glavna scaled 1

Osnovnoškolski i srednjoškolski vjeroučitelji Riječke nadbiskupije okupili su se 25. lipnja u Nadbiskupskom ordinarijatu u Rijeci na završnom Županijskom stručnom vijeću za školsku i pastoralnu godinu 2021./2022.

Susret je započeo uvodnom molitvom s prigodnim razmatranjem koju su pripremili vjeroučitelji Luka Španjić i Natalija Brusić Botić, nakon čega su sve okupljene sudionike pozdravile voditeljice Vijeća, vjeroučiteljice savjetnice Kristina Zubalj i Tomislava Milušić. U ime riječkog nadbiskupa koadjutora mons. Mate Uzinića pozdravnu riječ vjeroučiteljima, uz zahvalu, ohrabrenje i poticaj, uputio je generalni vikar Riječke nadbiskupije mons. dr. Mario Tomljanović. U svojoj prigodnoj riječi Generalni vikar je naglasio da ova mjesna Crkva gleda na vjeroučitelje kao na svoje najbliže suradnike i prijatelje bez kojih ne može u potpunosti vršiti svoje poslanje evangelizacije i katehizacije. U tom smislu im je zahvalio za sve što čine za Crkvu i zamolio ih da uvijek ostanu autentični u svom poslanju i prepoznatljivi u ovom svijetu po svojim kršćanskim i ljudskim kvalitetama, napose po kvaliteti slušanja drugoga, kvaliteti izgovorene riječi, iza koje cijelim svojim bićem stoje i vlastitim je životom potvrđuju, odnosno po kvaliteti srca koje je uključivo, milosrdno i uvijek spremno na prihvaćanje i razumijevanje. Na kraju je vjeroučiteljima i njihovim obiteljima zaželio ugodan ljetni odmor do ponovnog susreta pred početak nove školske i pastoralne godine.

Nakon uvodnog dijela uslijedio je stručni dio koji je obuhvaćao dva izlaganja uz primjere dobre prakse. Prvo izlaganje na temu „eTwinning projekti: sastavnice odgojno-obrazovnog rada“ održala je učiteljica razredne nastave iz OŠ Nikola Tesla u Rijeci Sunčica Gačić. U svom izlaganju učiteljica Gačić naglasila je da se radi o besplatnoj online platformi za suradnju odgojno-obrazovnih institucija na području cijele Europe. Platforma okuplja više od 250 000 suradnika koji sudjeluju u više od 100 000 projekata. Internetski portal eTwinning nudi razne mogućnosti virtualne suradnje učitelja i nastavnika, kao i usavršavanje te različite mogućnosti fizičke mobilnosti u svrhu proširivanja IT kompetencija istih. Temeljni razlozi za uključivanje u eTwinning su: promjena načina poučavanja, zabavniji i kreativniji rad s učenicima, veće zadovoljstvo učenja novih vještina u poticajnom okruženju, suradnja s europskim kolegama, razvoj komunikacijskih vještina, kontinuirani profesionalni razvoj i brojne druge prednosti. Predavačica je upoznala vjeroučitelje s konkretnim načinom rada u ovoj platformi i s provedbom eTwinning projekata, ističući da nastava utemeljena na eTwinning projektima ima daleko više benefita od klasične nastave.

O projektnoj nastavi u Katoličkom vjeronauku govorila je voditeljica Vijeća, Tomislava Milušić, koja je naglasila da su projekti dio aktivne nastave i oblik iskustvenog učenja te da se projektnom nastavom učenici uče zajedno angažirati u rješavanju različitih zadaća i životnih situacija. Pri tome je posebno istaknula važnost uključivanja vjeroučitelja u što više različitih projekata jer projektna vjeronaučna nastava omogućuje svestrani razvoj učenika i pomaže u izgradnji osobnog, vjerskog i društveno-kulturnog identiteta pojedinca. Vjeroučiteljica savjetnica Kristina Zubalj iznijela je na primjeru eTwinning projekta „Uz čitanje riječi rastu 2“ vlastiti model povezivanja aktivnosti projekta i odgojno-obrazovnih ishoda u nastavi Vjeronauka. U posljednjem dijelu izlaganja vjeroučiteljica Maja Barbarić predstavila je okupljenima svoj model pripreme vjeronaučne nastave u post Covid vremenu uključujući prethodno rečeno o projektnoj nastavi.

U završnom dijelu Vijeća predstojnica Katehetskog ureda Ksenija Rukavina Kovačević dala je kratki osvrt na najvažnija pastoralno-katehetska događanja tijekom školske i pastoralne godine 2021./2022. i svima zahvalila na sudjelovanju i angažmanu.

Tekst i foto: ri.nadbiskupija

Radio Marija

20:15 Krunica - Slavna otajstva
20:40 Glazba
21:00 Ispovijest vjere Hrvata katolika
21:01 Semper magis – emisija novaka Družbe Isusove – tema: Pustite dječicu k meni; gosti: Tomislav Sarić i Bruno Zebić; ur. i vod.: Robert Matečić, novak

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

P. Niko Bilić - uz današnje Evanđelje: Judine škude (Mt 26,14-25)

Danas, u srijedu Velikoga tjedna u središtu evanđelja stoji izdaja i Judine škude. Evanđelju po Mateju zahvaljujemo precizan podatak o 30...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Travanj 2024
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.