25 godina Radio Marije

220505 sastanak CBRSiCZN 9179 ObrCut2 w 001

Na dvodnevnom radnom sastanku, ravnateljica Caritasa Zagrebačke nadbiskupije s. Jelena Lončar i direktor Caritasa Biskupije Rottenburg-Stuttgart vlč. Oliver Merkelbach sa suradnicima razgovarali su o aktualnim društvenim okolnostima, razmijenili iskustva i dogovorili planove daljnje suradnje.

Prvi dio programa održan je 4. svibnja u Kući za mlade »Da život imaju!« gdje su predstavnici Caritasa razmijenili informacije o aktualnim zbivanjima u Hrvatskoj i Njemačkoj te radu Caritasa u okolnostima korona krize i izazovima koje je sa sobom donijela.

Voditeljica sektora socijalne skrbi, Suzana Horvat Kutle, upoznala je goste s načinima i metodama pružanja pomoći djeci i mladima zagrebačkog Caritasa. Gosti iz Njemačke tom su se prilikom pobliže upoznali i s radom Kuće za mlade.

»Nakon četiri godine, ponovno imamo mogućnost vidjeti se uživo što nas silno raduje. Ovaj susret je bio planiran za 2020. godinu, ali je zbog pandemije korona-virusa otkazan. Upravo je u ovakvim kriznim vremena važno da imamo mogućnost razmjenjivati iskustva i znanja kako bismo se uzajamno snažili i pomagali te pronašli odgovore na izazove koji su pred nama. Na ovoj lokaciji sam bio 2017. godine kada je ovdje stajao derutni objekt, a sada smo imali mogućnost razgledati ovaj novi prekrasni objekt koji je svojevrsni pokazatelj i stručnog i organizacijskog napredovanja i razvoja zagrebačkog Caritasa čemu svjedočimo svaki put prigodom ovakvih susreta«, istaknuo je direktor Caritasa Biskupije Rottenburg-Stuttgart vlč. Oliver Merkelbach.

Drugi dio programa održan je 5. svibnja u Nadbiskupijskom pastoralnom institutu na Kaptol 29a u Zagrebu. Sudionici su u prijepodnevnom radu razmijenili iskustva o volontarijatu i župnim caritasima, modelima rada u kriznim situacijama uzrokovanim potresom, korona krizom i ratnim zbivanjima u Ukrajini te iskustva korištenja europskih fondova. U tom dijelu programa sudjelovali su: Elza Parlov, Ankica Miljanović, Daniela Bukvić, Davor Zeko, Ivana Kokić Ajazaj i Sandra Vrbančić te Hendrik Rook, Marc Dressel, Katharina Orellano, Ellen Eichhorn-Wenz i prevoditelj Ivo Šarić.

Prijepodnevni program završio je videokonferencijom pod nazivom »Znanje za van - Wissen to go«. Tom prigodom tajnik Caritasa Zvonko Erceg osvrnuo se na povijest suradnje dvaju sestrinskih caritasa kao i na izazove trenutka u kojem se nalazi Caritas, dok su Suzana Horvat Kutle i Ivana Kokić Ajazaj opisali poteškoće i izazove u pružanju usluga socijalne skrbi za vrijeme korona krize s posebnim naglaskom na život i rad kuće u Brezovici. Videokonferenciju je uživo pratio veći broj zaposlenika Caritasa Biskupije Rottenburg-Stuttgart.

Ravnateljica Caritasa Zagrebačke nadbiskupije s. Jelena Lončar zahvalila je partnerima i prijateljima iz Njemačke na dugogodišnjoj suradnji i podršci te izrazila želju za pripremom i provedbom jednog zajedničkog međunarodnog projekata koji bi se financirao EU-sredstvima. Posebnu zahvalnost uputila je voditelju Caritasa Regije Ludwigsburg-Waiblingen-Enz, gospodinu Hendriku Rooku, koji iduće godine odlazi u mirovinu, a koji je proteklih dvanaest godina dao značajan doprinos ovoj suradnji.

Popodnevni dio programa nastavio se posjetom Kući za zbrinjavanje djece i odraslih osoba s tjelesnim i mentalnim oštećenjem »Bl. Alojzije Stepinac« u Brezovici gdje je voditeljica Kuće Ivana Kokić Ajazaj goste upoznala s radom ove najveće socijalne ustanove zagrebačkog Caritasa.

Gosti su po povratku iz Brezovice obišli u potresu oštećeni Nadbiskupski duhovni stol. Predsjednik Caritasa mons. Zlatko Koren proveo ih je kroz zagrebačku katedralu te upoznao s planovima obnove.

Sljedeći susret planiran je 2023. godine u Stuttgartu.

Izvor: Caritas Zagrebačke nadbiskupije

Radio Marija

18:35 Glazba
18:50 Hrvatski program Radio Vatikana
19:05 Glazba
19:15 Vijesti, obavijesti i najava programa

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Križni put s molitvama sv. Franje Asiškog

Kroz ovaj križni put slijedit ćemo Isusa čitajući odlomke Sv. pisma koji nas podsjećaju na njegov put od Pilata do Kalvarije. Na svakoj ćemo postaji moliti...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Ožujak 2023
P U S Č P S N
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 2009-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.