25 godina Radio Marije

„Budi dobro sjeme i rasti grijan zrakama Božjega svjetla!“

Tradicionalni godišnji susret sjemeništaraca iz „malih sjemeništa“ Hrvatske te Bosne i Hercegovine, predvođenih njihovim odgojiteljima, održan je od 29. travnja do 1. svibnja ove godine u svetištu Majke Božje Lurdske u Vepricu kraj Makarske, a domaćinom je bilo Nadbiskupsko sjemenište iz Splita.

7

Posljednji ovakav susret bio je u Sinju 2019. godine da bi, nakon pauze od dvije godine uzrokovane pandemijom korona virusa, inicijativom splitsko-makarskog nadbiskupa i predsjednika Vijeća HBK za sjemeništa i duhovna zvanja mons. dr. Marina Barišića, došlo do realizacije ovog Susreta koji se održava više od 30 godina, svake godine u jednom od Sjemeništa, s ciljem međusobnog upoznavanja, druženja i izmjene iskustava. Kao budući pastiri duša susretat će se u pastoralu te je potrebna međusobna potpora i suradnja već u toj adolescentskoj dobi.

Susret se odvijao pod geslom „Budi dobro sjeme i rasti grijan zrakama Božjega svjetla“, a na Susretu je sudjelovalo 40 sjemeništaraca i 9 njihovih odgojitelja (rektori, duhovnici, prefekti) iz Nadbiskupskog sjemeništa u Splitu, Međubiskupijskog sjemeništa iz Zagreba, Nadbiskupskog sjemeništa „Zmajević“ iz Zadra, Nadbiskupskog sjemeništa „Petar Barbarić“ iz Travnika, Franjevačkog sjemeništa iz Slavonskog Broda te sjemeništa franjevaca konventualaca iz Zagreba (Sveti Duh). Zbog neodgodivih obveza Susretu nisu prisustvovali kolegijaši iz Požege i sjemeništarci franjevačkog sjemeništa iz Sinja, dok franjevačko sjemenište u Visokom (BIH) ove godine, nažalost, nema niti jednog kandidata. Treba napomenuti kako se u 9 „malih sjemeništa“ u RH i BIH trenutno nalazi 61 sjemeništarac, a za njih brine 17 odgojitelja delegiranih odlukom svojih mjesnih ordinarija i redovničkih poglavara.

U večernjim satima 29. travnja, sjemeništarci i odgojitelji pristigli su u Vepric gdje ih je dočekao don Mijo Šurlin, upravitelj Svetišta te je uslijedila večera i smještaj svih sudionika Susreta.

Program središnjeg dana Susreta, u subotu, 30. travnja, započeo je jutarnjom molitvom i svetom misom u kućnoj kapeli Svetišta koju je predvodio rektor zadarskog sjemeništa don Ante Dražina u koncelebraciji sa odgojiteljima iz Zagreba, Splita i Zadra, a pjesmom i posluživanjem kod oltara Slavlje su uzveličali splitski sjemeništarci. Nakon doručka uslijedilo je sportsko natjecanje u nogometu koje se održalo na području župe Kraljice mira u Makarskoj. Pobjednici su ovoga puta bili sjemeništarci iz Travnika, drugo mjesto pripalo je ekipi Međubiskupijskog sjemeništa u Zagrebu, treći su bili sjemeništarci fratarskih sjemeništa iz Zagreba i Slavonskog Broda, a posljednji su ovoga puta bili združena ekipa sjemeništaraca iz Splita i Zadra. Popodnevni dio programa bio je vezan uz prekrasan izlet i planinarenje u park prirode Biokovo gdje su sjemeništarci i odgojitelji mogli uživati u prekrasnom pogledu na Makarsko primorje zahvaljujući „Nebeskoj šetnici – Skywalk Biokovo“ koju su, između ostalog, mogli izbliza vidjeti. Večernjem dijelu Susreta pridružio se i mons. dr. Marin Barišić, splitsko-makarski nadbiskup i predsjednik Vijeća HBK za sjemeništa i duhovna zvanja koji je uputio sjemeništarcima prigodnu riječ potaknuvši ih na molitvu i učenje. Između ostalog im je poručio: „Poput našeg Gospodina, kojega se trudite iz bliza slijediti, u Sjemeništu imate priliku rasti u milosti i mudrosti. Mladost je doba priprave za cijeli život i budućnost će uvelike ovisiti o onome što sada živite i radite“. Nakon večere osobno se susreo i sa prisutnim odgojiteljima sjemeništaraca na njihovom redovitom godišnjem sastanku koje se odvija u sklopu ovoga Susreta te su zajedno promišljali o radostima i nadama, problemima i tjeskobama s kojima se odgojitelji susreću na planu odgoja i obrazovanja mladih, a sve s ciljem izgradnje međusobnog povjerenja koje je neophodno kako bi se zajednički vodila briga o ljudskom, duhovnom i intelektualnom rastu sjemeništaraca. Iznimno bogat dan završio je predstavljanjem pojedinih Sjemeništa u velikoj konferencijskoj dvorani Svetišta u kojoj se nalazi veliki mozaik isusovca Ivana Rupnika, koji je likovno osmislio većinu prostora ovog marijanskog svetišta kojeg je 1908. godine podigao splitsko-makarski pomoćni biskup Juraj Carić.

4.2

Zadnjeg dana Susreta, u nedjelju 1. svibnja, sjemeništarci i odgojitelji slavili su svetu misu treće uskrsne nedjelje u župi sv. Marka evanđeliste u Makarskoj koja je ujedno i konkatedrala Nadbiskupije. Koncelebrirano misno slavlje, koje je popratila i Laudato TV, u zajedništvu s odgojiteljima sjemeništaraca predvodio je vlč. Petar Mlakar, duhovnik Međubiskupijskog sjemeništa u Zagrebu dok je prigodnu homiliju uputio preč. Matija Pavlaković, rektor istoimenog Sjemeništa. Na kraju Slavlja okupljenima se obratio katedralni župnik don Pavao Banić zahvalivši na dolasku te je okupljenim vjernicima stavio na srce da mole za nova i sveta duhovna zvanja Crkve u Hrvata.

naslovna

Po završetku misnog slavlja zajedničkom fotografijom sudionika ovjekovječen je ovaj skup, a tijekom zajedničkog ručka u Vepricu, u ime domaćina Susreta, duhovnik splitskog Sjemeništa don Ivo Bezina, darovao je svakom sjemeništarcu i odgojitelju knjigu u izdanju nakladničke kuće 'Verbum' pod naslovom ”Mudrost pustinjskih otaca; Duhovite izreke i zgode u stripu” sa željom da bude lijepa uspomena na vikend proveden u zajedničkom druženju, molitvi i pjesmi.

Novi godišnji susret ovakvog tipa održat će se i iduće godine, a domaćin će se odlučiti na razini Vijeća HBK za sjemeništa i duhovna zvanja.

Radio Marija

17:45 Glazba
18:15 Molitva - Večernja
18:30 Svetac dana - sv. Amos, prorok
18:35 Glazba

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Križni put s molitvama sv. Franje Asiškog

Kroz ovaj križni put slijedit ćemo Isusa čitajući odlomke Sv. pisma koji nas podsjećaju na njegov put od Pilata do Kalvarije. Na svakoj ćemo postaji moliti...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Ožujak 2023
P U S Č P S N
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 2009-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.