20220404 KLK notna edicija 05n 1200x675 1

U sklopu manifestacije Kršćansko lice kulture u katedrali Gospe Velike u Dubrovniku 4. travnja predstavljena je notna edicija „Zdrava Kraljice – pučko crkveno i glagoljaško pjevanje“ autora skladatelja Krešimira Magdića.

Uime izdavača okupljenima se obratio ravnatelj Folklornog ansambla Linđo Vlaho Kljunak koji je istaknuo da je ova suradnja sa skladateljem Magdićem iznjedrila već četvrtu notnu ediciju. Ova vrijedna djela koja su se dogodila svoju puninu će doživjeti kad budu što više u primjeni kroz pjevanje klapa, crkvenih zborova i sl. Ravnatelj Kljunak je izrazio nadu da će se ovom edicijom sačuvati jedan takav oblik pjevanja od zaborava. Kazao je da je to jedna velika vrijednost iz koje proizlazi i obaveza da se širi takva tema.

Okupljenima se putem video veze obratio i Jakša Primorac s Odsjeka za etnologiju Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti koji je ujedno i recenzirao notnu ediciju. Kazao je da je riječ o vrlo vrijednoj knjizi od 82 notne pjesme te istaknuo da je to jedan od rijetkih pokušaja stvaranja cjelovite crkvene pjesmarice koja počiva na pučkom, crkvenom i glagoljaškom pjevanju.

Temelj ove edicije je pučko liturgijsko i neliturgijsko pjevanje, u regionalnom smislu prevladavaju Dalmacija, Boka Kotorska, sjeverna Hrvatska iz kajkavskih krajeva te ponešto iz raznoraznih drugih hrvatskih krajeva. Knjiga je prvenstveno posvećena mješovitim crkvenim zborovima koji ova djela mogu izvoditi širom Hrvatske.

Autor i skladatelj Magdić ukratko je kazao da notna edicija „Zdrava Kraljice“ osim marijanskih napjeva donosi i niz baštinjenih bisera sadržajno vezanih uz druge dijelove crkvene godine. Pjesme u čast Blažene Djevice Marije zauzimaju posebno mjesto u njegovom glazbenom stvaralaštvu, istaknuo je.

Skladatelj Magdić prisjetio se polnoćke 1970. godine kada je napisao tekst i glazbu za svoju prvu sakralnu skladbu „Siđi k nama, Majko naša“, a tu je pjesmu je preradio za ženski zbor.
Na predstavljanju su pušteni različiti napjevi iz notne edicije. Napjev „Zdravo Morska Zvizdo“ uživo je izvela klapa Amfora, a napjev „Zdrava Kraljice“, koji je skladatelj pronašao na koru dubrovačke crkve Domino, izveo je Mješoviti katedralni zbor pod ravnanjem voditeljice Petre Potrebice.

Na kraju je autor Magdić zahvalio Dubrovačkoj biskupiji koja mu je omogućila da u okviru manifestacije Kršćansko lice kulture predstavi notnu ediciju, posebnu zahvalu uputio je dr. sc. Viniciju Lupisu i dr. sc. fra Stipi Nosiću koji su mu dali svu traženu arhivsku građu. Zahvalu je uputio i katedralnom župniku don Marinu Lučiću koji mu je omogućio uvid u glazbeni arhiv dubrovačke katedrale, a zahvalio je također i izdavaču Folklornom ansamblu Linđo.

S nadom da će sadržaj ove notne edicije biti na korist svim budućim izvođačima, zborovođama i štovateljima crkvene pučke i glagoljaške glazbe maestro Magdić završio je svoje predstavljanje.

Moderator večeri bio je Ivan Viđen, član Vijeća za kulturu i znanost Dubrovačke biskupije koje je organizator cjelokupne manifestacije.

Tekst i foto: db.hr

Radio Marija

18:30 Sveta misa – prijenos devetnice za blagdan sv. Mihaela; četvrtoga dana devetnice misno slavlje predvodi fra Petar Grubišić, župnik i upravitelj samostana sv. Franje Asiškog u Rijeci
19:40 Glazba
20:00 Anđeo Gospodnji; Molitva za obitelj
20:05 Glazba

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

P. Niko Bilić: Poglavar i voditelj u Bibliji na primjeru Abrahama, Jakova, Mirjam i Petra

Podsjetimo se ukratko na glavne, poznate podatke da nam pomognu još jednom poslušati i razumjeti Božju riječ kao nadahnuće, oslonac i izvor snage za...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Rujan 2023
P U S Č P S N
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.