25 godina Radio Marije

220602 CRS Kustosija 9633 ObrCut2 w
Regionalni direktor razvojne i humanitarne organizacije »Catholic relief service« Konferencije katoličkih biskupa Sjedinjenih Američkih Država CRS-a za Europu, Bliski Istok i Centralnu Aziju gosp. Kevin Hartigan, direktorica CRS-a za BiH gđa Sanela Imamović i program-menadžer za Hrvatsku gosp. Kevin Raabe, u pratnji ravnatelja Hrvatskoga Caritasa fra Tomislava Glavnika i zamjenice ravnatelja Suzane Borko posjetili su u četvrtak popodne Caritas Zagrebačke nadbiskupije te se susreli s raseljenim osobama iz Ukrajine.

Caritasova kuća u Kustošiji, u kojoj je smješteno četrnaestero osoba raseljenih iz Ukrajine (šestero odraslih i osmero djece), bila je mjesto radosnog susreta i živog svjedočanstva zauzetosti za ukrajinske stanovnike koji su pred ratnim strahotama morali napustiti svoje domove i krenuti u nepoznato. O svojim iskustvima rado su progovorili i sami stanari ove kuće zahvalni za smještaj i svekoliku pomoć koja im se pruža.

Delegaciju CRS-a primila je ravnateljica Caritasa Zagrebačke nadbiskupije s. Jelena Lončar sa suradnicama te ih upoznala s aktivnostima i radom zagrebačkog Caritasa. Poseban naglasak bio je na pomoći zagrebačkog Caritasa raseljenim osobama iz Ukrajine te mjerama koje se poduzimaju radi brže i lakše integracije u hrvatsko društvo. Ravnateljica Caritasa rado je s gostima podijelila iskustvo prihvaćanja i smještaja raseljenih osoba iz Ukrajine te istaknula da su kroz mjesec dana smještaja u Zagrebačkom Caritasu sve odrasle osobe uspjeli zaposliti, a djeci osigurati pohađanje nastave i dječjeg vrtića kao i intenzivno učenje hrvatskog jezika za što osobito zahvaljuje svojim suradnicima u Caritasu i dobročiniteljima koji su rado i brzo pružili svoju pomoć.

Direktor Hartigan bio je impresioniran onim što je čuo i vidio tijekom posjeta ovoj Caritasovoj kući te se u ime Američkog Caritasa i Konferencije katoličkih biskupa SAD-a zahvalio Caritasu Zagrebačke nadbiskupije i Hrvatskom Caritasu na ovako kvalitetnom poslu i podršci koju su dali građanima Ukrajine. »Ono što me najviše iznenadilo ali također i impresioniralo je kako je Caritas organizirao da djeca idu u školu i kako su majke našle posao te mogu reći da je to nešto što je, u usporedbi s drugim zemljama, jedan od najboljih programa za ukrajinske izbjeglice koji sam do sada vidio.« Komentirajući količinu i vrijednost materijalne pomoći koju je CZN do sada prikupio i poslao u Ukrajinu, gosp. Hartigan je rekao: »Divimo se svom napravljenom dobročinstvu, svemu što je poslano, jer je sve to učinjeno unatoč tomu što život u Hrvatskoj nije baš lagan. Velika je stvar sve to organizirati, prikupiti i poslati!«

Ravnatelj Hrvatskog Caritasa istaknuo je da je ukrajinska kriza od početka veliki izazov ne samo za svjetsku zajednicu već i za Hrvatsku, budući da je dobar dio izbjeglica došao u nju. »Crkva u Hrvata je promptno reagirala jer je to i mogla učiniti, pokazujući ljudsku bliskost i kršćansko milosrđe prema svima onima koji su pomoć u tom trenutku zahtijevali. Sada je druga faza pomoći u kojoj se pokazuje spremnost pojedinih (nad)biskupijskih caritasa da iziđu tim izazovima ususret. Mogu reći, kao ravnatelj Hrvatskoga Caritasa, da je djelovanje Caritasa Zagrebačke nadbiskupije ogledni primjer kako se cjelovito pristupa problemu izbjegličke krize ljudi iz Ukrajine, ne samo što se tiče njihova prihvata nego i njihove socijalizacije, integracije u društvo, školstvo, pronalazak zaposlenja, omogućavanje učenja hrvatskoga jezika, tako da bi im se olakšala svakodnevnica i da ih se, na jedan način, zaštiti od trauma koje su doživjeli. Tako da i s te strane odajem priznanje zagrebačkom Caritasu, posebice ravnateljici s. Jeleni s njezinim izvanrednim suradnicima. Naravno da pritom ne smijemo smetnuti s uma da je ovaj nadbiskupijski Caritas najstariji u našoj zemlji i da je vrlo dobro ekipiran«, rekao je fra Tomislav Glavnik, zahvaljujući pritom Caritasu Zagrebačke nadbiskupije na doprinosu u slanju humanitarne pomoći u Ukrajinu.

Osim pomoći pri socijalnoj integraciji osoba na smještaju u Kustošiji, CZN je do sada pružio i materijalnu pomoć za 151 osobu raseljenu iz Ukrajine.

U suradnji s Hrvatskim Caritasom u Ukrajinu je iz zagrebačkog Caritasa upućeno 20.427 kg humanitarne pomoći u vrijednosti 592.957,00 kuna, a u pripremi je pošiljka dvaju šlepera vrijednosti oko 800.000,00 kuna.

Za Caritas Zagrebačke nadbiskupije:

Stjepan Moškatelo

Radio Marija

06:50 Glazba
07:30 Molitva - Jutarnja
07:45 "SLAVIMO KRV KRISTOVU" - korizmena razmatranja ss. Klanjateljica Krvi Kristove; razmatranje pripremila s. Mirjam Kuštreba
07:50 Glazba

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Križni put s molitvama sv. Franje Asiškog

Kroz ovaj križni put slijedit ćemo Isusa čitajući odlomke Sv. pisma koji nas podsjećaju na njegov put od Pilata do Kalvarije. Na svakoj ćemo postaji moliti...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Travanj 2023
P U S Č P S N
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 2009-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.