img 20220408 wa0005

Samostan sv. Frane i Župa sv. Stjepana u Splitu zajedno sa Splitsko-makarskom nadbiskupijom organizirali su u petak, 8. travnja križni put grada Splita „Od Gospe do Gospe“. Križni put predvodio je nadbiskupov delegat fra Martin Jaković, gvardijan samostana sv. Frane.

Pobožnost je započela ispred crkve Sv. Frane. Nakon uvodne molitve pred crkvom, procesija s vjernicima krenula je Šperunom te se nastavila Senjskom ulicom prema prvoj vidilici. Put križa odvijao se Marangunićevim šetalištem te je prošao pokraj crkve Sv. Nikole, Gospe od Betlema i sv. Jere. Šetalištem Ivana Meštrovića križni put nastavio se do crkve Gospe od Sedam Žalosti. Na putu od više kilometara predstavnici crkvenih i civilnih udruga i zajednica izmjenjivali su se predmoleći postaje i noseći križ. Jedan od križonoša bio je i Stipe Pletikosa, bivši vratar hrvatske nogometne reprezentacije.

Nakon gotovo trosatnog hoda ispunjenog molitvom, vjernici su stigli do crkvice Gospe od Sedam žalosti na Kašjunima, gdje je fra Martin predvodio euharistijsko slavlje. „Petak je pred Cvjetnicu. Približavamo se Velikom tjednu u kojem razmatramo otajstva Isusove muke, smrti i uskrsnuća. To su istine naše vjere koje nas upućuju da život nije samo ovo što živimo na zemlji. Život vječni trebao bi biti cilj naše stvorenosti i temelj našega uspona od začeća do proslave na nebu“, kazao je fra Martin.

U svojoj je propovijedi govorio o Isusovom križnom putu, o njegovoj muci, smrti i uskrsnuću naglasivši da je Isus činio dobro kuda god je prolazio, a ipak je doživio od starješina naroda nerazumijevanje, odbačenost i prezir.

IMG 20220408 WA0059

Osvrnuvši se na tekst iz Knjige proroka Jeremije, kojega su kušnje ojačale u vjeri, kazao je: „Prošlo je vrijeme proroka Jeremije, a traje naše vrijeme. I mi smo u situacijama da nemamo utjehu u pravo vrijeme, ne razumijemo ljude ni događaje pogotovo one koji oko sebe šire mržnju, tugu, nepoštenje, razdor. Zbog toga je potrebno da se iz dana u dan obraćamo Gospodinu da nas učini ljudima prave vjere i onima koji svojim životom svijetle i ljudima donose svjetlo, mir i radost. Isus je jednom zgodom rekao svojim učenicima neka njihovo svjetlo tako svijetli pred ljudima da vide njihova dobra djela i slave Oca koji je na nebesima.“

U tom je svjetlu naglasio da nam današnje evanđelje govori „da samo dobra djela nisu dovoljna. Potrebne su i oči koje vide dobra djela. Isusovi suvremenici ih vide, ali ih ne žele priznati. Vidjeli su njegova dobra djela, ali nisu slavili nebeskoga Oca. Još su manje slavili Isusa. Njihova zabluda sastojala se u tome što su se već unaprijed protivili bilo kakvoj pomisli o Isusovu božanstvu. Kad im je ponestalo argumenata, a ostala moć i sila, onda su bili spremni moćno i nasilno djelovati.“

Fra Martin je zaključio da se tako ponaša upravo čovjek koji ima vlast, a nema argumenata. „Zato je, nažalost, toliko nepravdi, nasilja i ratova u našem svijetu. Povijest se samo ponavlja, a mi slabo učimo. Hvala ti Isuse što uvijek možemo u tvojoj riječi i djelima naći korektiv za svoje riječi i djela. Potrebno je moliti i razmišljati nad Božjom riječi. Neka nam ona bude smjerokaz u hodu, nadahnuće u govoru i poticaj u djelovanju“, poručio je predvoditelj slavlja.

Križni put grada Splita tradicionalno se naziva "Od Gospe do Gospe" jer je prije polazio od velovaroške Gospine crkve pa do Gospe od Sedam žalosti. Marjan je nekada bio hodočasničko mjesto Splićana pun crkvica i kapela. Brojne crkvice razrušene su tijekom stoljeća, najviše u II. svjetskom ratu, pa je 30-ak crkvica danas na Marjanu ostalo oko desetak. To su: Sv. Križ u Velom Varošu, Gospa od Soca u Varošu, Sv. Nikola na Gori, Gospa od Dobrog Svita (Savjeta), Gospe od Betlema, Sv. Jere, Sv. Jure na rtu Marjana, Sv. Benedikt, Gospa od Špinuta, Sv. Mande, Sv. Mikula na Stagnji i Gospa od sedam žalosti.

Foto: Josip Bartulić

Izvor: smn.hr

Radio Marija

20:40 Glazba
21:00 Ispovijest vjere Hrvata katolika
21:01 Iz tame u svjetlo – emisija zajednice Cenacolo: Svjedočanstvo obitelji Buljan
22:00 Obavijesti i najava sutrašnjeg programa; Molitva BDM za zaštitu

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Molitva za život - svakoga dana u 14:55h

Svakoga dana u 14:55 h molimo molitvu za život. Pridružite nam se u zajedništvu molitve za blagoslov obitelji, sklad i plodnost supružnika i...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Travanj 2024
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.