medubiskupijsko u istri 030422 2

Sjemeništaraci i odgojitelji Međubiskupijskog sjemeništa u Zagrebu u subotu 2. travnja hodočastili su na mjesta koja su obilježila život bl. Miroslava Bulešića.

Hodočašće je započelo u ranim jutarnjim satima, a prva postaja u Istri bilo je Lanišće, mjesto mučeništva bl. Bulešića. Sjemeništarce i odgojitelje dočekala je gospođa Marija Žmak, pastoralna suradnica župnika don Josipa Mašine, čiji je otac bio svjedok mučeništva bl. Miroslava Bulešića. Ona je okupljenima opisala sâm događaj koji se zbio toga kobnog 24. kolovoza 1947., kao i okolnosti u kojima je bl. Bulešić ubijen. U svom svjedočanstvu najprije je hodočasnicima pojasnila društveno-povijesne okolnosti napomenuvši da tijekom ratnih godina nije bilo dijeljenja sakramenta svete potvrde te je diljem Istre bilo mnogo djece koju je trebalo krizmati. Stoga je tadašnji biskup Santin delegirao mons. Jakoba Ukmara, a don Bulešić ga je pratio kao podravnatelj Pazinskog sjemeništa.

medubiskupijsko u istri 030422 1

Gospođa Žmak osim nekih svojih sjećanja iz mladosti, kada se o tome ubojstvu po kućama govorilo u tajnosti, iznijela je i brojne pojedinosti o samom tom činu budući da je njezin otac Petar toga dana čuvao krizmanike u crkvi u Lanišću – među kojima su bili njen stariji brat i sestra – dok su pristaše komunističkog režima zaklali don Miroslava u župnoj kući. Napose je istaknula sustavnu stigmatizaciju žitelja Lanišća kroz niz desetljeća nakon toga događaja te je zaključila kako su upravo oni jako dobro usvojili ono što je blaženik želio reći svojim životnim geslom „Moja osveta je oprost“. Potom su hodočasnici obišli župnu kuću i mjesto gdje je blaženik ubijen i prigodnom molitvom zaključili pohod mjestu natopljenom krvi bl. Miroslava Bulešića.

sjemeništarci u istri 03042022

Druga postaja hodočašća bio je Poreč i posjet Eufrazijevoj bazilici koja se nalazi na UNESCO-vom popisu svjetske kulturne baštine. Katedralni župnik don Milan Zgrablić upoznao je sjemeništarce i odgojitelje sa zagrebačke Šalate s umjetničkom i duhovnom vrijednošću Eufrazijane, kratko im predstavio povijest biskupije te im prenio pozdrave mons. dr. Dražena Kutleše, apostolskog upravitelja Porečke i Pulske biskupije koji, zbog osobne spriječenosti i ranije preuzetih obveza, nije bio u mogućnosti nazočiti susretu. Rektor sjemeništa preč. Pavlaković zahvalio je don Zgrabliću na vremenu i ukazanom gostoprimstvu, uručio mu je prigodni poklon i istaknuo da „svako hodočašće je zapravo slika Crkve koja putuje prema vječnosti. I mi na ovom hodočašću želimo krijepiti svoju vjeru na primjeru mučenika bl. Miroslava Bulešića da snaga njegove vjere i tolikih svetaca ove drevne biskupije učvrsti našu vjeru i hod povjerenih nam mladića prema ostvarenju njihova duhovnog poziva. Žar svećeništva bl. Mire poticaj je i nama odgojiteljima da svakoga dana budemo hrabriji i čvršći te da ne sumnjamo u sebe i svoje ideale već da hrabro idemo za Kristom kao što je to činio i bl. Bulešić“.

Nakon šetnje Porečkom rivom uslijedio je hodočasnički objed u Vrsaru za koji se pobrinuo don Lino Zohil, župnik u Gradini koji je ujedno bio i logistika rektoru Sjemeništa u kreiranju ovog projekta.

medubiskupijsko u istri 030422 3

Vrhunac hodočašća bio je kasno popodnevni pohod svetištu bl. Miroslava Bulešića, župnoj crkvi Navještenja BDM u Svetvinčentu gdje se, u glavnom oltaru crkve, čuvaju ovozemni ostatci bl. Bulešića. Nakon pozdravnih riječi župnika don Darka Zgrablića svečano misno slavlje predvodio je rektor šalatskog sjemeništa preč. Matija Pavlaković u koncelebraciji s domaćim župnikom i sjemenišnim odgojiteljima vlč. Petrom Mlakarom i vlč. Lukom Premelčem. Ljepoti slavlja pridonijeli su sjemeništarci svojim ministriranjem, a liturgijsko pjevanje predvodio je sjemenišni zbor kojem se u muziciranju pridružio i sjemenišni bend s gitarama pod vodstvom vanjskih suradnika Sjemeništa, Josipa Ćulumovića i Zvonka Palića.

medubiskupijsko u istri 030422 4

U svojoj nadahnutoj homiliji don Darko Zgrablić ocrtao je svetački lik don Miroslava te zapitao okupljene: “Što svijet može onome kome je smrt dobitak?” Tumačeći taj upit na primjeru života blaženog Bulešića pozvao je okupljene hodočasnike na nasljedovanje svetačkih krjeposti ovog najmlađeg blaženika u hrvatskom narodu. Po završetku misnog slavlja sjemeništarci i odgojitelji zajedno s okupljenim domaćim vjernicima izmolili su litanije i posvetnu molitvu blaženiku u čast, a imali su prigodu i pokloniti se relikvijama bl. Bulešića izloženim u prigodnom relikvijaru.

medubiskupijsko u istri 030422 5 

Ovim hodočašćem u Istru šalatski odgojitelji željeli su povjerenim im sjemeništarcima približiti blaženog Miroslava Bulešića kao svojevrsni uzor i nadahnuće svećenicima te onima koji se pripremaju za tu službu jer u svakom trenutku svoga života bl. Miroslav jasno je pokazivao kako se voli, živi i svjedoči svećeničko zvanje. Nadalje, ovo hodočašće mišljeno je i kao svojevrsna škola kršćanstva jer prolazeći pored Aleje glagoljaša i Huma, sjemeništarci su imali priliku ponoviti dugu i važnu povijesti hrvatske pismenosti u glagoljici koja je usko vezana uz liturgiju, dakle uz Crkvu, što je hrvatskom narodu dalo poseban status u odnosu na druge narode budući da su imali privilegij liturgijske obrede i čine slaviti na vlastitom jeziku u vremenu dok neki sadašnji europski narodi nisu ni postojali.

medubiskupijsko u istri 030422 6

Koristimo prigodu zahvaliti i prijateljima Sjemeništa koji su nam svojim donacijama omogućili ovo duhovno-studijsko hodočašće stopama bl. Miroslava Bulešića.

Blaženi Miroslave Bulešiću, hrabri nasljedovatelju Kristov, revni navjestitelju evanđelja, uzore svećeničkog poslanja – moli za šalatsko 'sjemenište malenih'!

 

Međubiskupijsko sjemenište

 

 

Izvor: Zagrebačka nadbiskupija

Radio Marija

07:00 Sveta misa za dobročinitelje Radio Marije - prijenos iz kapelice Radio Marije
07:30 Molitva - Jutarnja
07:40 Glazba
08:00 Svetac dana - sv. Marko, evanđelist i bl. Benedikt XII., papa

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Molitva za život - svakoga dana u 14:55h

Svakoga dana u 14:55 h molimo molitvu za život. Pridružite nam se u zajedništvu molitve za blagoslov obitelji, sklad i plodnost supružnika i...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Travanj 2024
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.