25 godina Radio Marije

Laudato si Krizni put 6

Tri župe dugoselskog dekanata, župa sv. Brcka - Brckovljani, župa Uzvišenja sv. Križa u Dugom Selu i župa bl. Augustina Kažotića u Lupoglavu, ove subote 2. travnja 2022. organizirali su zajednički križni put s razmatranjima inspiriranima enciklikom pape Franje "Laudato si".

Križni put je započeo u 16 sati u crkvi župe Uzvišenja sv. Križa u Lukarišću, predvoditelj križnog puta bio je don Filip Pavlović upravitelj župe u Lupoglavu, koji je za ovu prigodu sastavio originalna razmatranja na temelju enciklike "Laudato si". Tako je nekoliko stotina sudionika križnoga puta razmatrajući Spasiteljevu muku moglo približiti sebi teme poput: siromaštva, klimatskih promjena, gubitka bioraznolikosti, rata, izbjeglica, međuljudskih odnosa, odgovornoga rada, nepravedne raspodjele dobara, prekomjernoga trošenja te poziva pape Franje na drugačiji stil života u jednostavnosti, molitvi i ljubavi prema siromašnima.

Dio razmatranja čitali su vjernici, a dio vlč. Marinko Golek upravitelj župe sv. Brcka u Brckovljanima, dok je vlč. Tomislav Kralj upravitelj župe u Lukarišću animirao pjevanje i predvodio svetu misu na kraju križnoga puta u crkvi sv. Brcka u Brckovljanima. Unatoč lošijim vremenskim uvjetima i kiši te velikom broju sudionika, križni put je prošao bez većih teškoća zahvaljujući brojnim volonterima, članovima DVD-a Brckovljani te policiji koja je pratila vjernike na putu.

Laudato si Krizni put 1

Laudato si Krizni put 5 

U propovijedi koju je izrekao don Filip Pavlović, istaknuo je kako ga je netko od vjernika upitao: "Zašto velečasni, niste izabrali neku drugu temu koja bi nas više pogodila, jer nas ova o klimatskim promjenama ne pogađa, kod nas je sve dobro?", na što je propovijednik dao odgovor: "Izabrali smo ovu temu baš zato jer nas ne pogađa i u tomu vidimo glavni problem!".

Ponavljajući riječi pape Franje o važnosti "malih svakidašnjih gesta" propovijednik je pozvao da u okviru razmišljanja o socijalnoj ljubavi razvijamo strategije kojima će se učinkovito zaustaviti propadanje okoliša te potaknuti "kultura skrbi" kojom treba biti prožeto cijelo društvo.

Na kraju programa članovi pastoralnog vijeća župe sv. Brcka u Brckovljanima za sve prisutne organizirali su druženje uz čaj i peciva te su okupljeni mogli podijeliti iskustvo doživljaja "Laudato si" tema u križnom putu, što je jedinstven spoj.

Jedna sudionica je izjavila kako je zahvalna župnicima što su baš kroz ovu formu križnoga puta približili riječi Svetoga Oca o ovoj važnoj temi rekavši: "Da sam to čula negdje drugdje, možda se na riječi 'klimatske promjene' ne bih ni osvrnula, no hodajući kroz prirodu riječi pape Franje su imale vremena odzvoniti u mom srcu i prihvatila sam ih kao svoju zadaću."

 Laudato si Krizni put 7

 

Laudato si Krizni put 4

 

Radio Marija

13:45 Glazba
14:00 Pozdravi, čestitke i preporuke
14:55 Molitva za život
15:00 Krunica Božjega milosrđa

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Tajne litanija: Zdravlje bolesnih

AUTOR: Fra Ivan Bradarić Danas u lauretanskim litanijama razmatramo zaziv Zdravlje bolesnih. Često se u našem svakodnevnom govoru može čuti izraz:...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Listopad 2022
P U S Č P S N
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 2009-2022

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.