25 godina Radio Marije

P1017660 2048x1536

Na Veliki četvrtak, 14. travnja, zadarski nadbiskup Želimir Puljić predvodio je u katedrali sv. Stošije u Zadru Misu posvete ulja u zajedništvu sa svećenicima koji djeluju u Zadarskoj nadbiskupiji.
Nadbiskup je na misi blagoslovio ulje i posvetio krizmu, a svećenici su obnovili svoja svećenička obećanja dana na ređenju. Mons. Puljić istaknuo je duhovnu povezanost u toj misi i s novoimenovanim zadarskim nadbiskupom koadjutorom Milanom Zgrablićem te je svećenicima i puku prenio Zgrablićeve izraze blizine zadarskom kleru i vjernicima. Nadbiskup Puljić rekao je da će se upravo uljem koje je blagoslovio na toj misi pomazati i ruke mons. Zgrablića na njegovom biskupskom ređenju.
„Liturgija Posvete ulja vodi nas u dvoranu Posljednje večere i podsjeća na događaj ustanove svetoga Reda i na ustanovu presvete Euharistije. S osobitom zahvalnošću želimo razmišljati o otajstvu svećeničkog poziva i služenja te vjerom i predanošću obnoviti obećanja Gospodinu“ rekao je mons. Puljić, razmatrajući to u kontekstu tri biblijska stava: Isusovog obećanja da će „ostati s nama do svršetka svijeta“, njegovog zahtjeva svojima da „budu vjerni i ustrajni do kraja“ te Pavlovog poticaja i ohrabrenja „da se ne boje trpjeti za ime Isusovo, jer su njegova izabrana posuda“.
„Liturgija posvete ulja vraća nas svećeničkim korijenima. Podsjeća nas na rođendan Euharistije koja izgrađuje Crkvu, a Crkva je rođena u krvi na križu. Na Duhove je počela rasti i širiti se diljem svijeta. Otajstvo Crkve jedino se vjerom može shvatiti, jer ona nije proizvod povijesnog slučaja, nego izvorni Božji naum, Isusova zaručnica (Ef 5, 22-23), Tijelo Kristovo (Ef 1, 22; 4, 15-16), Božje zdanje kojemu je zaglavni kamen Isus Krist (Ef 1,17-18)“ istaknuo je nadbiskup.
„Crkvu nije moguće svesti na čistu povijesnu stvarnost, jer nadrasta zemaljske zajednice, iako se u njima povijesno utjelovljuje i ostvaruje. Crkva izvana izgleda kao ljudska organizacija, a zapravo je Božja obitelj. Priznaje se grešnom, a majka je svetaca. Iako je često bila slaba i trošna te ponekad ostavljala dojam kao da je na umoru, ona je uvijek bila mlada, snažna i nepobjediva. Takozvani ‘naprednjaci’ o njoj su govorili da je „neuka i nazadna“. A Crkva je bila i ostala učiteljicom čovječanstva. Uskrsnuli joj je zajamčio sigurnost: „Evo, ja sam s vama u sve dane do svršetka svijeta”“ poručio je mons. Puljić, potaknuvši na osvještenost Isusove nazočnosti i u Zadarskoj Crkvi.
U kontekstu poticaja „Budite vjerni i ustrajni do kraja“, nadbiskup je citirao apostola Pavla koji Timoteju i starješinama u Miletu prije njegovog odlaska u Rim, poručuje: „Budi uzor vjernicima u riječi, u vladanju, u ljubavi, vjeri, čistoći. Dok ne dođem, posveti se čitanju, bodrenju, poučavanju. Ne zanemari milosnog dara koji ti je dan polaganjem ruku. Oko toga nastoj, sav u tom budi da tvoj napredak bude svima očit. Pripazi na samog sebe i na poučavanje! Ustraj u tome! Jer, to vršeći, spasit ćeš i sebe i one koji te slušaju” (1 Tim 4,12-16).
„Pavao je nanizao divne riječi savjeta voljenom učeniku, kao otac sinu. Neka bude uzor u vladanju i ostane vjeran Bogu, Kristu, evanđelju, zadanim obećanjima. Stoga ga očinski moli i zaklinje: Nastoj, dragi biskupe Timoteju! Čitav je život nastojanje, borba, pokušaji. Ustraj u tome! Uzalud ti mladost, djela i učenost, ako u tome ne ustraješ, moj Timoteju!“ rekao je zadarski nadbiskup.
Glede Pavlovog oproštaja u Miletu od kolega koje je pozvao u službu, zaredio za đakone, prezbitere i biskupe i s njima proveo tri „suzne i mučne godine“, nadbiskup je podsjetio kako je apostol Pavao, prema vlastitim riječima, „sve vrijeme služio Gospodinu u suzama i u kušnjama koje su ga zadesile zbog židovskih zasjeda”.
„Pavao naglašava efeškim i miletskim poglavarima da im je stado povjereno. Ono, dakle, nije njihovo vlasništvo, nego je dano u najam. Nisu starješine, prezbiteri i biskupi izabrali stado, nego su oni izabrani od Duha Svetoga za stado. To nikada ne smiju zaboraviti“ istaknuo je mons. Puljić.
Istaknuvši Lukin poticaj „Ne bojte se trpjeti za ime Isusovo, jer njegova ste izabrana posuda“, nadbiskup je naglasio Pavlovo upozorenje učenicima da će im se ukazati velike opasnosti izvana, od fanatika, nevjernika i bogohulnika.
„Nakon mog odlaska među vas će uljesti vuci okrutni koji ne štede stada” (Dj 20,29), nego razdiru, ubijaju i odnose. Stoga ih Pavao poziva neka “bdiju imajući na pameti da je i on tri godine bez prestanka noću i danju suze lijevajući urazumljivao svakoga od njih” (20,31). „Kada to doreče, klekne te se zajedno s njima pomoli” (Dj 20,36). Ovaj rastanak pokazuje kakav je vjernik bio Pavao: on je najveći kad klekne i kad se moli. Pavlove riječi i savjeti utopile su se u suzama, a suze u zagrljaju s onima koji su bili na tom susretu“ rekao je mons. Puljić, naglasivši da gorljivi apostol Pavao propovijeda „neustrašivo i smjelo, bez straha od ljudi, ali i bez želje da im se sviđa“.
„Posebice je dirljivo osjetiti s kakvom brigom i ljubavlju Pavao pazi na Božje stado koje mu je povjereno. I ne zaboravlja kako on nije birao ni mjesta ni ljude, nego je bio „izabran, pozvan i poslan”. Nije sebe nametnuo ni poslao, nego ga je Uskrsnuli pred Damaskom pozvao da bude „njegova izabrana posuda” i predodredio mu, kako zapis Luka, da mu je „mnogo trpjeti za ime Isusovo”. Koliko su Pavao i evanđelist Luka naglašavali trpljenje!? Mi se bojimo trpljenja, i najradije bismo prolazili kroz život bez trpljenja. A zapravo, trpljenje nam je šansa da ga učinimo plodnim. Da preko trpljenja pomognemo sebi i drugima za Kraljevstvo Božje. I Pavlu je predodredio mnogo trpjeti za ime Isusovo. Kroz mnoge nam je nevolje u Kraljevstvo nebesko, napisao je Pavao“ poručio je mons. Puljić.
U zahvalnosti Bogu Ocu što je svećenike pozvao u ljubavi, nadbiskup je svećenike potaknuo na molitvu da budu odgovorni i vjerni do kraja.
„Božjim promislom imamo svetu zadaću sabirati i odgajati vjerničku zajednicu. Zahvalni za taj milosni dar, molimo neka Duh Sveti obnovi naše svećeništvo, kako bi rasla spremnost za darivanjem i svetim služenjem. Kriste Posljednje večere i Kalvarije, primi nas koji služimo puku Božjem u svetoj Crkvi zadarskoj i posveti nas i u ovoj godini otajstvom Velikog četvrtka“ zaključio je nadbiskup Puljić.
U tom misnom slavlju sudjelovali su ovogodišnji krizmanici i katekumeni, vjeroučitelji u školi i župnoj katehezi, članovi župnih pastoralnih i ekonomskih vijeća i suradnici u župi.

Ines Grbić

Tekst i foto: zadarska.nadbiskupija

Radio Marija

17:45 Glazba
18:15 Molitva - Večernja
18:30 Svetac dana - sv. Amos, prorok
18:35 Glazba

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Križni put s molitvama sv. Franje Asiškog

Kroz ovaj križni put slijedit ćemo Isusa čitajući odlomke Sv. pisma koji nas podsjećaju na njegov put od Pilata do Kalvarije. Na svakoj ćemo postaji moliti...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Ožujak 2023
P U S Č P S N
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 2009-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.