25 godina Radio Marije

220601 Werner 3

Misno slavlje i pobožnost svetom Josipu u srijedu 1. lipnja 2022. predvodio je mons. Antun Sente, rektor Nacionalnog svetišta svetog Josipa. U svojoj je homiliji tumačeći Isusovu velikosvećeničku molitvu naglasio kako ju je Isus izrekao nakon što je Juda izašao iz blagovališta, a prije nego se s učenicima uputio na Maslinsku goru. "Isus je tada znao da su mu sati odbrojeni. U takvim se trenucima govori ono što je posebno važno. U tom trenutku Isus moli svog nebeskog Oca za prisutnu jedanaestoricu, ali i za sve nas, odnosno za one koji će po apostolovu svjedočanstvu povjerovati da je Isus spasitelj svijeta. Prekrasna je spoznaja da u posljednjim zemnim trenucima Isus misli i moli za sve nas."
Nadalje, mons Sente pojasnio je kako je važno primijetiti da Isus zna da njegovi učenici nisu od svijeta, ali ostaju u svijetu te on moli za njih da budu sačuvani od Zloga. "To je jasna poruka svima nama Kristovim učenicima da, usprkos različitim iskušenjima i mukama, budemo sol zemlje i svjetlo svijeta ljudima koji lutajući po mnogim bespućima tražene smisla života. Koliki, promatrajući na mnogim ekranima ljudske vanjštine, ne vide čovjekovu nutrinu. I sami postavljamo svoje fotografije vanjštine. Unatoč gledanju jednih drugih današnji je čovjek često usamljen, depresivan, bez smisla. Mi Kristovi učenici, iako tijelom u svijetu, duhom prianjamo uz Krista i svakoj slici dajemo dublje značenje, odnosno spoznajemo da smo odraz Bolje ljepote i ljubavi", kazao je mons. Sente.
Pri kraju misnog slavlja o svom vojničkom, sportskom i vjerničkom putu govorio je Werner Ilić, hrvatski branitelj i umirovljeni časnik Hrvatske vojske, koji je s prijateljem Martinom Cruickshankom preveslao Atlantski ocean. U čamcu na vesla krenuli su na prekooceanski put 15. siječnja 2022. godine i do svog cilja, otoka Barbadosa, veslajući 83 dana došli 22. travnja iste godine. Ilić je rođen u Njemačkoj, a djetinjstvo i odrastanje proveo je u Chicagu u Sjedinjenim Američkim Državama. Kao profesionalni vojnik 1991. godine došao je u Hrvatsku i stavio se na raspolaganje hrvatskoj vojski želeći braniti dom svojih djedova. Tijekom Domovinskog rata bio je na raznim hrvatskim bojištima te završio kao instruktor specijalnih postrojba u Šepurinama. Nakon umirovljenja 2003. godine otvorio je novo poglavlje u životu.
"Veslajući od Kanarskih otoka do Barbadosa prešli smo morski put od 6500 kilometara. Tijekom cijelog putovanja, skoro tri mjeseca, samo smo dva dana imali lijepo vrijeme. O drugim teškoćama neću ovdje govoriti. Na ovaj smo se pothvat odlučili u zahvalu i na čast svim hrvatskim braniteljima te smo htjeli poslati poruku kako je domoljublje čast i privilegija koje se živi svakoga dana, a ne samo kada nam odgovara. Također smo željeli poručiti kako nikad nije prekasno ostvariti svoje snove. Još smo željeli poslati jaku poruku očuvanja našeg planeta od prevelikih zagađenosti", kazao je Ilić.
"Do cilja nas je dovelo domoljublje. Putovali smo pod geslom: "Sve za Hrvatsku, Hrvatska iznad svega." Jedan od težih trenutak bio je kada mi je tijekom veslanja brat javio da mi je preminuo otac Slavko. U tom su me trenutku posebno hrabrile riječi mog oca: "Sine, ljubi Hrvatsku! Amerika ti je majka koja te odgojila, a Hrvatska ona koja te rodila." Nakon putovanja imali smo velike žuljeve po čitavom tijelu, ali isplatilo se. Nakon svake patnje dolazi dobro. Naša je država stvorena znojem i krvlju, stoga je naše putovanje tek mali dar za našu zemlju. Vojnik sam od svoje 18 godina, a sada mi je 55 godina. Tijekom svoje vojne karijere primao sam u ruke svakakvo oružje i mogu vam reći kako je ipak najjače oružje krunica. S njom se uvijek pobjeđuje. Krunica mi je pomogla da ne razmišljam o boli, preminulom ocu, da izdržim do kraja i da učvrstim svoje domoljublje. Bez domoljublja nema bogoljublja i bez bogoljublja nema domoljublja. Kada smo nakon 83 dana ugledali kopno, prijatelj Martin povikao je iz sveg glasa, a ja sam bio usred molitve 500. krunice. Od uzbuđenja i radosti nisam se mogao kontrolirati i što sam brže počeo veslati, zaboravio sam na krunicu. Na kopnu me dočekala moja obitelji, izgrlio sam se sa suprugom te se u hotelu konačno dobro oprao. Tada sam priznao supruzi kako nisam do kraja izmolio petstotu krunicu. Izmolili smo je zajedno u hotelu", kazao je na kraju svjedočanstva.

Tekst: Marta Martinović
Foto: Zlatko Stipković

Izvor: zg-nadbiskupija

Radio Marija

17:45 Glazba
18:15 Molitva - Večernja
18:30 Svetac dana - sv. Amos, prorok
18:35 Glazba

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Križni put s molitvama sv. Franje Asiškog

Kroz ovaj križni put slijedit ćemo Isusa čitajući odlomke Sv. pisma koji nas podsjećaju na njegov put od Pilata do Kalvarije. Na svakoj ćemo postaji moliti...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Ožujak 2023
P U S Č P S N
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 2009-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.