img 20220921 wa0022

Godišnji susret animatora nad/biskupijskih i redovničkih zajednica za duhovna zvanja Hrvatske i Bosne i Hercegovine priređen je od 20. do 22. rujna u Splitu, u Duhovnom centru „Oaza svete Marije Krucifikse“ na Kamenu, a okupio je oko 25 animatora. Tema susreta, koji organizira Vijeće HBK za sjemeništa i duhovna zvanja, bila je „Kako voditi mlade na putu razlučivanja poziva“. Na samom početku nazočne je pozdravio don Franjo-Frankopan Velić, generalni vikar Splitsko-makarske nadbiskupije prenijevši pozdrave splitsko-makarskog nadbiskupa i metropolite mons. Dražena Kutleše i nadbiskupa u miru mons. Marina Barišića zaželjevši im uspješan i blagoslovljen rad.

Tri predavanja o razlučivanju poziva održao je dr. sc. vlč. Jakov Rađa, povjerenik za duhovna zvanja Zagrebačke nadbiskupije i promotor kršćanskih poziva. Naglasio je da je razlučivanje velika tema u duhovnom životu, a radi se o tome kako prepoznati vlastito mjesto u tijelu Crkve. Razlučivanje je umijeće molitve i razabiranja položaja, mjesta koje osoba ima u Crkvi, odnosno poziva koji treba vršiti. Prof. Rađa je u svojim predavanjima, između ostaloga, govorio o molitvi, o duhovnom vodstvu, o ispitu savjesti i o teološkim temeljima razlučivanja. „Svi moramo rasti u tom umijeću jer kad ne razlučujemo postajemo pomalo okoštali, vežemo se uz neka pravila, vrijednosti a nismo elastični i ne gledamo gdje nas Bog želi u tom trenutku našega života. U potrebi smo svi malo više slijediti Božja nadahnuća, a malo manje slijediti svoje misli i ideje o tome gdje bismo trebali biti.“

p1010696

Govoreći o teološkim temeljima razlučivanja naglasio je da smo stvoreni od Boga, po jednoj Riječi po kojoj je u nas ugrađena sposobnost odgovora, dijaloga. „Čovjek je dijaloško biće, stvoren da bi s Bogom razgovarao. Nadalje, krštenjem smo obdareni Božjom ljubavlju i kao pojedinci i kao zajednica, Crkva. Postavlja se pitanje: koje je moje mjesto u Crkvi? To je isto jedno od temelja razlučivanja. Potom, pozvani smo na svetost, trajno rasti na tom putu svetosti. Razlučivanje nije vezano uz jednu odluku u mom životu nego uz razne odluke koje trebamo donijeti. Sveci su govorili da ne postoji ni jedna krepost ako nije življena sa razlučivanjem“, istaknuo je dr. Rađa.

U srijedu 21. rujna animatori su napravili izlet na Manastirine pod vodstvom kustosa Nina Švonje, a potom je u solinskoj crkvi Svete Obitelji predavanje o crkvi i oslikanim mozaicima u njoj održao don Miroslav Vidović. Program toga dana zaključen je zajedničkim misnim slavljem u solinskoj bazilici koje je predvodio generalni vikar don Franjo-Frankopan Velić u koncelebraciji sa župnikom don Antom Čotićem i ostalim svećenicima, animatorima za duhovna zvanja. U svojoj je propovijedi generalni vikar, između ostaloga, kazao da nas Isus pronalazi u prostoru gdje jesmo, gdje živimo, u našim "carinarnicama", gdje sve imamo pod kontrolom, gdje drugoga doživljavamo samo pod vidom koristi za nas. Isus nas pronalazi i poziva na iskorak, da idemo za njim, u nama nepoznat prostor, gdje više nemamo kontrolu, gdje se moramo prepustiti njegovu vodstvu. To je put uzimanja križa i nasljedovanja, ali i put koji vodi preko iskustva Tabora do slave uskrsnuća.

Ovaj susret jednom godišnje okuplja animatore nad/biskupijskih i redovničkih zajednica za duhovna zvanja koji razmjenjuju svoja iskustva o pastoralu duhovnih zvanja, praćenja mladih u izboru ne samo duhovnog poziva nego i poziva na bračni život i dr.

Izvor: Splitsko-makarska nadbiskupija

Radio Marija

04:30 Sjaj Istine - ur. i vod.: don Josip Mužić
05:15 Glazba
05:30 Upoznajmo Bibliju
05:50 Glazba

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Molitva svetoj Katarini Aleksandrijskoj

Molitva svetoj Katarini Aleksandrijskoj Slavna sveta Katarino, djevice i mučenice, pomozi mi nasljedovati tvoju ljubav i čistoću. Daj mi snage i hrabrosti...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Rujan 2022
P U S Č P S N
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.