razlučivanje ignacije unsplash
Donošenje odluka je teško. Možda živimo u vremenu i prostoru koje nam dopušta mnogo slobode i izbora, ali ima trenutaka kada mislimo da je sve to previše. Previše izbora. Previše slobode. Možda se i mi vučemo već utabanim putem, možda svake večeri gledamo isti televizijski kanal od dvije stotine mogućih, možda i dalje šaljemo svoju djecu u istu lošu školu iako znamo da je loša, možda i dalje nastavljamo raditi isti posao kojeg ne podnosimo, iako sumnjamo da nam prazni dušu, možda jednako tako potpuno okrećemo leđa izborima i propuštamo ih kao pijesak kroz prste – to je jednostavno lakše.

Što Bog želi?

Jedan od razloga zbog kojih se teško odlučujemo je taj što, iako svi mi imamo ovakva ili onakva ograničenja, zapravo je prilično šokantno koliko, zaista, imamo slobode. Kad bih htjela, mogla bih učiniti nešto što bi zadovoljilo moju čežnju za činjenjem nečeg konkretnog kako bih pomogla drugim ljudima. Mogla bih odlučiti da ću, na primjer, ići u školu za medicinske sestre. Ili bih se mogla prepustiti cjeloživotnoj fascinaciji jezičnim razvojem dojenčadi i otići na diplomski studij. Mogla bih to učiniti. A možda i hoću.

Pitanju donošenja odluka možemo pristupiti iz više perspektiva, ali ako smo kršćani i ako zaista vjerujemo da nas je stvorio Bog i živimo u svijetu koji je stvorio Bog i za Božju svrhu, naše jedino razumno polazište jest ta svrha: Što Bog želi?

Kralj razlučivanja

U katoličkoj duhovnoj tradiciji donošenje odluka naziva se “razlučivanjem”. Ta riječ ne podrazumijeva donošenje potpuno nove ideje iz vlastite kreativnosti, već razjašnjavanje stvari kako bismo mogli vidjeti i razumjeti nešto što već postoji: ono što Bog želi da učinimo.

Sveti Ignacije Lojolski, utemeljitelj Družbe Isusove, odnosno isusovaca, doista je kralj razlučivanja u katoličkoj tradiciji. Njegove Duhovne vježbe, napisane tijekom nekoliko desetljeća sredinom šesnaestog stoljeća i koje su od tada koristile stotine tisuća duša, u biti su rezultat osobnog povlačenja posvećenog razlučivanju Božje volje u životu. Ovo povlačenje može potrajati čak trideset dana, a jedan od njegovih posljednjih elemenata je ova molitva:

Uzmi, Gospodine, i primi svu moju slobodu, moju pamet, moj razum i svu moju volju, sve što imam i što posjedujem. Ti si mi to dao, Tebi, Gospodine, sve vraćam; sve je tvoje, raspolaži sa svime po svojoj volji. Daj mi samo svoju ljubav i milost, i to mi je dosta. Amen.

Ta molitva na latinskom jeziku naziva se Suscipe i znači “uzmi”, pa čak i ako je niste molili prije mogao vam je biti poznat iz skladbe koja se pjeva u američkim (op.prev.) katoličkim crkvama pod nazivom, “Uzmi Gospodine, i primi” i koju je, skladao, naravno, isusovac.
Voljeti/Ljubiti Boga

Pitamo li se što ćemo sa svojim životom, ili čak sa sljedećih petnaest minuta, Suscipe je divna molitva na koju se možemo osloniti. Što se tiče donošenja odluka, kontekst je sve, a ovo je molitva koja naše donošenje odluka stavlja u pravi kontekst, čak i kad nas vlastite riječi iznevjere, kad nas vlastite želje vuku u milijun pravaca, a onaj pijesak počinje izgledati jako privlačno.

U konačnici, Suscipe se odnosi na ljubav, iako nije eksplicitno rečeno. Uvod u molitvu u odjeljku pod naslovom “Razmišljanje o postizanju Božje ljubavi”, Ignacije definira ljubav. Prvo, kaže da se ljubav bolje izražava djelima nego riječima. Drugo, ljubav se odnosi na ono što Ignacije naziva “međusobnim dijeljenjem dobara”. Ljubav, drugim riječima, pokreće nas da darujemo onog koga volimo.

Nakon što je opisao ljubav, Ignacije vodi egzercitanta/icu u meditaciju u kojoj bi se trebao zamisliti u prisutnosti Boga i anđela, zahvaljujući i hvaleći Boga. Ignacijeva duhovna metoda značajna je po naglasku na mašti. Ovu vrstu maštovite molitve mogli bismo smatrati novom ili čak izvan kršćanske tradicije. No ona to nije, a sveti Ignacije nije jedini kršćanski duhovni učitelj koji je poticao korištenje mašte u molitvi.

Mnoge meditacije u Duhovnim vježbama uključuju prispodobe iz Evanđelja – na primjer, tražeći od egzercitanta/ice da u mašti uprizori sebe kao “jadnu malu nedostojnu sluškinju” koja promatra jaslice ili razgovara s Isusom dok visi na križu: “Dok gledam Krista u ovoj teškoj situaciji, pribijenog na križ, razmislit ću o onome što mi dolazi u mislima.”

U ovoj kontemplaciji tijekom četvrtog i posljednjeg tjedna Vježbi, egzercitant/ica je pozvan/a razmisliti o Božjoj ljubavi. Bog te voli i ti to znaš zbog svega što ti je dao – od zemaljskog do vječnog. Ti voliš Boga, zar ne? Pa kako se ta ljubav izražava? Kakav dar daješ Bogu?

Cijeli tekst pročitajte na ignacije.hr

 

Andy Otto

Preuzeto s: www.godinallthings.com
s engleskog prevela L.F.

Izvor: ignacije.hr

Radio Marija

18:10 Molitva - Večernja
18:30 Sveta misa - prijenos trodnevnice uz blagdan bl. Ozane Kotorske iz kapelice ss. dominikanki na Krugama misno slavlje predvodi vlč. Danijel Dukić, župnik župe Svete Obitelji u Zagrebu
19:30 Hrvatski martirologij XX. stoljeća; Molitva sv. Mihaelu Arkanđelu
20:00 Kraljice Neba; Molitva za obitelj

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Molitva za život - svakoga dana u 14:55h

Svakoga dana u 14:55 h molimo molitvu za život. Pridružite nam se u zajedništvu molitve za blagoslov obitelji, sklad i plodnost supružnika i...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Travanj 2024
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.