69e6bf13 bb4f 4f9f a180 df2ef461b633


Na duhovski ponedjeljak 6. lipnja u zagrebačkoj Župi Blažene Djevice Marije, Majke Crkve svečano je proslavljen blagdan zaštitnice župe. Uoči svečane proslave prethodila je trodnevna priprava za župljane koju je predvodio o. Zlatko Pletikosić, OCD. Središnje euharistijsko slavlje na sam blagdan predslavio je vlč. Tomislav Markić, ravnatelj Dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu.

Vlč. Markić započeo je propovijed podsjećajući vjernike na dostojanstvo, brižnost i dragost svake majke koja nosi život i odgaja za ljubav. “Takva majka neprocjenjiva je i nezaboravna osoba u životu svakog pojedinca. Upravo tako je i Marija stvarna majka svake krštene osobe koja ima osobito, originalno i autentično poslanje u zajednici kojoj pripadamo, a to je Crkva, velika Božja obitelj.” Međutim, kako je propovjednik naglasio, Crkva u sebi obuhvaća i skriva cijelo čovječanstvo jer smo svi djeca Božja, od istoga Boga pozvani u život ispuniti svoj poziv i poslanje.

Propovjednik se osvrnuo na prvo čitanje u kojem se Bog, nakon pada Adama i Eve, obraća Adamu i to kao nekom sebi ravnom jer je Adam, kao čovjek, stvoren upravo na sliku Božju. Na kraju pročitanog odlomka stoji zapisano kako je Eva majka svima živima, tj. svih ljudi. Kršćanska je tradicija u toj slici Adama i Eve prepoznala sličnost s Isusom i Marijom na početku novoga, spašenoga čovječanstva, pa su Krista počeli nazivati novim Adamom, a Mariju prozvaše novom Evom. Kao što se Evi pripisuje majčinstvo svih živih, tako se u Mariji prepoznaje majčinstvo svih ljudi, te Ona postaje Majkom Crkve, a Crkva postaje klica tj. sjeme Kraljevstva Božjega.

Izvor i razvoj tog Marijinog majčinstva opisan je u čitanju Evanđelja kada Isus s križa svojoj Majci predaje svoga učenika Ivana, a po Njemu i sve nas koji se zovemo Isusovi učenici. Propovjednik je potom spomenuo napjev Velikoga petka "Usta moja, opjevajte" u kojem se također spominje slika novog Adama: "Višnji Stvorac žaleć bijedu Adama zavedenog, kada taj se usmrtio voćem s drva zlokobnog, nađe drvo što će platit silnu štetu drva tog." Križ je to novo drvo koje će platiti štetu koju je načinio Adam, ispraviti krivicu njegove neposlušnosti i kao lađa će duše privesti luci spasa. Stoga, istaknuo je propovjednik, autor napjeva nastavlja: "Savij grane, stablo silno, mekšaj jezgru drvu svom, neka mine sva tvrdoća prirođena biću tvom, Tijelu Kralja svevišnjega budi mekšom posteljom."

Upravo s te postelje križa Marija nam je dana i predana za Majku. No, vrhunac Marijinog majčinstva predstavlja događaj Duhova koji smo netom proslavili. Stoga je prikladno na duhovski ponedjeljak proslaviti otajstvo Marijinog majčinstva Crkve. Marija je na rođendanu Crkve sudjelovala na više načina, ne samo na tom duhovskom događaju, nego već od samog početka izrekavši Bogu svoj “da”. Potom je začela Isusa i prihvatila sv. Josipa za svog zakonitog supruga i podupiratelja, izrekla je pred sv. Elizabetom svoj hvalospjev Bogu veličajući Ga, rodila nam je Isusa, bježala u Egipat i pružila mu svu majčinsku njegu i skrb kako u doba djetinjstva tako i u vrijeme mladenaštva, te ga je na koncu pratila i na Križnom putu uz strašne osude, a onda ga tužna i sahranila. Obradovala se ipak doživjevši uskrsnu pobjedu i tako primila utjehu Duha Svetoga.

Duhovi su doista rođendan Crkve jer ona raste u jednoj novoj dimenziji i snazi te u Božjoj prisutnosti na drugačiji način. Bog je u toj našoj zajednici vjernika nazočan po svome Sinu koji nas ponajprije pohađa u svakoj svetoj misi, kao i po drugim sakramentima očitujući nam tako svoju pomoć i podršku. Bog nam se u Crkvi uprisutnjuje i po svim svojim službama, staležima i zvanjima. Osim toga, Bog je u Crkvi prisutan i na svojim rubovima tj. periferiji, napose u siromašnima i zapostavljenima. Događaj Duhova uvijek rađa jednu novu viziju Crkve, daje joj snagu suočavati se s izazovima svakoga vremena. Ta drevna predaja, zapisana prije mnogo godina, nadahnjuje po Duhu Svetom ljude i danas baš kao onda kada je i nastala. To je Duh Sveti koji čini da neke drevne riječi učine razliku za moj život danas! Te drevne riječi s vremenom zadobivaju i autoritet jer su već mnogo puta pokazale da su moćne mijenjati svijet, kao i ljude koji ih u svome životu žive i primjenjuju. Dokaz tomu su toliki sveci i svetice tijekom svih razdoblja Crkve koji su u svojim životima ostvarili uvijek originalnu i aktualnu primjenu tih riječi i načela.

Bog nam očituje svoju blizinu tako što nam daruje Majku Mariju, Majku svoga Sina, za Majku Crkve. Crkva je sposobna primiti darove Duha Svetoga onda kada je jednodušno postojana u molitvi zajedno s Marijom, Majkom Isusovom. Zato Marija mora biti i Majka svake župne zajednice, posebice one koja je Njoj posvećena. Na kraju je propovjednik župnoj zajednici u Trnovčici poželio upravo takvu jednodušnu postojanost u molitvi s Marijom da se uvijek osnažuje i jača darovima i snagom Duha Svetoga.

Na kraju sv. mise župnik p. Mirko Sadak zahvalio se predslavitelju vlč. Tomislavu Markiću, ostaloj braći svećenicima, kao i župljanima koji su radosno molitvom i pjesmom sudjelovali na sv. misi povodom blagdana svoje župne zaštitnice. Nakon mise okađen je i izložen Presvet Oltarski Sakrament u kapelici trajnog klanjanja u Trnovčici.

Izvor: Vesna Šiško; Zagrebačka nadbiskupija

Radio Marija

00:03 Glazba
00:30 Kulturni uskličnik - ur. i vod.: Ivka Malkoč Bastašić
01:20 Glazba
02:15 Krunica - Slavna otajstva

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Molitva svetom Josipu za Domovinu

Molitva svetom Josipu za Domovinu Prije tri stoljeća naši su pradjedovi odlučili, svečano izjavili i službeno proglasili da Ti, brižni Poočime...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Svibanj 2023
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 2009-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.