posvećena najznačajnijim trenutcima i procesima usko povezanim sa stvaranjem hrvatske neovisnosti. Druga cjelina bila je posvećena promišljanju kako danas u vrijeme globalizacijskih procesa mijenja poimanje suverenosti, dok se u trećem dijelu govori o suverenosti s različitih, interdisciplinarnih, aspekata, dotičući doprinos Katoličke Crkve suverenosti Republike Hrvatske, doprinos medija, promjene u jeziku, hrvatsku tradicijsku kulturu i nacionalni identitet.
04 800x600
U ime predsjednika Hrvatskog sabora prisustvovala je saborska zastupnica mr. sc. Zdravka Bušić koja je održala predavanje o ulozi hrvatskog iseljeništva u međunarodnom priznanju Republike Hrvatske. Skup je bio podijeljen u tri tematska panela, od kojih su se prva dva uživo prenosila na YouTube kanalu HKS-a.
U prvom, naslovljenom “Akteri i kontekst stvaranja suvremene hrvatske države” izlagali su i raspravljali izv. prof. dr. sc. Ante Nazor, Holger Haibach i dr. sc. Adolf Polegubić, dok su o aktualnim pitanjima i izazovima suverenosti država govorili dr. sc. Neven Šimac, prof. dr. sc. Goran Bandov, dr. sc. Karlo Ressler i dr. sc. Jakov Žižić.
DSC 0464 1 800x535
U poslijepodnevnim panelima govorilo se o putu hrvatske suverenosti i oblikovanju hrvatskog nacionalnog identiteta. Tako su o doprinosu Katoličke Crkve govorili prof. dr. sc. Jerko Valković i doc. dr. sc. Anto Mikić, o oblikovanju hrvatskog bankovnog sustava doc. dr. sc. Roman Šubić, o medijskom zakonodavstvu i suverenosti dr. sc. Zdravko Kedžo, a o narativima suverenosti u hrvatskom filmu izv. prof. dr. sc. Irena Sever Globan. Prof. dr. sc. Ivan Rogić osvrnuo se na neke istraživačke prioritete i teme u kontekstu hrvatskog nacionalnog identiteta i znanosti. Prof. dr. sc. Željko Tanjić govorio je o ulozi komemoracija i simbola u oblikovanju hrvatske kulture sjećanja i nacionalnog identiteta. Izv. prof. Dr. sc. Luka Šešo predstavio je ulogu hrvatske tradicijske kulture u formiranju identiteta. Doc. dr. sc. Boris Beck govorio je o jeziku kao identitetskoj odrednici, dok je prof. Dr. sc. Božo Skoko izlagao o (pre)oblikovanju suvremenog hrvatskog identiteta i kreiranju brenda Hrvatska. Panele su moderirali sveučilišni nastavnici Odjela za komunikologiju.


Izvor: Hrvatsko katoličko sveučilište

Radio Marija

18:30 Sveta misa - prijenos trodnevnice uz blagdan bl. Ozane Kotorske iz kapelice ss. dominikanki na Krugama; misno slavlje predvodi vlč. Damir Ocvirk, župnik župe sv. Josipa u Zagrebu
19:30 Hrvatski martirologij XX. stoljeća; Molitva sv. Mihaelu Arkanđelu
19:40 Glazba
20:00 Kraljice Neba; Molitva za obitelj

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Molitva za život - svakoga dana u 14:55h

Svakoga dana u 14:55 h molimo molitvu za život. Pridružite nam se u zajedništvu molitve za blagoslov obitelji, sklad i plodnost supružnika i...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Travanj 2024
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.