20220818 Ancele 50 18

Kotorski biskup mons. Ivan Štironja predslavio je u četvrtak, 18. kolovoza, svečano misno slavlje u crkvi sv. Marije Krucifikse pri samostanu Službenice Milosrđa na Pilama, u povodu 50. obljetnice redovničkih zavjeta 8 sestara: s. Anđele Ćesić, s. Janje Bošković, s. Milenke Žižić, s. Vide Maslać, s. Neđe Šutalo, s. Bose Biuk, s. Anice Mlinarić i s. Jandre Pisac. Koncelebrirali su mons. Ivica Pervan, generalni vikar Dubrovačke biskupije, i pater Vinko Maslać.

Uvodeći u euharistijsko slavlje s. Mariangela Galić, provincijska poglavarica Službenica Milosrđa, istaknula je da je smisao slavlja i jubileja zastati i obnoviti svijest darovanosti vlastitog postojanja te Bogu zahvaliti za prijeđeni put i ponovno obnoviti svoje predanje. „Danas želimo ovim slavljem, zajedno s vama, uzdići hvalu Trojedinom Bogu za sve čime vas je u svojoj ljubavi i milosrđu kroz proteklih 50 godina redovničkog života obdario, kao i za dar svake pojedine od vas baš ovoj redovničkoj obitelji Službenica Milosrđa koju je time izgrađivao i obogatio“, rekla je provincijalka Galić.

Sestre su obnovile svoje redovničke zavjete riječima: „Presveto Trojstvo, pozivaš me da priznam ljepotu i besplatnost tvoje ljubavi, podrži moju slobodnu odluku da se posvetim Bogu na njegovu slavu, slijedeći Krista po njegovu primjeru kroz cijeli život. Potvrđujem zavjete čistoće, siromaštva i poslušnosti prema konstitucijama Službenica Milosrđa te se svim srcem darujem ovoj redovničkoj obitelji da milošću Duha Svetog uz pomoć Djevice Marije i sv. Marije Krucifikse postignem savršenu ljubav u zajedništvu sa svojim sestrama u službi Bogu i Crkvi osobito bolesnima, siromašnima i malenima.“

U homiliji je biskup Štironja pozdravio sve slavljenice, svih 8 sestara, istaknuvši da su one već 50 razreda u Isusovoj školi i kako se on sigurno raduje zbog njihovog dugogodišnjeg poniznog i požrtvovnog služenja. Osvrnuvši se na prvo čitanje o Abrahamu, usporedio je život sestara s Abrahamovim životom te primijetio kako su i one napustile svoj rodni kraj, otišle tamo gdje ih je Bog slao i zbog toga ih je Bog blagoslovio i učinio blagoslovom onima koji su ih susretali. Ohrabrio ih je da tako nastave i dalje, s istim mladenačkim oduševljenjem, čvrstom vjerom i ljubavlju kao kada su dale svoja obećanja, iako vrijeme kada su došle u samostan, nije isto vrijeme kao sada.

„Večeras smo se okupili oko Isusa, zajedno s vama, vašom zajednicom i obiteljima, slavimo Oca nebeskog kojemu ste prije 50 godina darovali svoje živote, dajući obećanja, zavjete čistoće, siromaštva i poslušnosti. Da ste to ozbiljno mislile i odgovorno shvatile i učinile 29. kolovoza 1972. potvrđuje i ova današnja večer“, kazao je biskup te dodao kako Boga večeras slavimo, ali i zahvaljujemo Bogu za službu ovih sestara, za sve sate molitve i pjesme, razmatranja i klečanja, za sate služenja sestri i braći na polju djelovanja koje im je Crkva i redovnička zajednica povjerila.

Biskup Štironja je zahvalio i svim obiteljima, osobito roditeljima sestara, svima koji su ih pratili na ovom redovničkom putu te uputio da svi zajednički molimo za nova duhovna zvanja kako u našim crkvama ne bi presušila živa vrela.

Tekst i foto: Tea Kuzek Marević

Izvor: Dubrovačka biskupija

Radio Marija

04:00 Glazba
04:30 Duhovno pomoći čovjeku - emisija djelatnika i suradnika Centra za duhovnu pomoć - tema: Iz besmisla u radovanje životu - hagioterapijskim koracima; ur. i vod.: Slavica Črnac i Kristina Jurković
05:30 Upoznajmo Bibliju
05:40 Glazba

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

P. Niko Bilić - uz današnje Evanđelje: Judine škude (Mt 26,14-25)

Danas, u srijedu Velikoga tjedna u središtu evanđelja stoji izdaja i Judine škude. Evanđelju po Mateju zahvaljujemo precizan podatak o 30...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Travanj 2024
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.