25 godina Radio Marije

202205 Slasno s Caritasom N 1536x634

“Slasno s Caritasom” naziv je niza kulinarskih emisija koje je Caritas Dubrovačke biskupije prvi put snimio i emitirao ove godine u programu lokalne televizije kao dio popratnih mjera projekta ‘’Ruke dobrote’’. Četiri polusatne emisije tijekom svibanjskih nedjelja emitirane su na Libertas televiziji, a sada se mogu pogledati i na YouTube kanalu Caritasa Dubrovačke biskupije. Biskupijski Caritas je također objavio i drugo izdanje kuharice istog naziva.

U okviru projekta “Ruke dobrote”, koji je financiran iz Europskog socijalnog fonda – Fonda Europske unije za najpotrebitije (FEAD) i Proračuna Republike Hrvatske, Caritas je imao obvezu napraviti i neke popratne aktivnosti pa su se kreativci iz Caritasa odlučili za spomenute načine.

Svaka televizijska emisija “Slasno s Caritasom” je imala stalnu voditeljicu, gosta kuhara te gosta koji je iz perspektive svoje struke govorio o nekim zanimljivostima vezanim uz hranu.

Gost kuhar u prvoj emisiji bio je Srđan Wagner, volonter međužupnog Caritasa katedralne župe i župe sv. Andrije te kuhar u Zatvoru u Dubrovniku. Osim dijela sa spremanjem recepata, prvu emisiju obogatio je i prof. Josip Žuvela, stručnjak iz područja gastronomije, savjetnik i instruktor za gastronomiju i ugostiteljstvo, dobitnik brojnih priznanja i nagrada, te nositelj titule viteza gastronomije sredozemnih i europskih regija.

U drugoj emisiji kuhao je Mario Cvjetović, predstavnik donatora Orka d.o.o., koji Caritasovim korisnicima redovito pomaže donacijama ribe obiteljske firme te Slađana Bušlje, kuharica podrijetlom iz Blata, rodnog mjesta blažene Marije Propetog Isusa Petković, zaštitnice dubrovačkog Caritasa. Druga emisija obogaćena je savjetima i znanjem Mirne Sentić, magistre nutricionizma i predavačice Gastronomije na Sveučilištu u Dubrovniku.

U trećoj emisiji Caritasova kuharica bila je s. Katarina Mihić, iz Družbe Kćeri milosrđa, koju je utemeljila bl. Marija Petković. Zanimljive crtice o djelovanju redovničkih zajednica kroz povijest na dubrovačkom području te njihovom karitativnom djelovanju i kulinarstvu kroz razgovor je otkrio gost emisije povjesničar umjetnosti Ivan Viđen.

U posljednjoj, četvrtoj emisiji serijala, kuhala je predstavnica donatora Jasenska d.o.o. iz Neretve Ivana Granić, a gošća Marijana Vekarić, pedagoginja i psihoterapeutkinja, djelatnica Obiteljskog savjetovališta govorila je o psihološkom pristupu hrani stavljajući naglasak na važnost okupljanja oko obiteljskog stola i zajedničkog blagovanja.

Stalna voditeljica i koautorica emisija bila je Marija Đurović, a ekipu Libertas TV-a činili su redateljica i autorica emisije Ivana Škrabo i snimatelj Ivica Šabić.

Kuharica “Slasno s Caritasom” sadrži recepte prikupljene od korisnika, volontera i donatora Caritasa Dubrovačke biskupije kao i redovnica koje djeluju u redovima autohtonih dubrovačkih redovničkih zajednica. Recepti sadrže veći dio namirnica koje korisnici biskupijskog Caritasa dobivaju u mjesečnim paketima pomoći. Radi se o drugom izdanju kuharice, koja je prvi put objavljena, s istim ciljem, za vrijeme projekta “Ruke dobrote II”.

“Ovo drugo izdanje kuharice ‘Slasno s Caritasom’ nastalo je kao produkt razgovora s korisnicima koji primaju pomoć u hrani. Naime, mnogi od njih naučili su koristiti određene namirnice samo na jedan ili dva načina. Zbirkom recepata htjeli smo proširiti njihovu ‘maštu’ u pripremanju obroka vodeći pritom računa o zadovoljavanju nutricionističkih zahtjeva kao i ekonomičnosti pojedinog obroka. Snimajući emisije, uz pomoć kuhara od kojih su neki profesionalni kuhari, a neki zaljubljenici u kuhanje i njihovom dostupnošću široj publici, željeli smo predstaviti recepte iz naše kuharice ‘Slasno s Caritasom’”, objasnila je urednica kuharice i voditeljica emisija Đurović.

U kuharici su također zastupljeni recepti donatora Dukat d.o.o. te Metro, a za kraj je ispričana priča iz samostanske kuhinje blaženog Jakova Zadranina.

Caritas Dubrovačke biskupije

Izvor: dubrovacka.biskupija

Radio Marija

18:15 Molitva - Večernja
18:30 Svetac dana - sv. Amos, prorok
18:35 Glazba
18:50 Hrvatski program Radio Vatikana

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Križni put s molitvama sv. Franje Asiškog

Kroz ovaj križni put slijedit ćemo Isusa čitajući odlomke Sv. pisma koji nas podsjećaju na njegov put od Pilata do Kalvarije. Na svakoj ćemo postaji moliti...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Ožujak 2023
P U S Č P S N
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 2009-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.