25 godina Radio Marije

05 Pressica 4. nac susret hr kat obitelji Ludbreg

Dvodnevni događaj 4. nacionalnog susreta hrvatskih katoličkih obitelji u Ludbregu 21. i 22. svibnja, najavljen je na konferenciji za novinare u utorak 17. svibnja u Varaždinu.

Mons. Bože Radoš, varaždinski biskup, tom prigodom je progovorio o povijesti i ciljevima nacinalnih susreta obitelji te je predstavio ovogodišnju temu i geslo susreta.

"Tema susreta su starije osobe, a geslo Od koljena do koljena dobrota je Tvoja (usp. Lk 1, 50). To je Marijina pjesma koja pjeva o Božjoj dobroti, a ona kao žena, majka, izriče tu poruku Božje dobrote koja je protekla kroz njezin život i daje novi život. Daje Boga među nama. Starije osobe, djedovi i bake, su živo sjećanje jedne obitelji, naroda, koji to svoje sjećanje prenose na druge. Oni su one škrinje u kojima se čuva stoljetno blago i koje se prenosi od koljena do koljena." poručio je mons. Radoš dodavši kako je želja na ovom nacionalnom susretu istaknuti kako su djedovi i bake oni koji čuvaju blago i to žele prenijeti cijeloj obitelji.

Prisjetivši se povijesti ovih susreta, podsjetio je biskup Radoš na onaj prvi u Zagrebu, na kojem je bio papa Benedikt XVI. koji je tada u propovijedi istaknuo da se Susret događa u 600. godišnjici Ludbreškoga euharistijskoga čuda. "Pozvao je vjernike, obitelji, da se okupljaju na euharistiji koja je izvor života i snage. Euharistija je najveće čudo. Očima se ništa ne vidi, ali mijenja svijet." rekao je mons. Radoš.

Dodao je i kako će se na 4. nacionalnom susretu hrvatskih katoličkih obitelji moliti za sve obitelji da budu Crkva u malom, da odražavaju ono što je Crkva. "Molit ćemo za Crkvu da ona što više liči na obitelj. Da obitelji postanu mjesto života, da Bog bude njihov put i da u obitelji stalno teče ona Krv ljubavi koju ćemo simbolično vidjeti u čudu u Ludbregu, a osjetiti kroz slavlje svete mise, gdje nam se Bog daje u svome Tijelu, u svojoj Krvi, potpuno, da na našem životnom putu imamo snage."

Rekao je biskup Radoš i kako će milodar skupljen na središnjem euharistijskom slavlju ovogodišnjeg Nacionalnog susreta obitelji, u nedjelju 22. svibnja, biti namjenjen izbjeglicama iz Ukrajine. Jer, kako je rekao, ovo je susret obitelji, a danas svjedočimo razbijenim obiteljima iz Ukrajine. O njima se brine cijelo društvo, Crkva posredstvom Caritasa, a Varaždinska biskupija je do sad primila osamdesetak izbjeglica, uglavnom žena s djecom. Stoga će spomenuti milodar ići u biskupijski fond za pomoć smještaja i života izbjeglica.

"To je nešto što izvire iz bila euharistije: da mislimo na one kojima je potrebno. Dok nam se Bog lomi, daje i mi smo potrebni nešto slomiti i dati kao hranu za druge. To ćemo ovaj put s radošću učiniti za njih i molit ćemo za njih da se mir nastani u njihovoj Domovini, da se oni što prije vrate normalnome obiteljskom životu.", istaknuo je mons. Radoš.

Potom je predstavljena himna ovogodišnjeg nacionalnog susreta katoličkih obitelji za koju je tekst napisao Zvonimir Klemenčić – Mito,  uglazbio je Edi Vugrinec, a aranžman potisuje Marko Prepelić.

"Tonski zapis snimljen je u varaždiskoj katedrali, a himnu su otpjevali Barbara Pokorny, Vatroslav Maltar i Katedralni zbor CHORUS DOMINICALIS koji vodi maestro Višesla Jaklin. Videospot je napravio Siniša Conar iz bogate arhive Ureda za pastoral u medijima Varaždinske biskupije koji već 16 godina bilježi događaje, susrete i svjedočanstva vjernika Varaždinske biskupije, a u protekloj smo godini, iščekujući ovaj nacionalni susret, snimili svjedočanstva preko 20 obitelji i osoba starije životne dobi. Njihova lica vidjet ćete i u ovom spotu.", rekla voditeljica Ureda za pastoral u medijima Varaždinske biskupije Anita Treščec.

Program dvodnevnog susreta obitelji u Ludbregu te tehničke i organizacijske informacije predstavio je preč. Josip Koprek,  predstojnik Obiteljskog centra i Ureda za obitelj Varaždinske biskupije.

U subotu 21. svibnja, u svetištu Predragocjene Krvi Kristove u Ludbregu, već od 17 sati započet će uvodni glazbeni program. U 18 sati, krenut će procesija sa spomen svijećom s prvog nacionalnog susreta hrvatskih katoličkih obitelji te će uslijediti služba svjetla. Svoj pozdrav uputit će okupljenima biskup domaćin mons. Bože Radoš te predstavnik Dikasterija za laike, obitelj i život iz Rima gosp. Vittorio Scelzo. Potom će se izmjenjivati svjedočanstva triju obitelji i glazbeni brojevi višečlanih obitelji.

Uslijedit će simbolična sadnja stabla sjećanja s 12 plodova duha Svetoga. Nakon toga, bit će molitveni završetak s čašćenjem relikvije Predragocjene Krvi Kristove i duhovni nagovor mons. Mate Uzinića, riječkog nadbiskupa koadjutora i predsjednika Vijeća HBK za život i obitelj.

Po završetku programa, pristigle obitelji će se uputiti prema obiteljima domaćinima Varaždinske biskupije koje će ih primiti na noćenje.

U nedjelju, 22. svibnja, molitveno-glazbeni program u svetištu Predragocjene Krvi Kristove u Ludbregu započet će u 10 sati kao uvod u euharistijsko slavlje s početkom u 11 sati koje će predslaviti varaždinski biskup Bože Radoš u zajedništvu s većinom hrvatskih biskupa, svećenika, a očekuje se i veliki broj obitelji iz čitave Hrvatske.

"Kažu da je Ludbreg centar svijeta. Nadamo se da će te nedjelje Ludbreg biti centar naših hrvatskih obitelji.", poručio je preč Koprek.

Za predstavnike obitelji iz drugih biskupija bit će mogućnost za okrijepu u postavljenom šatoru.

Parkiralište je osigurano i za autobuse, i za osobne automobile.  

Obitelj Džeko, supružnici Suzana i Mišo potaknuli su i pozvali na 4. nacionalni susret hrvatskih katoličkih obitelji u Ludbreg.

Mišo je iz Dalmacije, Suzana iz Slavonije, našli su se u Varaždinu gdje su došli studirati. Uključili su se u zajednicu mladih u katedrali i otkrivali važnost zajedništva.

" U tom zajedništvu otkrivamo važnost za naš obiteljski život. Uz zajedništvo, volio bih istaknuti i jedinstvo na koje stalno pozivamo. U tom jedinstvu nikako ne gubimo svoj osobni identitet koji nosimo u sebi. Naprotiv ono što nas obogaćuje je različitost koju imamo i koju nam je sam Gospodin darovao. Pozivamo sve koji mogu da dođu u Ludbreg." poručio je Mišo Džeko zaključivši latinskom izrekom: U bitnome jedinstvo, u nebitnome sloboda, u svemu ljubav.

Suzana Džeko također je istaknula važnost zajednice mladih za njihov duhovni rast.

„Različitost nam je pomogla da rastemo i da se brusimo, jer ne sviđa ti se uvijek sve kod svakoga. Tako je to u zajednicama, tako je u župnim zajednicama, ali je važno da smo zajedno. Evo Uskrs nam je prošao, još uvijek smo u uskrsnom vremenu, čekamo Duhove, a kad se Isus ukazivao svojim učenicima, jedini koji nije bio u zajednici, ostao je bez toga da vidi Isusa. To je bio Toma. Bio je tužan zbog toga, nije vjerovao dok sam Isus nije došao. Mislim da je važno da smo zajedno, jer čovjek nije stvoren da bude sam, bio on u obiteljskom ili posvećenom životu. Pozivamo vas na susret hrvatskih katoličkih obitelji, pozivamo vas da to zajedništvo živite i u svojim obiteljima, da obitelji budu prvo mjesto gdje će djeca doživjet Boga, gdje će preko svog oca moći razumijeti milosrdnog Oca na nebesima, gdje će preko svoje majke shvatit nježnost Majke Marije…. Neka nam Bog pomogne u tim našim nastojanjima i vidimo se u Ludbregu.“, zaključila je Džeko.

Subotnji program u Ludbregu bit će i u izravnom prijenosu na Youtube kanalu Varaždinske biskupije i  Varaždinske televizije od 18 sati, a u nedjelju će izravni prijenos svečanog euharistijskog slavlja biti na 2. programu Hrvatske televizije.

Varaždinska biskupija

Radio Marija

17:00 Duhovni obzori – tema: Koraci prema Uskrsu; gošća: gđa Vesna Jakara, supruga i majka 6 djece; ur. i vod.: s. Monika Cecilija Zvonarek, uršulinka
17:45 Glazba
18:15 Molitva - Večernja
18:30 Svetac dana - sv. Amos, prorok

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Križni put s molitvama sv. Franje Asiškog

Kroz ovaj križni put slijedit ćemo Isusa čitajući odlomke Sv. pisma koji nas podsjećaju na njegov put od Pilata do Kalvarije. Na svakoj ćemo postaji moliti...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Ožujak 2023
P U S Č P S N
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 2009-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.