Pricest i krizma JB 34

U subotu, 18. lipnja, u župi sv. Andrije na Sućidru u Splitu splitsko-makarski nadbiskup u miru mons. Marin Barišić predvodio je euharistijsko slavlje na kojem je dvadeset i troje polaznika splitskog Centra „Juraj Bonači“ primilo sakramente prve pričesti i potvrde. U koncelebraciji su bili don Stipan Šurlin, župnik župe sv. Andrije i don Nikola Šakić, nadbiskupov tajnik, a misno slavlje pjesmom je animirao VIS Izidor.

Obitelji, rodbina i prijatelji slavljenika ispunili su župnu crkvu sv. Andrije te je cijeli prostor odisao radošću i veseljem. Osim najbliže rodbine slavljenika podjeli sakramenata prisustvovali su i djelatnici centra „Juraj Bonači“ predvođeni ravnateljicom gđom. Snježanom Čotić. Krizmanike i prvopričesnike, tokom cijele godine, za ovaj iznimno važan trenutak njihovih života pripremali su vjeroučiteljica Melita Luetić i don Stipan Šurlin. Na samom početku misnog slavlja recitacijom „Gdje je Bog“ prisutne je pozdravio krizmanik Šimun Domazet, a ostala liturgijska čitanja pročitali su roditelji i sestra slavljenika.

pricest i krizma jb 14

"Vidim da smo mi stariji malo ozbiljni, a naši slavljenici razigrani i veseli pa vjerujem da su oni u pravu", poručio je nadbiskup Barišić na početku svoje homilije. Podsjetio je da Bog u ovom slavlju želi pokazati svoju ljubav prema mladima koji će primiti sakramente, a koliko mogu oni se raduju te i nas pozivaju da budemo dionici te njihove radosti. Iako se nalazimo u grešnom vremenu u kojem ne možemo biti do kraja ostvareni, nikada ne gubimo svoje dostojanstvo koje se temelji na tome da smo djeca Božja. "Svi smo mi ljudi s posebnim potrebama, a jedna nam je zajednička. Budući da smo svi sagriješili potrebni smo ljubavi i milosrđa Božjega" poručuje nadbiskup te ističe da Gospodin gleda srce, a ne ljepotu i snagu te nas sve jednako prihvaća. Gospodin je, dakle, mjera svakog čovjeka. Nadalje, ova su djeca osjetljiva na ljubav i male geste pa u nama bude ono što je zaspalo. "Oni, svjedoci dobrote, nas hendikepirane u osjećajima, ljubavi, zahvalnosti, malim gestama bude i u nama spašavaju ljudskost", tvrdi nadbiskup. Također ističe da ih Bog neizmjerno ljubi i želi da se susretnu s Njegovom ljubavlju. Bog im želi biti još bliži u njihovoj situaciji, ali i da svi mi koji smo s njima budemo znak te Božje ljubavi ovim mladima. Na koncu nadbiskup je zaželio da Gospodin u njihovim srcima bude još prisutniji i da njihov život bude obilježen radošću i zahvalnošću onih kojima su darovani.

pricest i krizma jb 16

Nakon podjele sakramenata zahvalnu meditaciju pročitala je krizmanica Hanna Dulčić, a na samom koncu slavlja prisutnima se obratio don Stipan Šurlin koji je zahvalio nadbiskupu na predvođenju ovog slavlja, ravnateljici Centra gđi. Čotić, vjeroučiteljici Meliti koja je sve pripremila kao i zboru koji je slavlje pratio pjesmom. Nakon što su slavljenici uručili Nadbiskupu i ostalim svećenicima prigodne poklone, koje su sami izradili, nadbiskup je čestitao svim slavljenicima i njihovim obiteljima te podijelio blagoslov. Uslijedila je zajednička fotografija, a druženje se nastavilo uz prigodni domjenak u župnim prostorijama.

pricest i krizma jb 24

 Fotografije: Anita Jurčević

Izvor: Splitsko-makarska nadbiskupija

Radio Marija

20:45 Glazba
21:00 Ispovijest vjere Hrvata katolika
21:01 Vjera te tvoja spasila - gosti: Andrea i Boris Oroš; ur. i vod.: Lucija Marić
22:00 Obavijesti i najava sutrašnjeg programa; Molitva BDM za zaštitu

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

P. Niko Bilić: Poglavar i voditelj u Bibliji na primjeru Abrahama, Jakova, Mirjam i Petra

Podsjetimo se ukratko na glavne, poznate podatke da nam pomognu još jednom poslušati i razumjeti Božju riječ kao nadahnuće, oslonac i izvor snage za...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Rujan 2023
P U S Č P S N
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.