IMG 0604

Na poziv biskupa Antuna Škvorčevića a u organizaciji Požeške biskupije, 19. travnja 2022. četrdesetak izbjeglih osoba iz Ukrajine, većinom majki s dvadesetak djece, smještenih u Višnjici nedaleko Slatine, predvođeni slatinskim župnikom „in solidum“ Nikolom Legcem pohodilo je Požegu. Primio ih je biskup Antun u Biskupskom domu. Pozdravljajući ih kazao je kako im je svojim prošlotjednim posjetom u Višnjici a tako i današnjim susretom u Požegi želio posvjedočiti kršćansku blizinu i čestitati Uskrs, koji su katolici proslavili po gregorijanskom kalendaru prošle nedjelje, a oni ga slave po julijanskom kalendaru sljedeće nedjelje. Izrazio je uvjerenje da im je ovo najteži životni Uskrs, jer su njihovi bližnji, osobito muževi i braća ostali na ratištu u Ukrajini, a oni ga slave izvan domovine. Rekao je da ih prima s kršćanskim suosjećanjem kao braću i sestre. Spomenuo je da nas razlikuje kalendar, ali najdublje povezuje isti Isus Krist u kojega vjerujemo, i čiju pobjedu nad smrću slavimo. Istaknuo je kako u gradu Požegi postoji duga povijest Katoličke Crkve, o čemu na svoj način govore i brojna sakralna zdanja, od kojih će neka posjetiti, te da je ovdje prisutna i Pravoslavna Crkva. Kazao je kako se Požeška biskupija prostire na istom području kao i pravoslavna Pakračko-slavonska eparhija, te da episkop i biskup nastoje oko međusobne povezanosti u evanđeoskom poslanju služenja ljudima i njihovim dušama. Ukratko im je predstavio povijest grada, upoznavši ih i sa zgradom Biskupskog doma u kojem se nalaze, izgrađenog u 18. stoljeću nakon 150-godišnje vladavine Osmanlija, svjedoka tadašnje duhovne obnove ovih prostora crkvenim odgojno-obrazovnim djelovanjem, čiji su svojevrsni nastavak današnje katoličke škole u Požeškoj biskupiji. Biskup Antun upoznao je ukrajinske goste s pripremljenim programom boravka u Požegi kako bi ponešto upoznali Požešku biskupiju na čijem se teritoriju trenutno nalaze. Kazao je da će ih prepošt požeškoga Stolnog kaptola i predstojnik Ureda za katoličke škole Ivica Žuljević provesti kroz srednjovjekovnu crkvu sv. Lovre, Katedralu i Dijecezanski muzej te da će se u Biskupijskom odgojno-obrazovnom centru susresti s učenicima i djelatnicima Katoličke osnovne škole i Katoličke gimnazije te da ih potom poziva u Dom pape Ivana Pavla II. na objed.

IMG 7589
Tijekom kratke okrjepe jedna učenica u znak pozdrava i zahvalnosti predala je biskupu na dar svoja dva veoma lijepa crteža Ukrajine u njezinim granicama: jedan urešen srcem a drugi cvijećem s popratnim natpisom. Biskup je zahvalio za navedeni poklon, čestitavši ujedno jednom djetetu treći rođendan koji je jučer proslavio, unijevši i u današnji susret puno radosti. Majke s djecom uputile su se zatim u povijesnu jezgru grada, razgledavši na Trgu Svetog Trojstva srednjovjekovnu crkvu sv. Lovre, nastavivši put do Trga sv. Terezije i Katedrale. Prepošt Žuljević je istaknuo osobitosti stolne crkve te njezine umjetničko-stilske posebnosti. Katedralni pak župnik Mario Večerić predstavio je katedralne orgulje i odsvirao nekoliko odabranih baroknih skladbi. Nakon obilaska kapele sv. Ivana Pavla II. u kripti Katedrale izbjegle Ukrajince su u Odgojno-obrazovnom centru dočekali predstavnici djelatnika i učenika požeških katoličkih škola, koji su unatoč uskrsnim praznicima željeli svojim dolaskom iskazati razumijevanje, osobito za svoje raseljene vršnjake. O Katoličkoj gimnaziji progovorili su prof. Stefan Bunjevac, prof. Nikolina Bodolović i učenica 3. razreda Iva Bošnjak, dok su Katoličku osnovnu školu predstavili vjeroučitelj Zvonimir Zelenika, prof. Ivana Bešlić i učenica 8. razreda Margareta Jakobović. Svoj doprinos programu dao je gimnazijski bend pod vodstvom vjeroučitelja Krunoslava Siroglavića, koji je izveo nekoliko prigodnih pjesama, a na kraju programa svoje su posjetitelje obradovali i prigodnim poklonima.
Razgledavanje grada nastavljeno je posjetom Dijecezanskom muzeju, smještenom na katedralnom trgu, gdje je prepošt Žuljević sažeto progovorio o predmetima izloženima u sakralnoj zbirci, kao i o djelima izloženima u zbirkama moderne i suvremene hrvatske umjetnosti. Gosti iz Ukrajine nisu mogli sakriti oduševljenje svime što su vidjeli, a osobito ih je ugodno iznenadio praktični vjerski život katolika na ovim prostorima i briga za očuvanje crkvene povijesno-kulturne baštine.

IMG 7480
Središnji dio programa bio je zajednički objed s biskupom Antunom Škvorčevićem u Domu pape Ivana Pavla II. U vedrom i opuštenom raspoloženju razgovaralo se o više hrvatskih i ukrajinskih tema. Biskup je iskazao osobito zanimanje za boravak ukrajinskih izbjeglica u Višnjici, za djecu koja pohađaju školu u Virovitici i Novakima, i za članove njihovih obitelji u Ukrajini. Zahvalio je svima za ugodni susret, poželjevši da uz Božju pomoć rat u Ukrajini što prije završi te se vrate svojim domovima. Zahvalio je i prevoditeljici Ljubovi Melnykovoj podrijetlom iz Ukrajine, a koja sada živi u stražemanskoj Župi s članovima najuže obitelji koji su također izbjegli u Hrvatsku. U ime cijele ukrajinske skupine Oksana Redeiuk je izrazila biskupu veliku zahvalnost za pažnju koju im je iskazao gostoprimstvom u Požegi, istaknuvši kako im je ovaj posjet pomogao da ponešto potisnu tjeskobu koju u srcu nose zbog teških zbivanja u Ukrajini i da promijene sredinu u kojoj trenutačno borave. Nakon objeda program je nastavljen posjetom Kući Panonskog mora u Velikoj nedaleko Požege.

Tekst i foto: pozeska.biskupija

Radio Marija

20:05 Glazba
20:15 Krunica - Otajstva svjetla
20:45 Glazba
21:00 Ispovijest vjere Hrvata katolika

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

P. Niko Bilić: Poglavar i voditelj u Bibliji na primjeru Abrahama, Jakova, Mirjam i Petra

Podsjetimo se ukratko na glavne, poznate podatke da nam pomognu još jednom poslušati i razumjeti Božju riječ kao nadahnuće, oslonac i izvor snage za...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Rujan 2023
P U S Č P S N
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.