25 godina Radio Marije

1 1 770x470

Mi, kršćani, pozvani smo nasljedovati Isusa koji je u Jeruzalem ušao na magarcu, skromnoj životinji, a ne na konju kojima su se vojnici služili odlazeći u ratne pohode, uništavajući gradove i naseobine. Isus je tom gestom potvrdio svoju poniznost i nenasilnost poručujući stanovnicima Jeruzalema da je došao služiti i posvjedočiti ljubav žrtvujući se uskoro za njih i sve ljude na drvetu križa. Takvo služenje braći znači u pravom smislu riječi kraljevanje, proučio je na Cvjetnicu, 10. travnja, riječki nadbiskup mons. Ivan Devčić na obredu blagoslova maslinovih grančica u crkvi Uznesenja BDM koje je predvodio u zajedništvu s riječkim nadbiskupom koadjutorom mons. Matom Uzinićem i drugim svećenicima.

Farizejsko ušutkavanje Isusovih učenika i tijekom povijesti Crkve nije prestalo. Naprotiv, na isti način, na temelju lažnih optužbi, mučeni su i ubijani brojni Isusovi sljedbenici. Isus je to predvidio nagovijestivši učenicima: “Ako su mene progonili, i vas će progoniti; ako su moju riječ čuvali, i vašu će čuvati.” (Iv 15,20). Nagovijestio je i da će mučeništvo trajno pratiti njegovu Crkvu, ali je neće zatrti, rekao je mons. Devčić. Na kraju, prije nego se procesija uputila prema riječkoj prvostolnici u kojoj je slavljena sv. Misa, potaknuo je vjernike da po uzoru na Isusa, brinu jedni za druge i dopuste Kristu da ih vodi i nadahnjuje u odnosu prema našem nebeskom Ocu.

2

Nakon pjevanog cjelovitog izvještaja Muke po Luki, propovijed je uputio nadbiskup Uzinić. Nastavno na poticajne riječi nadbiskupa Devčića o Isusovom primjeru i poruci koju nam je Krist poslao ulazeći na magarcu u Jeruzalem, kao kralj mira, a ne rata, osvrnuo se na aktualna ratna zbivanja u Ukrajini i kritike pape Franje upućene skupini država koje su se obvezale potrošiti 2% BDP-a na kupnju oružja kao odgovor na nastalu situaciju. Ne smijemo dopustiti da od ‘mnoštva’ postanemo ‘svjetina’ koja prvo kliče, a zatim razapinje, upozorio je mons. Uzinić i u nastavku citirao Svetoga Oca: “Posramio sam se kada sam pročitao da se skupina država obvezala potrošiti dva posto BDP-a na kupnju oružja, kao odgovor na ovo što se sada događa. Ludilo! Pravi odgovor nije drugo oružje, druge sankcije, druga političko-vojna savezništva, već drugi pristup, drugačiji način upravljanja sada globaliziranim svijetom – ne pokazujući zube, kao sada – drugačiji način postavljanja međunarodnih odnosa. Model skrbi, hvala Bogu, već postoji, ali je, nažalost, još uvijek podložan modelu ekonomsko-tehnokratsko-vojne moći”. (Vatikan News 28. ožujka)

3

Mi kršćani pozvani smo na drugačije, istaknuo je propovjednik. “Pozvani smo nasljedovati Isusa Krista koji će na sebe preuzeti svo trpljenje. Podnijet će sve optužbe, svo mučenje i umirući će, zaustavljajući spiralu zla, reći: Oprosti im, Oče, jer ne znaju što čine. Mi trebamo biti drugačiji! Inače nismo kršćani i nismo učenici Isusa Krista. Inače ćemo se od ‘mnoštva’ pretvoriti u ‘svjetinu’. Inače ćemo će raspršiti kao Isusovi učenici idući svatko svojim putem i za svojim interesima. Nećemo biti Isusovi niti s Isusom i nećemo moći mijenjati ovaj svijet, koji je kao i u Isusovom slučaju, naša zadaća i naše poslanje. Učinimo ga boljim svijetom, polazeći od sebe samih, polazeći od toga da postanemo bolji ljudi.”, poručio je mons. Uzinić u propovijedi.

Zaključujući liturgijskog slavlja nadbiskup Devčić potaknuo je vjernike na stvaranje svijeta na temeljima Evanđelja, društva kojoj je obilježje sloga, a ne prijetnje kupovine oružja. Prepoznajmo jedni druge kao braću i sestre, kazao je mons. Devčić. Riječki nadbiskupi na kraju su svima zaželjeli blagoslovljeno vrijeme Velikoga tjedna koji je započeo Nedjeljom Muke Gospodnje.

4

Izvor: Riječka nadbiskupija

Radio Marija

17:00 Nadom nošeni - tema: Bolesti u predškolskoj dobi; gošća: Đurđa Španović, dr. med. spec. pedijatar; ur. i vod.: s. Augustina Barišić
17:45 Glazba
18:15 Molitva - Večernja
18:30 Svetac dana - sv. Kuzma i Damjan

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

"Kad bi ljudi poznavali vrijednost Svete Mise, svaki dan bi morali doći redarstvenici"... Citati i misli sv. o. Pia

Današnji sveti zaštitnik je sv. Pio iz Pietrelcine, glasoviti i kod vjernika omiljeni Padre Pio, talijanski kapucin i mističar. Na njegov spomendan, izdvajamo...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Rujan 2022
P U S Č P S N
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 2009-2022

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.