202207 Ljetovanje Ukrajina Dbk nasl 1200x675

Pedesetero djece iz ukrajinskog grada Vinice s pratiteljima, među kojima su bili svećenik i redovnica benediktinka, ugostio je u drugoj polovici srpnja Caritas Dubrovačke biskupije. Prisilno raseljena djeca, ona slabijeg socioekonomskog statusa kao i ona iz velikih obitelji, za vrijeme svojeg ljetovanja bila su smještena u Biskupijskom sjemeništu, a svakog dana za njih su bile organizirane različite aktivnosti od kupanja, radionica i igara, izleta, obilaska gradskih znamenitosti i raznih drugih sadržaja.

S ukrajinskom djecom susreo se i dubrovački biskup mons. Roko Glasnović u srijedu, 27. srpnja i s njima slavio euharistiju. U homiliji im je ispričao priču o kralju i sluzi koji mu je u različitim teškim životnim situacijama iznova govorio: ‘’Bog uvijek čini dobro!’’ Iako kralj nije vjerovao, u konačnici je i sam doživio situaciju u kojoj je mogao pronaći Boga i svome pravocrtnom pogledu proširiti vidike.

Djeca iz Ukrajine igrala su i prijateljsku nogometnu utakmicu s djecom iz župe Presvetog Spasitelja u Mokošici, a nakon utakmice druženje je nastavljeno na igralištu i u župnom dvorištu. Dubrovački tenor Stijepo Gleđ Markos je s djecom održao glazbenu radionicu na kojoj je osmišljena i opjevana pjesma ‘’Ukrajina smo ti i ja’’. To su samo neki od sadržaja koji su djeci bili ponuđeni.

Puno osoba bilo je uključeno i dalo svoj doprinos da ukrajinskoj djeci bude što ljepše i bolje, da provedu nezaboravno ljeto “U zagrljaju Libertasa”. A da im je bilo lijepo svjedočili su njihovi osmjesi i suze na odlasku iz Grada.

Djeca su prije odlaska napisala zahvale, pa prenosimo neke od njih: “Jako sam zahvalna ljudima koji su nas tako srdačno prihvatili, brinuli o nama svaki dan, vodili posvuda, davali ono što trebamo i od srca im zahvaljujem na tome’’; ‘’Jako sam zahvalan što ste nas prihvatili u svome gradu. Saznao sam toliko toga novoga, toliko dojmova, more dojmova svaki dan. Jednostavno nevjerojatno jer u nekoliko dana to je nemoguće napraviti, zaista sam jako zahvalan na svemu, a prije svega sam zahvalan Bogu što je sve to osmislio unaprijed’’; ‘’Sve mi se svidjelo, posebno kad sam skakala u more sa stijene. To je bilo super! Skakala sam s jedne visine nekoliko puta, pa s druge. To je bilo toliko dobro i strašno!’’ te ‘’Jako sam zahvalna, jako mi se svidjelo sve, toliko dojmova, toliko novoga, muzeji…hvala vam svima!’’

Caritasovi djelatnici i volonteri svakog dana su bili uz djecu iz Ukrajine. Veliko srce pokazali su i dubrovački poduzetnici koji su ih rado počastili besplatnim dnevnim obrocima, ponudili svoje usluge te na raspolaganje stavili svoje vrijeme, pa Caritas Dubrovačke biskupije zato posebnu zahvalnost izražava sljedećim tvrtkama i pojedincima. Velika hvala ugostiteljima: Hoteli Maestral d.d., Hotel Lero d.o.o., Hotel Lafodia – Anker Grupa d.o.o., Jadranski luksuzni hoteli d.d., Villa Dubrovnik d.d., Učenički dom Paola di Rosa, Pizzerija TuttoBene – Pizza shop d.o.o., fast food Burger Tiger – Karika d.o.o., Nautica d.o.o. – restoran Panorama, restaurant Azzuro, Trnčina d.o.o., Marina d.o.o. – pizzerija Mama Margherita, UO Planet Sport.

Hvala i sponzorima: Grad Dubrovnik, TZ Grada Dubrovnika, Muzej Domovinskog rata, Dubrovačke zidine – DPDS, Akvarij Dubrovnik, Libertas Dubrovnik d.o.o., žičara – Excelsa nekretnine d.d., Jasenska d.o.o., Sladoledarna Dubrovnik, Pekara Rusica, Aqua park Ronilačkog kluba Dubrovnik, Alfa 2 d.o.o., Rezervat Lokrum d.o.o., Dubrovački muzeji, Jadrolinija d.d., Kolak trgovina d.o.o., Obrt Fortitudo – Sightseeing Dubrovnik, Samostan Male braće, Katedrala, Dubrovačka biskupija.

Biskupijski Caritas zahvaljuje pojedincima, skupinama i zajednicama: Stijepo Gleđ Markos, Ivana Marić, Marinka Ulaga, Svjetana Kolić, Igor Guljelmović, Katolički skauti, Mladi Dubrovačke biskupije, Župa Presvetog Spasitelja Mokošica, OK Nova Mokošica.

Ovo ljetovanje dio je pilot programa za podršku Ukrajini kojim koordinira Hrvatski Caritas, a program je nastao u suradnji s Američkim Caritasom (CRS).

Caritas Dubrovačke biskupije i prijašnjih godina je sudjelovao kao suorganizator u sličnim projektima poput programa „Ljeto kao radost“ koji je bio namijenjen besplatnom boravku obitelji teškog socijalnog stanja iz Vukovara ili programa „More prijateljstva“ koji je bio usmjeren prema djeci iz Slavonije. Župni Caritasi, prema svojim mogućnostima, također su povremeno besplatno organizirali boravak djece s posebnim potrebama ili drugih posebnih skupina na moru.

Tekst i foto: Caritas Dubrovačke biskupije

Radio Marija

08:05 Glazba
08:15 Čestitamo rođendane
08:20 Glazba
08:30 Vijesti, obavijesti i najava programa

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Danas je 124. rođendan Danice Širole - Tko je bila "hrvatska Mala Terezija"?

Danas je 124. rođendan Danice Širola. Tko je bila Danica? Djevojka, učiteljica, koja je silno željela stupiti u samostan. Rođena je u Karlovcu 18....

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Travanj 2024
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.