25 godina Radio Marije

DSC 1793

U dvadeset i petoj godini Požeške biskupije Katolička gimnazija s pravom javnosti u Požegi slavi svojih petnaest godina postojanja. Tim povodom održana je 2. svibnja svečana akademija u požeškoj Dvorani sv. Terezije na kojoj su se uvaženim gostima predstavili učenici Katoličke gimnazije posebnim programom.

 

Svečanosti su se odazvali požeško-slavonska županica Antonija Jozić, dogradonačelnik grada Požege Borislav Miličević, ravnatelji Škofijske gimnazije iz Vipave Vladimir Anžel i Srpske pravoslavne opšte gimnazije Kantakuzina Branković, protojerej-stavrofor Slobodan Lalić, kao i ravnatelji katoličkih škola s područja Požeške biskupije. Uz brojne druge uvažene goste, upravitelje i djelatnike obrazovnih, društvenih i kulturnih ustanova grada Požege, svečanosti su nazočili i članovi Školskoga odbora, kao i Vijeća roditelja i Vijeća učenika. U ulozi domaćina bio je požeški biskup Antun Škvorčević, utemeljitelj svih pet katoličkih škola Požeške biskupije, kao i predstojnik Nacionalnog ureda pri HBK za katoličke škole Ivica Žuljević. 

U uvodnom dijelu programa, nakon nastupa Frana Matića, učenika Glazbene škole Požega, i njegova Miroslava Majića te maturantice Katoličke gimnazije Nore Šarić koja je pročitala ulomak iz Knjige mudrih izreka, Miroslav Paulić, voditelj programa pozdravio je sve uzvanike slikovito predstavivši osnutak i put Gimnazije u proteklih 15 godina. U slavljeničkom tonu nastavio je i ravnatelj škole Ivan Bedeničić koji je također pozdravio prije svega svoje prethodnike, kao i sve djelatnike gradskih i županijskih institucija koje su svih ovih godina bili podrška našoj mladoj školi. Na poseban se način zahvalio Ivici Žuljeviću, „dobrom duhu naše škole“, kao i biskupu Antunu Škvorčeviću, idejnom začetniku i pokretaču svih katoličkih škola Požeške biskupije.

 

U programu koji je uslijedio uzvanicima su se predstavili školski zbor pod mentorstvom Marije Tonković, koji je izveo skladbu Ave Maria, Ivana pl. Zajca, školski glazbeni sastav pod ravnanjem vjeroučitelja Krunoslava Siroglavića koji je u suradnji sa školskim zborom izveo dvije skladbe: Neka cijeli ovaj svijet, i Ne dirajte mi ravnicu. Posebno prigodno izdanje školskog lista „Nautes“ predstavio je urednik Miroslav Paulić, a TV sekcija Dominika Pavelića pripremila je video uradak pod nazivom Složna družba školu gradi. Uz pojedinačne nastupe Hane Boban (Huzur, Martina Mlinarević) i Sare Alaber (Arsen Dedić, Ako je to taj život) dramska družina Marijane Ćorluke završila je službeni dio programa lirsko-scenskom igrom Duša moja čaroban je kraj i interpretacijom stihova Dobriše Cesarića Trubač sa Seine.

DSC 1922

Na kraju programa prigodnu riječ uputio je nazočnima požeški biskup Antun Škvorčević. Osvrnuo se na aranžman postavljen na pozornicu, u čijem su središtu početno prolistale grane nekog grma okićene sa sedam ukrasno ispisanih brojeva 15, simbola petnaest početnih godina Katoličke gimnazije, rekavši kako joj priliči čestitati starom latinskom izrekom: „Vivat, crescat, floreat“ da „živi, raste i cvjeta“. Osim toga, podsjetio je biskup na geslo katoličkih škola u Požeškoj biskupiji „Duc in altum“, zaveslaj dalje i dublje, riječi koji je Isus uputio Petru i učenicima. Kazao je kako je Katolička gimnazija utemeljena zato da mladim ljudima ne predaje samo određena ljudska znanja, nego da ih povede u životno veslanje na dublje, šire i više, otkrivajući im tko su oni ponad materijalnih granica našeg postojanja. Podsjetivši na riječi sv. Pavla: „Ja od Gospodina primih što vama predadoh“, biskup je ustvrdio da se ljudskim vođenjem javnog života zbog zla i sebičnosti nerijetko dolazi do slijepih ulica, pa i do one koja se trenutačno zove ukrajinski rat, a da se s onim što nam je Isus Krist predao može stići dalje, do vječnosti. A on je predao sama sebe za nas, kako nas uvjerava Apostol, što slavimo u svakom euharistijskom slavlju, i time nas iz naših nemoći poveo u Božji vrijednosni sustav, u svijet njegove pobjede nad smrću. Veće vrijednosti od toga nema, ustvrdio je biskup. Spomenuvši krizu vrijednosnog sustava u Hrvatskoj i svijetu, istaknuo je kako se utemeljenjem Katoličke gimnazije u Požegi željelo promaknuti taj božanski „on sebe dade za nas“ i oduševiti mlade ljude da budu graditelji domovine svojim predanjem za druge, civilizacijom ljubavi. Poželio je da takva Katolička gimnazija „vivat, crescat, floreat“.

Požeška biskupija

 

 

Radio Marija

18:30 Svetac dana - sv. Amos, prorok
18:35 Glazba
18:50 Hrvatski program Radio Vatikana
19:05 Glazba

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Križni put s molitvama sv. Franje Asiškog

Kroz ovaj križni put slijedit ćemo Isusa čitajući odlomke Sv. pisma koji nas podsjećaju na njegov put od Pilata do Kalvarije. Na svakoj ćemo postaji moliti...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Ožujak 2023
P U S Č P S N
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 2009-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.