cathopic 1521221100818714 min

U dvorani Tiskovnog ureda Svete Stolice predstavljeni su itinerari umjetnosti i vjere pastoralnih aktivnosti bazilike svetog Petra: prva faza je projekcija na pročelju vatikanske bazilike od 2. listopada nakon videomappinga „Seguimi. La vita di Pietro” („Slijedi me. Petrov život").
Pokazati lice Majke Crkve koja svakoga prima i svakome zna uputiti vjerodostojnu riječ. To je, prema riječima kardinala Maura Gambettija, generalnog vikara Njegove Svetosti za Državu Grada Vatikana, cilj umjetničkih i vjerskih itinerara Bazilike svetog Petra koji su u utorak 20. rujna predstavljeni u Tiskovnom uredu Svete Stolice.

Ususret jubileju


„Kakvo je lice Crkve?", upitao je kardinal. „Ono Pape? Ono od misionara? Ono od skandala? Ono nauka katekizma ili socijalnog angažmana? Potrebno je očistiti zrcalo od prašine kako bi reflektirana slika bila jasnija i čitljivija. Misao je već projicirana na Jubilej 2025. godine kada se u Rimu očekuje oko 30 milijuna hodočasnika. Upravo njima želimo ukazati na autentičnu sliku Crkve. „Želimo ukloniti prašinu sa zrcala i pokazati lice Crkve iskona i podrijetla, utemeljene na Petru i njegovom ispovijedanju vjere u Isusa Krista, sina Boga živoga.

Slike, zvukovi i riječi


Prva postaja na ovom itineraru je videomapping „Seguimi. La vita di Pietro” („Slijedi me. Petrov život"), koji će se premijerno prikazati na pročelju bazilike svetog Petra 2. listopada iduće godine u 21 sat. Trajat će oko 8 minuta, a nudit će se od 2. do 16. listopada, od 21 do 23 sata, svakih 15 minuta. Scene u prvom licu pripovijeda glumac Flavio Insinna, s titlovima na drugim jezicima, istaknute trenutke Petrova života: od poziva do nasljedovanja, od misije do mučeništva.

Petar, ljudskost i duhovnost


Pročelje bazilike tako postaje jedan od najupečatljivijih "ekrana" na svijetu. Ikonografski repertoari su oni iz Fabbrica di San Pietro i Vatikanskih muzeja sa slikama velikih umjetnika kao što su Raffello, Perugino i Guido Reni. Priča je strukturirana kroz tehnološke alate koji mogu poboljšati i uskladiti figure, zvukove i riječi u ispreplitanju drevnog i modernog, između novih tehnologija i bezvremenske baštine umjetnosti koja se čuva u Vatikanu. Cilj je kod hodočasnika i posjetitelja potaknuti spoznaju o ljudskosti i duhovnosti Apostola, njegovim porivima, padovima, upornosti, sumnjama, suzama, da tako imaju priliku prepoznati sebe u njegovom životnom iskustvu.

Itinerari umjetnosti i vjere


Itinerari umjetnosti i vjere Bazilike svetog Petra, predloženi u sinergiji Kaptola svetog Petra, Župe svetog Petra i Zaklade Fratelli Tutti, uključuju niz događaja pod nazivom „Lectio Petri“ koji će započeti od 25. listopada u bazilici s kardinalom Gianfrancom Ravasijem, predsjednikom Papinskog vijeća za kulturu; duhovna putovanja po Petrovim mjestima grada Rima organizirana od prosinca u suradnji s Vikarijatom za Grad Rim; prijedlog Via Petri u 12 postaja, pobožnosti koje opisuju parabolu o životu apostola; svakodnevna molitva na Petrovu grobu ponuđena hodočasnicima i posjetiteljima uz molitvu krunice. „Na taj način – objasnio je kardinal Gambetti – želimo dati ljudima poticaj da kao hodočasnici na Petrovu grobu mogu živjeti iskustvo vjere, susreta s Gospodinom, prepoznati se kao sestre i braća te se vratiti doma istinski obnovljeni“.

Ponovno se rađa škola za umjetnost i obrt


Među najzanimljivijim inicijativama je ponovno rođenje tradicije koja vuče korijene iz prošlih stoljeća: “scuola delle arti e dei mestieri” ("škola za umjetnost i obrt"). „Naša misija je njegovati bratstvo i socijalno prijateljstvo“, objasnio je p. Francesco Occhetta, glavni tajnik Zaklade Fratelli Tutti: „škola će započeti u siječnju u suradnji s Fabbrica di San Pietro: ugostit ćemo dvadesetak mladih tijekom šest mjeseci koji će kod naših radnika u Bazilici učiti umjetnost mozaika, dlijeta, stolarije“.

Središte i periferije


„Nada je – zaključio je kardinal Gambetti – da svatko može upoznati lijepo i blistavo lice Isusove Crkve. Središnje mjesto rimske Crkve je činjenica, ali da bi bila korisna i značajna treba je poticati i podržati iz Crkava diljem svijeta". Neophodno jedinstvo središta i periferije bit će jasno vidljivo, primjerice u lipnju kada će se na Trgu svetog Petra održati “Festival della Fraternità” („Festival bratstva“), događaj povezan s raznim trgovima diljem svijeta na kojem se izražavaju različiti umjetnički izričaji povezani s različitim narodima i kulturama.

(Vatican News – bj – po)

Radio Marija

13:00 Čitamo knjigu - p. Mirko Nikolić: "Gabrić još govori - 33 godine poslije"
13:30 Obavijesti i najava programa
13:45 Glazba
14:00 Pozdravi, čestitke i preporuke

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Molitva za život - svakoga dana u 14:55h

Svakoga dana u 14:55 h molimo molitvu za život. Pridružite nam se u zajedništvu molitve za blagoslov obitelji, sklad i plodnost supružnika i...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Travanj 2024
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.