1 2

Zahvalna nedjelja 9. listopada u svetištu BDM Karmelske na Svetoj Gori proslavljena je svečano i radosno. Liturgijsko slavlje predvodio je riječki nadbiskup mons. Ivan Devčić i pod misom krstio treće dijete obitelji Dragojević.

 2 1

Govoreći o Božjoj poruci pročitanih liturgijskih tekstova (2Kr 5,14-17; Ps 98,1-4; 2Tim 2,8-13; Lk 17,11-19), a osobito prvog čitanja o poganinu Naamanu Siracu koji se sedam puta oprao u Jordanu poslušavši židovskoga proroka te zdravio od kuge, u kontekstu današnjeg vremena kazao je kako smo skloni osuđivati one koji se distanciraju od Crkve, nisu aktivni, ne vidi ih se često i postavljamo se za njihove suce. To nije dobro, poručio je mons. Devčić. Ono što trebamo činiti jest pomoći im u obraćenju, pomoći im u ozdravljenju. Elizej nije odbacio poganina, nego ga je pozvao da siđe u Jordan, u njemu se opere i ozdravi. To i nama mora biti na srcu, svojim molitvama i strpljivošću pratimo one koji su se udaljili od Crkve, molimo za njih. Nismo pozvani suditi ih, nego moliti jedni za druge, a osobito za one za koje vidimo da odlaze stranputicom. U tom smislu je ovo poruka i nama poticaj promišljati o svojim odnosima prema drugima, osobito onima koji su na periferiji Crkve. Promatrati ih kao braću i sestre koji su potrebni naše pomoći, molitve i žrtava za njihovo obraćenje. Kao vjernci znamo što znači Bog u čovjekovom životu, kazao je propovjednik.

 2 1

Istaknuo je važnost kršćanskog odgoja kao i roditeljskog primjera potaknuvši roditelje da na sv. Misu idu zajedno sa svojom djecom. Kada vas djeca vide da molitve, to im ostaje trajno utisnuto u pamćenje i srce. Tom mladom čovjeku to će dati smisao njegovom radu, međuljudskim odnosima pa i trpljenjima. Nema ničeg ljepšeg od odgajati dijete davajući mu takav primjer. Ali taj primjer moraju dati i rodbina i prijatelji. Na taj način pomažemo mu da postane jednog dana u punom smislu dijete Božje. Vjernike je potaknuo na propitivanje o dojmu kakvog ostavljaju u okolini u kojoj žive i djeluju. Ostavljate li dojam istinskog vjernika koji doista ozbiljno u životu računa s Bogom? U tom smislu Gospodin će od nas tražiti odgovor što smo učinilio za našu braću i sestre, kazao je mons. Devčić.

Nedjeljna liturgija vjerniku treba biti poticaj za radikalnije i ozbiljnije njegovanje kršćanskog života u obitelji, u braku, za davanje primjera djeci. Bit će to veliki blagoslov za vaš život i obitelji. Zato Crkva na tome inzistira jer svjesna je da bez Božjeg blagoslova, molitve i slušanja Božje riječi ne možemo biti sretni. Kao primjer za nasljedovanje, naveo je sv. Pavla ap. koji je bio Isusov progonitelj, ali nakon pada s konja se obratio. Susret s Gospodinom mijenja čovjeka i moramo svojim primjerom drugima omogućiti da dožive egzistencijalni susret s Gospodinom, rekao je propovjednik.

 4 13

Zaključujući je kazao da nema ljudskog života bez križa i patnje, ali i ohrabrio da u takvim trenucima čovjek nije sam i uvijek ga prati Gospodin. Vjernike je potaknuo na molitvu u obiteljima, na svakodnevne trenutke s Gospodinom. Neka nam ne bude izgubljeno vrijeme ono koje trebamo posvetiti nedjeljnoj Euharistiji. To je dan kojega nam Gospodin dariva da Mu zahvalimo za sve darove. Tako trebamo nedjelju slaviti, sa zahvalnošću i u zajedništvu. Nitko ne može ljude tako međusobno povezani i ujedniti kao što može Bog. Nitko nam ne može pomoći da oprostimo drugome kao što to može Bog. Dopustimo Gospodinu da ima važnije mjesto u našemu životu. Nemojmo ga stavljati ‘na čekanje’ i imati isprike da se ne susretnemo s Njime. Slavimo ova sveta otajstva i nastojmo svake nedjelje s dubokom vjerom i predanjem i ljubavi prema Bogu i jedni drugima okupljati na svetim misnim slavljima, poručio je mons. Devčić.

9 1

 

Izvor: Riječka nadbiskupija

Radio Marija

13:00 Čitamo knjigu - p. Mirko Nikolić: "Gabrić još govori - 33 godine poslije"
13:30 Obavijesti i najava programa
13:45 Glazba
14:00 Podravi, čestitke i preporuke

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

P. Niko Bilić - uz današnje Evanđelje: Judine škude (Mt 26,14-25)

Danas, u srijedu Velikoga tjedna u središtu evanđelja stoji izdaja i Judine škude. Evanđelju po Mateju zahvaljujemo precizan podatak o 30...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Travanj 2024
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.