04 04 Krizni 01

U subotu, 2. travnja 2022. godine pod geslom Bij dobar boj vjere (1 Tim 6, 12) održan je 16. po redu Nadbiskupijski križni put za mlade Đakovačko-osječke nadbiskupije na relaciji dugoj oko 18 km – od Svetišta Žalosne Gospe u Dragotinu do Centra za duhovne obnove na Ovčari, u kojemu je sudjelovalo oko 1300 mladih.

Po dolasku u Dragotin mladi su dobili knjižice s tekstom križnog puta te kabanicu. Na samom početku mlade je pozdravio vlč. Mario Žigman, nadbiskupijski povjerenik za pastoral mladih te studentski kapelan u Osijeku, koji se zahvalio svima koji su se odvažili i došli te ih ohrabrio da ustraju toga dana. Križni put započeo je uvodnom molitvom koju je predvodio nadbiskup mons. Đuro Hranić, koji je po formiranju kolone preuzeo križ i nosio ga od prve do druge postaje.

Mlade je putem pratilo loše vrijeme: vjetar, kiša i snijeg, no to ih nije pokolebalo. Putem su razgovarali, molili, pjevali, kao i pristupili sakramentu svete ispovijedi. Kratki odmor i okrepu imali su na prostoru NK „Rekord“ u Kondriću. Po dolasku na Ovčaru i završetku križnog puta uslijedila je molitva krunice Božjeg milosrđa koju su predvodili članovi Povjerenstva za pastoral mladih.

04 04 Krizni 07

Euharistijsko slavlje predvodio je pomoćni biskup đakovačko-osječki mons. Ivan Ćurić u zajedništvu s nadbiskupom Hranićem, vlč. Žigmanom te drugim svećenicima koji su došli s grupama mladih. Posluživao je đakon Antun Nikolić.

Na početku svoje propovijedi biskup Ćurić prisjetio se trenutaka završnih priprema, otprilike u isto vrijeme kao i ovo, kada se prije 20 godina Susret hrvatske katoličke mladeži održavao u Osijeku. Tom je prigodom zamolio jednog bogoslova da napiše molitvu križu. Znali su da će se u jednome dijelu susreta zajedno sa svim okupljenim mladima, molitve upraviti upravo Kristovu križu, znajući u isto vrijeme da se onaj veliki drveni križ pri kraju susreta predaje biskupiji koja će biti domaćin sljedećeg nacionalnog susreta. Tako je nastala molitva Čudesno drvo spasa. „U svetome času, ističe ta molitva križu, ti križu postade znak jer drhtave te ruke prezrenoga grliše, bijaše ti i postelja boli i podsmijeh ludosti i kasna sablazni, bijaše ti žrtvenik radosti i mjesto novog svitanja. U sjeni tvojoj tješit će se narodi i moj narod, patnički i tihi. Čudesno drvo spasa. S tebe poteče vapaj, samotan i jak i posta snagom buđenja i radosti i danas u zoru novoga vremena meni srce trepti, šapat molitve da Krist s tebe po križu moju mladost zakrili i snove mi čuva.“ Pomoćni biskup poželio je da ta molitva odjekne u ovom euharistijskom slavlju te da se, razmatrajući danas o križu, o Kristovom križnom putu, gledajući Kristov križ i njega Spasitelja, i mi sjetimo one istine o križu koja je istina spasenja, istina da nas s križa ne gleda gubitnik ni očajnik, nego nas gleda onaj u kojem se objavljuje Božja dobrota i spasenje za nas.

04 04 Krizni 06

Biskup Ivan istaknuo je kako se ovaj križni put zaključuje u Duhovnom centru Božjega milosrđa, i to upravo na dan obljetnice smrti pape sv. Ivana Pavla II. Kao i danas, bila je tada subota, 2005. godine u predvečerje 2. uskrsne nedjelje koju je upravo on proglasio Nedjeljom Božjega milosrđa. Taj je papa u svojim ranim godinama službe isticao kako se u svemu što proživljavamo i radimo trebamo otvarati Kristu, posebno često upućujući taj poziv mladima jer Krist zna što je u čovjeku, samo on to zna. To naše zajedništvo s Kristom čudotvorna je istina koja nas drži i obnavlja drži, koja nas obnavlja i vodi prema vječnosti života u uskrsnuću, poručio je.

Euharistijsko je slavlje pjevanjem i sviranjem animirao zbor mladih Veritas iz Župe Dobroga Pastira u Đakovu, dok su čitanja i molitvu vjernika čitali članovi Povjerenstva za pastoral mladih.

Po završetku misnog slavlja nadbiskupijski je povjerenik uputio zahvale svima onima koji su sudjelovali, najprije mladima koji su ustrajali i Bogu koji ih je vodio, potom župnicima župa koje su obišli tijekom križnog puta, vlč. Ivanu Stipiću, župniku u Trnavi i upravitelju svetišta u Dragotinu i vlč. Miri Tomasu, upravitelju Centra za duhovne obnove na Ovčari, svećenicima koji su hodali s mladima i onima koji su bili na raspolaganju za ispovijed tijekom križnog puta i tijekom euharistijskog slavlja, Zboru mladih “Veritas” iz Đakova, članovima Nadbiskupijskog povjerenstva za pastoral mladih i drugim volonterima koji su pazili toga dana na mlade, kao i HGSS-u i Policiji koji su osiguravali put, načelniku Općine Levanjska Varoš Slavku Tidlački i načelnici Općine Trnava Ireni Mikić Brezina, koji su osigurali okrepu mladima tijekom pauze, kao i NK „Rekord“ Kondrić, autorici teksta križnog puta, studentici Sandri Naletilić, Valentinu Kelavi koji je izradio križ koji su mladi nosili tijekom križnog puta te Jerku Abičiću koji je snimao i montirao video najave susreta.

Vlč. Žigman pozvao je mlade da prate društvene mreže i uključe se u skore prijave za Nacionalni susret hrvatske katoličke mladeži koji će se 17. rujna održati u Bjelovaru. Pomoćni biskup izrazio je uime nadbiskupa Hranića te u svoje ime zahvalu vlč. Žigmanu za trud i predanost u cjelokupnoj organizaciji Nadbiskupijskoga križnog puta za mlade.

Anamarija Buzgo

Tekst i foto: djos.hr

Radio Marija

01:15 Glazba
02:15 Krunica - Slavna otajstva
02:40 Glazba
03:30 Prigodna emisija – tema: Zrin fest; gošća: Valentina Badanjak Pintarić; ur. i vod.: Ivka Malkoč Bastašić

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Molitva sv. Ivana Bosca Mariji Pomoćnici kršćana

Molitva sv. Ivana Bosca Mariji Pomoćnici kršćana Današnji Marijin spomendan ima svoje korijene u 1571. godini, kada joj se pod ovim imenom utjecao...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Svibanj 2023
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 2009-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.