“Mene ne štite ni visoke zidine ni more koje me s obje strane okružuje,

mene čini sigurnim u svako doba zaštita moga gospodara

čiju sliku uklesanu vidiš u ovom mramoru”.

 

 

SVETKOVINA SVETOG MIHOVILA – PROGLAS BISKUPIJI I GRADU

Draga braćo i sestre u vjeri, župnici, svećenici, redovnici i redovnice!

Svetkovina svetih arkanđela zove nas da se okupimo u zajedništvu svete vjere Kristove. Sveti Mihovil ponosan stoji nad našom katedralom i svima pokazuje da je pobijedio zloga. On borac Božji za istinu, pravdu, dobrotu i ljubav Božju imenom na Boga upućuje i pita nas: A tko vam je kao Bog? Gdje ćete naći sigurnost, gdje ćete naći lijeka, gdje ćete naći oproštenje, novi početak i istinsku ljubav ako ne u Boga koji vam Sina svoga daruje? Otac je poslao Sina i snagom žrtve pobijedio zlo, snagom Božanskog života pobijedio smrt i otvorio vrata vječnosti, vječne pobjede Božje dobrote i ljubavi. On želi da uvijek živimo s Njim povezani i u njegovoj milosti.

Živimo vremena mnogih iskušenja, kriza i neizvjesnosti. Ratni sukobi, posljedice pandemije, potresa i svjetskih kriza uvelike su poremetile uobičajeni način života. Čovjek današnjice kao da iznova traži svoj identitet i pita se što znači biti čovjek? Zapravo vječna pitanja uvijek iznova stoje pred nama: Tko smo? Kamo idemo? Koji je smisao i cilj našega života? Čežnja za vječnošću duboko utkana u ljudsko biće stvoreno na sliku Božju želi nadvladati sve prepreke prolaznosti i ostvariti se zauvijek u svome Stvoritelju.

Put vjere i pouzdanja u Pobjednika, Sina Božjega koji daje snage i otvara vrata vječnosti svojim uskrsnućem, oslikava se u našem zaštitniku svetom arhanđelu Mihovilu. Njemu se pod zaštitu utječemo da snagom Božjeg Duha pronađemo odgovore, jasno vidimo cilj koji daje smisao našem zemaljskom putovanju i pobijedimo sva iskušenja.

Zajedno uzdignimo molitvu Bogu kroz sve dane devetnice svetom Mihovilu. Devetnicu ćemo započeti u utorak, 20 rujna, svetom misom za pokojnog biskupa Srećka Badurinu i hrvatske branitelje. U slijedeći utorak, 27. rujna neka bude dan posta i molitve svih vjernika Šibenske biskupije s nakanom molitve za mir u svijetu, za prestanak rata u Ukrajini, za prestanak pandemije, za sinodalni hod Crkve u osluškivanju Duha Svetoga i da nam Gospodin udjeli snagu vjere, radost služenja i ustrajnost u molitvi.

Sv. Mihovil svojom pobjedom pokazuje da je sve u Božjoj ruci. Ustrajnost molitve hrane riječi Isusova obećanja: Bog će obraniti svoje izabrane koji dan i noć vape k njemu sve ako i odgađa stvar njihovu (usp. Lk 18,7). Utecimo se svetom Mihovilu pod zagovor i zaštitu. Neka nam sveti Mihovil isprosi potrebne milosti za ovo naše uzburkano vrijeme, da nam pomogne Bogu se ponizno prikloniti, ljudsko dostojanstvo poštivati, sačuvati obitelj, Domovinu voljeti, oko zajedništva i sloge se više potruditi, u svakom čovjeku prepoznati brata i brinuti za vječni spas duše.

I ove godine pozivam Vas da se oko sv. Mihovila okupimo. Ovo je važan događaj našeg zajedništva u vjeri. Dođite kao hodočasnici iz svih župa, sa župnim barjacima, znakovima bratovština i udruga, u narodnim nošnjama. Pozivam braću svećenike, župnike, članove župnih vijeća, vjeroučitelje, redovnike i redovnice, skaute i mlade da potaknu i organiziraju dolazak iz svojih župa i zajednica.

Na svetkovinu se pripremamo devetnicom, a posebno uočnicom, večernjom molitvom, u srijedu, 28. rujna u 19 sati. Slavlje svetkovine 29. rujna počinje u 10 sati u našoj Katedrali.

S pjesmom, molitvom i razmatranjem proći ćemo našim gradom i tako ući u svečanu svetu misu na trgu pred Katedralom. Uz sudjelovanje više nad/biskupa slavlje će predvoditi mons. Ivan Štironja, kotorski biskup.

Sve Vas blagoslivljam, sv. Mihovilu preporučam i radosno na slavlju očekujem,

Vaš biskup + Tomislav

 

Izvor: Šibenska biskupija

Radio Marija

05:15 Glazba
05:30 Upoznajmo Bibliju
05:40 Glazba
06:00 Kraljice Neba; Molitva prije rada

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Riječ Gospodnja - homilija apostolskog nuncija mons. Giorgia Lingue

Na Veliku subotu u 18:30 h i u nedjelju u 9:00 hu našem je programu Riječ Gospodnja – homilija apostolskog nuncija mons. Giorgia Lingue. Čitanja: Dj...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Travanj 2022
P U S Č P S N
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.