1 14 min

 

Povodom 25. obljetnice smrti sv. Majke Terezije i spomendana ove svetice, Zajednica Albanaca PGŽ organizirala je u nedjelju 4. rujna hodočasće u svetište Majke Božje Trsatske. Prigodan program započeo je okupljanjem kod kipa sv. Majke Terezije i polaganjem cvijeća i svijeća, nakon kojega su uslijedili prigodni govori i koncert, te kao vrhunac slavlja, svečana dvojezična sveta Misa koju je predslavio don Krist Gjergji, misionar Albanske katoličke misije u Hrvatskoj, u koncelebraciji gvardijana Trsatskog svetišta fra Krunoslava Kocijana i župnika Župe sv. Ane na Gornjoj Vežici vlč. Marka Gregića. Propovijed na albanskom jeziku uputio je don Gjergji, a na hrvatskom fra Krunoslav koji je na početku rekao da je Isusov govor u pročitanom Evanđelju vrlo strog i zahtjevan. On kaže da ako tko želi ići za njim, treba ‘mrziti’ svoje najbliže, svoju obitelj. Obrazložio je to rekavši da je Isus na svom zadnjem putu u Jeruzalem, koji će završiti njegovom smrću na križu, ali koji će njegovim uskrsnućem za nas biti otkupiteljski. Drugi razlog, nastavio je propovjednik, jest da Isus želi dati priliku onima koji ga žele slijediti, da razmisle u što se upuštaju. Nije Isus želio nikoga prevariti niti namamiti da ize za njim i bude s njim. Ako današnju poruku Božje riječi povežemo sa sv. Majkom Terezijom, možemo uočiti da je njezin identitet proizlazio upravo iz te radikalnosti i spremnosti da slijedi Isusa. Majka Terezija se usudila u podijeljenom društvu, koje ne mari za najsiromašnije i koji umiru na ulici, prepoznati i okupljati upravo njih, rekao je fra Krunoslav.

2 min 1

Ova svetica, nastavio je, u njima je prepoznala Isusa, a oni su bili potrebni njezine blizine i smilovanja. Zadnje trenutke života tih osoba ona je htjela učiniti dostojnima, uz lijepu riječ, pažnju, uz kakav gutljaj i zalogaj koji će ih ispratiti pred lice Svevišnjega, bez obzira koje je vjere ta osoba bila i kakav je život živjela. Upravo u tome je nama Majka Terezija i tada i danas, upozorenje i poziv, da se ogledamo oko sebe i pogledamo iz čega mi crpimo svoj identitet, što je nama važno u životu, jesmo li doista ljudi koje Bog poziva da vide druge ljude i njihove potrebe i da tražimo svoj identitet u Gospodinu, rekao je propovjednik. Zaključujući je poručio da i nas Bog poziva na tu odgovornost, solidarnost i spremnost da odgovorimo na svaki Božji poticaj i svakoga dana učinimo nešto lijepo za Boga.

3 1 min

Proslavi su nazočili Predsjednik Zajednice Albanaca PGŽ Valentin Ileshi, predsjednik Vijeća albanske nacionalne manjine PGŽ Gani Xharahi, predsjednik Vijeća albanske nacionalne manjine Grada Rijeke Ton Marku, saborska zastupnica albanske, bošnjačke, crnogorske, makedonske i slovenske nacionalne manjine Ermina Lekaj Prljaskaj, izaslanik gradonačelnika grada Rijeke Srđan ŠkuncA, veleposlanik Republike Kosova Martin Berishaj, veleposlanik Republike Albanije Riza Poda, veleposlanik Republike Sjeverne Makedonije Milaim Fetahu i počasni konzul Republike Albanije Bashkim Enesi.

Neki od njih obratili su se prigodnim govorima na početku misnoga slavlja, među njima ambasador Republike Albanije Riza Poda koji je istaknuo Majku Tereziju kao je simbol dobrote, jedinstva, solidarnosti, mira, skrbi – simbol ljubavi. Ova velika humanitarka albanskog porijekla postala je most prepoznavanja albanskog naroda u svijetu. Njezin primjer poziva sve nas otvoriti nove horizonte kako bismo s ljubavlju i nadom, poštivanjem, solidarnosti i međusobnom suradnjom mogli biti jedni drugima podrška u životnim trenucima, poručio je Poda.

4 1 min

Saborska zastupnica albanske, bošnjačke, crnogorske, makedonske i slovenske nacionalne manjine Ermina Lekaj Prljaskaj iskazala je zahvalnost gradu Rijeci, Trsatskom svetištu i gvardijanu Svetišta, te Riječkoj nadbiskupiji te riječkom nadbiskupu Ivanu Devčiću na podršci i uključenosti u provedbi ideje postavljanja kipa sv. Majke Terezije 2018. godine, na ulazu u najstarije hrvatsko svetište. Majka Tereza nije samo naša, ona je svačija, jer svi smo mi potrebni ljubavi, istaknula je.

Svetoj Misi prethodio je glazbeni program u kojemu su nastupile franjevka crnogorske provincije č.s. Anamarija Mataj i Patricija Žudetić uz pratnju orguljašice Elene Roce.

6 min

 

Izvor: Riječka nadbiskupija

Radio Marija

15:15 Krunica - Žalosna otajstva
15:40 Glazba
16:30 Vijesti dana
16:45 Glazba

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Molitva za život - svakoga dana u 14:55h

Svakoga dana u 14:55 h molimo molitvu za život. Pridružite nam se u zajedništvu molitve za blagoslov obitelji, sklad i plodnost supružnika i...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Travanj 2024
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.