25 godina Radio Marije

MisaVecereGospodnje 14042022 8 1

Misu Večere Gospodnje u katedrali Uznesenja Marijina na Nebo u Varaždinu na Veliki četvrtak, 14. travnja, u večernjim satima predslavio je varaždinski biskup Bože Radoš. S biskupom su suslavili: mons. Josip Mrzljak, mons. Antun Perčić, preč. Mirko Horvatić, vlč. Ivan Rak i vlč. Marko Domiter.

Na početku misnog slavlja biskup Radoš je rekao kako nas Gospodin u ovom slavlju poziva za svoj stol za kojem ima, s apostolima i oko apostola, mjesta i za nas. Ove večeri Isus izgovara i svoju oporuku u kojoj je mislio na svakoga od nas te nam ostavio Kruh vječnoga života i Vino, svoju Krv, da proteče kroz nas.

O vazmenom otajstvu naše vjere, čije slavlje započinjemo Misom Večere Gospodnje, u svojoj je homiliji govorio umirovljeni biskup Josip Mrzljak. Godišnja proslava vazmenog otajstva, sudjelovanje u ovim liturgijskim slavljima, prilika je da obnovimo, učvrstimo svoju vjeru. Važno je da ove dane manje pozornosti posvećujemo izvanjskom slavlju Uskrsa te da se trudimo ponirati u dubine otajstava naše vjere, napose sakramenta euharistije.

Polazeći od evanđeoskog odlomka biskup Mrzljak je pojasnio kako je Isus sa svojim učenicima slavio  židovski blagdan Pashe, no već se pomalo osjećala napetost, Isusa su progonili, već su ga pokušavali uhvatiti, neki od učenika već su se pripremili na borbu, ako će trebati braniti Isusa. Očekuju i da će Isus ući u tu borbu sa svojim neprijateljima i uspostaviti svoje zemaljsko kraljevstvo, osloboditi ih rimskog ropstva.

No, pashalna večera započinje neočekivano; Isus učenicima pere noge. Ne samo da su začuđeni ovom gestom, već joj se, poput apostola Petra, i protive. Tu gestu razumjet će tek kasnije, kako im je rekao i sam Isus, u ovom trenutku samo je prihvaćaju. No ta gesta, pojasnio je biskup Mrzljak, zapravo pokazuje na koji način Isus želi biti među nama ljudima; ne kao onaj koji vlada, nego kao onaj koji služi.

Tu poruku i mi moramo danas svjedočiti svojim riječima i djelima. „Biti kršćanin nije lako. To je često puta nošenje križa, to je često puta suprotstavljanje našim ljudskim razmišljanjima. Mi bismo nekad radije prihvatili nekakva razmišljanja svijeta, nego ono što Isus govori: da trebamo biti najmanji kako bismo zapravo bili veliki“ poručio je biskup.

Nakon homilije, uslijedio je obred pranja nogu tijekom kojeg je biskup Radoš simbolično oprao noge dvanaestorici laika, radnika zaposlenih u Varaždinskoj biskupiji u različitim ustanovama, kojima je ujedno na kraju misnog slavlja zahvalio na svemu što čine u Biskupiji.

Na kraju euharistijske službe i obreda pričesti izvršen je prijenos Svetootajstva u kapelu Svete Marije Loretske  gdje je održano zajedničko bdjenje, tzv. Getsemanska ura, a katedrala je do ponoći bila otvorena za molitvu u šutnji i sabranosti.

Tekst i foto: varazdinska.biskupija

Radio Marija

18:35 Glazba
18:50 Hrvatski program Radio Vatikana
19:05 Glazba
19:15 Vijesti, obavijesti i najava programa

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Križni put s molitvama sv. Franje Asiškog

Kroz ovaj križni put slijedit ćemo Isusa čitajući odlomke Sv. pisma koji nas podsjećaju na njegov put od Pilata do Kalvarije. Na svakoj ćemo postaji moliti...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Ožujak 2023
P U S Č P S N
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 2009-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.