25 godina Radio Marije

IMGP6859

Privrženost i odgoj djece u svjetlu enciklike Amoris laetitia bile su teme Roditeljske škole Ureda za obitelj Riječke nadbiskupije održane od 13. do 15. svibnja u Domu pastoralnih susreta u Lovranu. Predavanja i radionice vodili su djelatnici i suradnici Ureda, Vedrana Blašković, Šimun Žepina i Lahorka Jurčić, a desetak okupljenih obitelji s djecom pod njihovim je stručnim vodstvom učilo kako napredovati u roditeljstvu i povezanosti s djecom.

Okupljene obitelji prvoga je dana posjetio i nadbiskup koadjutor Mate Uzinić te ih ohrabrio u njihovim nastojanjima da uče i trude se kako biti što bolji roditelji. Cilj je škole polaznike uputiti na razvijanje optimalnog odnosa s djecom kako bi im pomogli u razvoju u stabilne, sigurne i odgovorne osobe. Voditeljica Ureda za obitelj Vedrana Blašković podsjetila je sudionike kako se program edukativnih susreta temelji na znanstvenim spoznajama u domeni odgoja, komunikacije i razvoja djece, ali uvijek ima i duhovnu dimenziju. Roditeljska je škola organizirana s ciljem osvješćivanja osobne, društvene i duhovne vrijednosti roditeljstva. Stoga je susret i završen nedjeljnim euharistijskim slavljem koje je predvodio predstojnik Ureda mons. Ivan Nikolić. U propovijedi je pozvao roditelje na ljubav po uzoru na Isusa Krista. „Ljubav koja je spremna na žrtvu i sebedarje. Ljubav prema vašem bračnom partneru i prema djeci koju imate“, rekao je mons. Nikolić.

Prvo je predavanje održao suradnik Ureda Šimun Žepina, psiholog, koji je govorio o privrženosti kao važnoj pokretačkoj snazi u odrastanju, ali i međuljudskim odnosima. Objasnio je kako ljudi privrženost razvijaju na razne načine od kojih neki mogu biti i otegotna okolnost u razvoju osobe. „Samo sigurna privrženost pozitivno utječe na emocije, stabilnost osobe i socijalne vještine“, istaknuo je.

Vedrana Blašković u završnom je predavanju objasnila pojam privrženosti u svijetlu enciklike pape Franje Amoris laetitia. „Nježnost je vrlina suprotna današnjoj užurbanosti“, citirala je encikliku i papu koji roditelje poziva na autentičnost.

Više o 7. poglavlju enciklike, koje govori o roditeljstvu, rekla je Lahorka Jurčić. Istaknula je kako je papa Franjo u njoj jako životan i aktualan, dobro poznaje situaciju roditelja u suvremenome svijetu i daje korisne savjete. Papa poziva roditelje da roditeljstvu pristupe svjesno, s oduševljenjem, razumno i primjereno.

Sudionici su u radionicama promišljali o onome što su u predavanjima naučili, preispitujući svoje postupke, upoznajući sebe, svoje mane i vrline te zajedno tražeći rješenja za probleme s kojima se suočavaju u svijetu koji se stalno mijenja i postavlja nove izazove.

Riječka nadbiskupija

Radio Marija

17:00 Duhovni obzori – tema: Koraci prema Uskrsu; gošća: gđa Vesna Jakara, supruga i majka 6 djece; ur. i vod.: s. Monika Cecilija Zvonarek, uršulinka
17:45 Glazba
18:15 Molitva - Večernja
18:30 Svetac dana - sv. Amos, prorok

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Križni put s molitvama sv. Franje Asiškog

Kroz ovaj križni put slijedit ćemo Isusa čitajući odlomke Sv. pisma koji nas podsjećaju na njegov put od Pilata do Kalvarije. Na svakoj ćemo postaji moliti...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Ožujak 2023
P U S Č P S N
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 2009-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.