25 godina Radio Marije

NASLOVNARi 20220428 scaled

Tijekom misnog slavlja u kapeli Doma pastoralnih susreta Domus Laurana u Lovranu, na spomen Majke Dobrog savjeta, 26.travnja 2022. kojim su započele duhovne vježbe četvorici đakona Riječke nadbiskupije koji će 7. svibnja o.g. primiti red prezbiterata, riječki nadbiskup koadjutor mons. Mate Uzinić ujedno je bogoslovima četvrte i pete godine Bogoslovnog sjemeništa „Ivan Pavao II“ u Rijeci podijelio je službe lektora i akolita. Bogoslovi koji su primili navedene službe svećenički su kandidati kandidati Riječke i Zadarske nadbiskupije te Krčke biskupije. Uz predsjedatelja nadbiskupa Uzinića u misnom slavlju koncelebrirali su rektor Bogoslovnog sjemeništa vlč. Mario Gerić, vicerektor don Luka Klarica, upravitelj Domus Laurana don Mato Berišić te voditelj duhovnih vježbi kandidatima za prezbiterat p.Mirko Nikolić, D.I.

Okupljenima u radosnom i svečanom zajedništvu nadbiskup Uzinić na temelju misnih čitanja uputio je poruku kako je za kršćanski život i poslanje temeljno biti „istiniti Izraelac“, tj. čovjek u kojem nema prijevare. Ono na čemu se može graditi kršćanski život jest istina i poštenje, u suprotnom je sve što živimo farsa i laž. Tek polazeći od ovog temelja može se dogoditi „novo rođenje“. Ovakva ljudskost pozvana je obući se u Krista. Stari Adam mora postati novi Adam. Kandidatima za prezbiterat Nadbiskup je poručio da tijekom duhovnih vježbi kojima se pripremaju za skoro prezbitersko ređenje budu otvoreni Duhu Svetom da ih vodi kako i kuda On hoće. Uspoređujući djelovanje Duha Svetoga s vjetrom koji usmjerava jedrilicu na otvorenom moru, pojasnio im je kako čovjek, ukoliko želi biti vođen od Božjeg Duha, treba osluškivati odakle On dolazi i prepustiti mu se da ga vodi smjerom kojim ide, a ne unaprijed odrediti i ograničiti djelovanje Duha Svetoga. Kandidate za službu lektorata nadbiskup je potaknuo da budu otvoreni živoj Božjoj Riječi. Opasnost je zatvoriti Božju Riječ u unaprijed izrađene obrasce razumijevanja i tumačenja. Potrebno je stoga dopustiti da nas Božja Riječ dotakne, progovori, potakne i oduševi nas kroz razmatranje. Tada ćemo moć Božju Riječ naviještati ne naučenim frazama nego živo i autentično. Naposljetku u riječi upućenoj osobito akolitama Nadbiskup ih je potaknuo da prepoznajući u Euharistiju zajedništvo i ljubav, služeći na poseban način ovom sakramentu, budu oni koji će izgrađivati tijelo Kristovo – Crkvu autentičnim izričajima ljubavi i nastojanjem oko zajedništva. Prihvaćajući sve bez iznimke, otvoreno, ne isključujući nikog pa ni one koji su drugačiji od nas u duhovnosti i načinu života. Euharistija koja je izvor i vrhunac zajedništava i ljubavi primjer je, model i snaga za izgrađivanje zajedništva snagom ljubavi.

Na kraju euharistijskog slavlja Nadbiskup je novim akolitama i lektorima uručio prigodne darove te podijelio i zajedništvo bratskog stola sa bogoslovnom zajednicom i kandidatima za prezbiterat.

 

Izvor: Riječka nadbiskupija

 

Radio Marija

06:15 Nakane Apostolata molitve za travanj; Krunica – Slavna otajstva
06:45 "Riječ o riječi" - duhovni poticaji za svaki dan
06:50 Glazba
07:30 Molitva - Jutarnja

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Križni put s molitvama sv. Franje Asiškog

Kroz ovaj križni put slijedit ćemo Isusa čitajući odlomke Sv. pisma koji nas podsjećaju na njegov put od Pilata do Kalvarije. Na svakoj ćemo postaji moliti...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Travanj 2023
P U S Č P S N
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 2009-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.