Prvi od dva susreta koje Caritas Zagrebačke nadbiskupije organizira povodom drugoga Svjetskog dana djedova, baka i starijih osoba, održan je u petak 22. srpnja u Kući sv. Franje u Vugrovcu.

Voditeljica Kuće sv. Franje Ivana Vincek Kovačić na početku programa pozdravila je goste iz Doma za starije osobe Dubrava–Zagreb i čestitala im njihov dan djedova, baka i starijih osoba, koji se ove godine obilježava 24. srpnja. Naglasila je da su se djeca istinski veselila zajedničkom susretu za koji su se pripremala nekoliko dana. „Vjerujem da će ovaj međugeneracijski susret obogatiti sve sudionike – zagrijati nam srca i razveseliti duše! Svaki dan bi trebao proći u poštivanju i divljenju prema starijim osobama, koje su doista naše bogatstvo, tihi čuvari djetinjstva i naše najljepše priče“, dodala je.

Srdačne pozdrave ravnateljice Milice Sučić, stanarima Kuće i Caritasovim zaposlenicima prenijela je Ivana Vratan, socijalna radnica Doma za starije osobe Dubrava–Zagreb, koja je zahvalila za poziv u posjet i ohrabrila male umjetnike prije nastupa. Ravnateljica Sučić, iako odsutna, susret je popratila pisanom izjavom. Između ostaloga podsjetila je na „nezaboravno druženje djece iz Kuće sv. Franje i naših korisnika koje je započelo prošle godine povodom prvog Međunarodnog dana djedova i baka, kojega je ustanovio papa Franjo. To je bio dan ispunjen pjesmom i plesom, šalama i igrama, dan prepun radosti i veselja. (…) Bogato iskustvo ljepote zajedništva ne zaboravlja se. (…) Naši susreti s djecom potvrđuju veliku istinu, a ta je, djeca donose neopisivu radost svima, a posebno djedovima i bakama, koji se raduju svakom novom susretu. Vjerujem da će tako biti i ove godine. Sveti Otac je najavio temu ovogodišnjeg Drugog svjetskog dana djedova, baka i starijih osoba Rod donose i u starosti (Ps 92, 15) kako bi promicao dijalog među generacijama, a ovo naše druženje na najljepši način oslikava to geslo. Naši korisnici su već jako uzbuđeni jer s puno ljubavi izrađuju poklone za svoje male i posebne prijatelje koje su pronašli u Caritasovoj Kući sv. Franje u Vugrovcu. Od srca zahvaljujem svima koji su doprinijeli da ovo posebno vrijedno i ljubavlju ispunjeno zajedništvo raste i dalje.“



O veselom iščekivanju ovoga susreta govori i prigodni plakat, kojega su stanari Kuće sv. Franje sastavili od fotografija, pjesama poznatih pjesnika i svojih literarnih uradaka. Jedna devetogodišnja djevojčica na njemu je napisala: „Kad vidim bilo kojeg djeda, sjetim se svog pravog djeda koji me uvijek, kada me vidi tužnu, zagrli. I to jako volim.“ Druga djevojčica (14) je napisala: „Bake i djedovi nam znače veselje, radost i utjehu. Oni su tu za nas. Daju nam savjete i podupiru nas. Oni nas vole iz sveg srca. Pričaju nam svoje priče što su oni prošli u životu. Ako nam nešto ne ide, pokažu još jedanput. Trude se da bi nama bilo bolje, da bismo znali što nas čeka u životu.“ Jedan dvanaestogodišnjak je napisao: „Kada zagrliš djeda ili baku, to ti je pravi osjećaj za ljubav. Svu sreću nam žele. (…) Mi smo tu za vas, vaše srce je posebno.“

Tijekom veselog i raznovrsnog programa, koji je trajao od 10 do 14 sati, stanari Kuće sv. Franje predstavili su se pjesmama Kao Marija, Sladoled i Kad si sretan, zatim pričom Pružam ti ruke i recitacijom Moja baka, koje su s njima uvježbale tete odgojiteljice Anđelka i Daniela.

Poslije glazbeno-scenskog programa, gosti su dobili na dar za svoj Dom uokvirene sastavke o temi Što nam znače djedovi i bake?

Zatim su se sudionici susreta uključili, prema vlastitom izboru, u razne društvene igre, pričanje priča i/ili stolni tenis u hladu visokog drveća pokraj Kuće.

Nasmijana osamdesetgodišnja Dragica, bivša službenica, nije bila na prošlogodišnjem susretu jer je u Domu sedam mjeseci, a kaže da ni jednog dana nije požalila što je u nj došla. Korisnici se jako mnogo druže, a ona je vedra duha pa nasmijava i one koji su tugaljive naravi. Poslije priredbe je rekla da su djeca preslatka. „Malo sam se raznježila pa sam i prosuzila“, dodala je.




Osim u srcima, tragovi susreta ostali su zabilježeni na fotografijama i u Knjizi dojmova gostiju Kuće sv. Franje. Osamdesetdvogodišnja Beba napisala je: „Štićenici mirovnog doma Dubrava i njihovo stručno vodstvo dođoše u posjet dječjem domu Vugrovec da posjete grupu malih anđela. S njima su njihove tete koje ih paze i maze, savjete im daju kako u prave ljude stasaju.“

Među dojmove posjetitelja Kuće ostavila je i novinarsko-snimateljska ekipa Nove TV, koja je susret popratila posebnim prilogom u svojem programu.

Više fotografija sa susreta u Vugrovcu možete vidjeti naFB stranici zagrebačkog Caritasa. (CZN)





 

Radio Marija

05:40 Glazba
06:00 Kraljice Neba; Molitva prije rada
06:05 Glazba
06:15 Nakane Apostolata molitve za travanj; Krunica - Otajstva svjetla

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Riječ Gospodnja - homilija apostolskog nuncija mons. Giorgia Lingue

Na Veliku subotu u 18:30 h i u nedjelju u 9:00 hu našem je programu Riječ Gospodnja – homilija apostolskog nuncija mons. Giorgia Lingue. Čitanja: Dj...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Travanj 2024
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.