221012 početak KMNL misa u Dubravi 3

Euharistijskim slavljem, koje je predslavio pomoćni zagrebački biskup mons. Ivan Šaško, započela je nova sezona Katoličke malonogometne lige u Zagrebačkoj nadbiskupiji. Misno slavlje održalo se u župnoj crkvi sv. pape Ivana XXIII. u zagrebačkoj Dubravi, a suslavili su ga prof. fra Ante Crnčević, nadbiskupijski povjerenik za pastoral mladih i pastoral sportaša vlč. Kristijan Tušek, upravitelj Župe sv. Nikole biskupa u Stenjevcu vlč. Branimir Šarić te župni vikar Župe sv. Nikole Tavelića u Kustošiji.

 221012 početak KMNL misa u Dubravi 25

Na misnom slavlju, koje je pjesmom animirao Nadbiskupijski zbor mladih, uz Božji puk sudjelovali su igrači i voditelji ekipa KMNL-a koja se nakon tri godine stanke ponovno igra u Zagrebačkoj nadbiskupiji.

 221012 početak KMNL misa u Dubravi 3

Biskup Šaško u uvodu u misno slavlje istaknuo je kako je Crkvi igranje nogometa važno jer je očito da "igra može biti izvorište za snažnije življenje kršćanstva. Sve ono što ona obuhvaća: duhovan priprema, treninzi, natjecanje, popratni događaji, može sažeti određene vrjednote koje pomažu rastu u ljudskosti i u nasljedovanju Krista. No, kao i u svakome drugom poslu i zabavi, uz nogomet se mogu vezati i loša djela. Sveti Pavao govori, s jedne strane, o „djelima tijela“, a s druge o „plodovima Duha“. Šport naglašeno povezuje tjelesno i duhovno. Osim toga, čuva ljepotu igre u kojoj smo neprestano u susretu s drugima; pozvani prihvaćati, pomagati, biti osjetljivi, ali smo i pred kušnjama sebičnosti."

 221012 početak KMNL misa u Dubravi 6

Tumačeći misna čitanja Biskup je istaknuo kako Isus "farizeje upozorava na njihovu pobožnost koju su sveli na izvanjski dojam, na samoproslavu, na dopadljivost pred drugima. Pismoznancima zamjera učenje bez ljudskosti. Isus je došao da bi nam darovao Božju ljubav; skinuo teret grijeha, tjeskobe i ropstva te nas uveo u prostore slobode, mira, vedrine i vječnosti. Zbog svoje sebičnosti, oni postaju zaprjeka za radost s Bogom. U usporedbi s nogometom mogli bismo reći da su u čudesnoj igri života u koju je ušao Bog, sebe postavili kao nešto poput neprobojnoga zida, naizgled 'živoga zida' koji zapravo umrtvljuje igru mijenjajući pravila i smisao igre. Tako je sve postalo teško i bez radosti."

 221012 početak KMNL misa u Dubravi 12

Koristeći nogometnu analogiju i povezujući lob kao primjer udarca u nogometu biskup Šaško kazao je: "Za puno poteškoća na koja u životu nailazimo, lob je dobra slika rješenja. Ta slika povezuje zemlju i nebo. Ona proizlazi iz suživota pripremljenosti igrača s mogućnostima lopte, da bi se stvorila takva hiperbola, koja zadivljuje. Kada lopta započinje svoj put, ostavlja gledatelje u iščekivanju, povezujući nadu u igraču koji ju je uputio, nesigurnost u navijačima, strah u vrataru… Nije li to učinio Bog u utjelovljenju, smrti i uskrsnuću svoga Sina. Njegov dolazak na zemlju proizišao je iz čežnje i vapaja ljudi pred nepremostivim zaprjekama za radost i spasenje. Kolika je neočekivanost Božjega puta u tome da je postao čovjekom, da je zahvatio sve naše nemogućnosti u tome 'udarcu' na rubovima, zaobilazeći očitosti."

 221012 početak KMNL misa u Dubravi 15

Obraćajući se sudionicima KMNL-a Biskup je naglasio: "Isus danas govori nama, farizejima i pismoznancima u nama, da ne težimo k pojavnosti, u što se lako pretvori i nogomet, a što je vidljivo u lošim posljedicama profesionalizma; da ne zaboravimo ljudskost, svoje bližnje u potrebi. To se u nogometnoj igri jako dobro vidi. To ujedno znači da se upravo u nogometu može njegovati osjetljivost prema bližnjima. Nogomet se ne može igrati bez zajedništva, jer podjele i nesloga ne donose uspjeh. Brzo omogućuje prepoznati tko je u nečemu dobar, a tko bolji igrač od drugih. Nogomet može odgajati za spremnost na žrtvu i za poštivanje drugih. Svima koji igraju nogomet trebalo bi biti posvema neprihvatljivo nasilje, prijevara i korupcija. Konačno, nogometni porazi put su poniznoga prihvaćanja i življenja s neuspjesima."

 221012 početak KMNL misa u Dubravi 13

Na kraju homilije biskup Šaško poručio je kako Evanđelje neizostavan priručnik za nogomet; "trajna je pratiteljica molitva, a siguran oslonac zagovor svetih i život u Crkvi i s Crkvom u otajstvenoj prisutnosti Isusa Krista i njegova Duha."

 221012 početak KMNL misa u Dubravi 28

Na kraju euharistijskog slavlja povjerenik za pastoral mladih i pastoral sportaša vlč. Kristijan Tušek zahvalio je ocu biskupu i svima okupljenima na ovom slavlju. Naglasio je kako se nada da će ova sezona biti blagoslovljena, na izgradnju zajedništva, na međusobno upoznavanje i na učvršćivanje okupljenosti oko Krista, "da se kroz nogomet i kroz sport prepoznajemo kao Isusovi učenici, prijatelji i svjedoci."

U ovoj sezoni Katoličke malonogometne lige sudjeluje 15 ekipa iz 13 župa: sv. Nikole biskupa, Stenjevec II; bl. Ivana Merza, Špansko; Bezgrešnog začeća BDM, Malešnica-Oranice; sv. Nikole Tavelića, Kustošija; sv. Martina biskupa, Dugo Selo; Svete Obitelji, Zagreb; Bezgrešnog Srca Marijina, Jordanovac; sv. Antuna Padovanskog, Sveti Duh; sv. Ivana XXIII., pape, Dubrava; sv. Antuna Padovanskog, Sesvetska Sela; Tijela Kristova, Sopot; sv. Ivana Nepomuka, Stupnik-Lučko; ekipa bogoslova Hercegovačke franjevačke provincije te dvije ekipe iz Župe Duha Svetoga s Jaruna.

Prve utakmice KMNL-a u novoj sezoni odigrat će se u subotu 15. listopada od 9 sati u Sportskom centru "Dvojka" na Zagrebačkom Velesajmu.

Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije

Radio Marija

15:00 Krunica Božjega milosrđa
15:15 Krunica - Žalosna otajstva
15:40 Glazba
16:30 Vijesti dana

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Molitva za život - svakoga dana u 14:55h

Svakoga dana u 14:55 h molimo molitvu za život. Pridružite nam se u zajedništvu molitve za blagoslov obitelji, sklad i plodnost supružnika i...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Travanj 2024
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.