20220911 Redovnicke Blato nasl

Zlatni redovnički jubilej proslavile su tri redovnice Družbe Kćeri Milosrđa u nedjelju, 11. rujna na svečanom euharistijskom slavlju u župnoj crkvi Svih svetih u Blatu na Korčuli. Sestre koje su proslavile 50. godina zavjeta su: s. M. Ilirka Ivandić, s. M. Mojmira Mašina i s. M. Lorenka Lupić.

Svečanost je započela procesijom od samostana do župne crkve, a euharistijsko slavlje predslavio je mons. dr. Petar Palić, mostarsko – duvanjski biskup i trebinjsko – mrkanski upravitelj. Suslavili su domaći župnik don Željko Kovačević, župnik župe Bezgrešnog Začeća BDM iz Valpova prečasni Zvonko Mrak te župnik župe Preko don Filip Kucelin. Na slavlju je sudjelovala i s. M. Fides Babić, vrhovna predstojnica Družbe iz Rima te provincijalna predstojnica s. M. Mirjam Gadža kao i brojne druge redovnice.

U propovijedi je biskup Palić istaknuo važnost predanja i nasljedovanja Krista po uzoru na bl. Mariju Propetog Isusa.

Uvodno je kazao kako jubileji u redovničkom i svećeničkom životu označavaju prekretnice kojih se valja spomenuti. „U ovom vremenu kad oko nas vlada kultura odbacivanja, kultura otkazivanja, kultura poništavanja, kako papa Franjo naziva suvremene životne navike pojedinaca i društava, želimo dati hvalu Gospodinu za život, redovničko svjedočenje i raznovrsni angažman naših sestara“, rekao je biskup. Dodao je i kako je svrha svake proslave pojačati i intenzivirati značenje nečega, a slavlja zahtijevaju da budu podijeljena, pojačana i proširena.

Povezujući poruku nedjeljnog evanđelja sa životom bl. Marije Propetog, utemeljiteljice ove redovničke zajednice, biskup je ustvrdio kako je ta „poruka ljubavi, milosrđa i suosjećanja istaknuta nasuprot nemilosrdnom, natjecateljskom, nehumanom doživljavanju najsposobnijeg načina razmišljanja svijeta.“ Samo živeći i svjedočeći te poruke možemo biti istinski Isusovi učenici i glas savjesti društva, poručio je biskup Palić.

Osvrnuvši se na druga misna čitanja biskup je protumačio kako Bog želi biti milosrdni Bog, a ne Bog tvrda srca, on je onaj koji ljubi, a ne onaj koji razara. „Bog razbija naše ljudske okvire i stereotipe, poziva nas na novi način gledanja, prosuđivanja i djelovanja“, kazao je.

Dodao je i kako „Bog u svojoj ljubavi ne miruje dok svi nisu pronađeni“, pa je i papa Franjo poruku o Božjoj ljubavi, milosrđu i blizini stavio u središte svoga služenja. Crkva za njega nije muzej za svece ili zaklon za čestite već poljska bolnica za ranjene, istaknuo je mostarski biskup.

20220911 Redovnicke Blato 4

„Danas ovdje pred nama stoje ove tri žene, tri redovnice, koje su tijekom 50 godina svoje redovničke službe nastojale živjeti milosrđe po uzoru na Očevo milosrđe“, kazao je biskup i nastavio: „One su tijekom 50 godina svog redovničkog života svjedočile da nas je Bog stvorio s bezgraničnom ljubavlju i da nas bez njega jednostavno nema. I kad smo grijehom protratili njegove blagoslove, kao što je to učinio i rasipni sin iz evanđelja, Bog nas, poput dobrog i milosrdnog Oca, nije napustio nego je, ljubeći nas kao što je ljubio svog jedinorođenog sina, poslao svog Sina Krista Isusa, našega Gospodina, da nas spasi od grijeha i smrti svojom vlastitom mukom i smrću na križu.“

Biskup Palić prenio je i pozdrave mjesnog biskupa mons. Roka Glasnovića koji se nalazi u Rimu na seminaru za biskupe zaređene protekle dvije godine te nije mogao biti u Blatu.

Svojim pjevanjem ovo svečano slavlje uveličao je i župni zbor župe Svih Svetih iz Blata.

Nakon euharistijskoga slavlja svečanost se nastavila procesijom do samostana, molitvom u svetištu bl. Marije Petković te druženjem oko trpeze.

Proslavi zavjeta prethodile su duhovne vježbe koje je imao fra Bojan Rizvan, član Hrvatske Provincije sv. Jeronima, a tema je bila Blaženstva.

Tekst i foto: Družba Kćeri Milosrđa

Izvor: Dubrovačka biskupija

20220911 Redovnicke Blato 9

Radio Marija

20:45 Glazba
21:00 Ispovijest vjere Hrvata katolika
21:01 Vjera te tvoja spasila - gosti: Andrea i Boris Oroš; ur. i vod.: Lucija Marić
22:00 Obavijesti i najava sutrašnjeg programa; Molitva BDM za zaštitu

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

P. Niko Bilić: Poglavar i voditelj u Bibliji na primjeru Abrahama, Jakova, Mirjam i Petra

Podsjetimo se ukratko na glavne, poznate podatke da nam pomognu još jednom poslušati i razumjeti Božju riječ kao nadahnuće, oslonac i izvor snage za...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Rujan 2023
P U S Č P S N
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.