bl Karla Austrijskog

 

Misno slavlje o 100. obljetnici smrti posljednjega hrvatskog kralja bl. Karla I. Austrijskog 1. travnja, na dan blaženikove smrti u portugalskoj Madeiri, u crkvi sv. Kvirina na Pantovčaku predvodio je biskupski vikar za pastoral preč. Marko Kovač.

Misno slavlje organizirali su Bratstvo bl. Karla i hrvatska udruga za beatifikaciju i kanonizaciju carice Zite, pa su suslavili njihovi duhovnici fra Mate Bašić i preč. Vlado Mikšić te domaći župnik Vladimir Kerečeni.

U homiliji je preč. Kovač podsjetio da Crkva za spomendan ili blagdan nekog sveca većinom određuje dan prelaska u nebesku domovinu. “Međutim, sv. Ivan Pavao II. je za spomendan bl. Karla odredio 21. listopada. Toga dana nije obljetnica ni Karlova zemaljskog rođenja, niti Karlova rođenja za Nebo, nego obljetnica sklapanja crkvene ženidbe Karla i njegove Zite. Crkva je za spomendan odredila obljetnicu sklapanja braka, obitelji. Kako lijepo i simbolično! Tog 21. listopada, na kraju obreda vjenčanja, Karlo je rekao svojoj supruzi: ‘A sada si zajedno trebamo pomoći da zaslužimo raj.’ Odmah su krenuli u marijansko svetište Mariazell, gdje su se preporučili Bogorodici. U nešto više od deset godina braka rodilo im se osmero djece. I na svojoj samrtnoj postelji bl. Karlo je govorio svojoj Ziti: ‘Volim te beskrajno'”, naglasio je preč. Kovač.

Spomenuo je i najsvetiju dužnost za jednog kralja – zauzimanje za mir – koje je Karlo postavio u središte svojih briga tijekom strašnoga rata te da je Karlo, gotovo jedini od svih tadašnjih odgovornih političara, podržao mirovna nastojanja pape Benedikta XV.

Nakon što je protjeran iz svoje domovine u egzil na portugalski otok Madeiru, pao je u siromaštvo. Sa svojom je obitelji živio u kući punoj vlage i smrtno se razbolio. “Bolest je prihvatio kao žrtvu za mir i za jedinstvo njegovih naroda. Patnju je izdržavao bez žaljenja. Supruga mu Zita zapisala je do posljednje njegove misli s bolesničkog kreveta: ‘Uvijek sam tražio upoznati Božju volju i slijediti je na najsavršeniji mogući način. Još moram mnogo trpjeti kako bi se moji narodi mogli nalaziti u miru'”, dodao je propovjednik.

Citirao je i riječi pape Wojtyłe na misi Karlove beatifikacije u Rimu, 3. listopada 2004. “Odlučujući kršćaninov zadatak za bl. Karla bio je u svemu tražiti volju Božju, prepoznavati je i slijediti je. Državnik i kršćanin Karlo svakodnevno si je postavljao taj izazov. U njegovim je očima rat bio nešto najstrašnije. U grozama Prvoga svjetskog rata Karlo se trudio promovirati mirovnu inicijativu mojeg prethodnika Benedikta XV. Od samoga početka, car Karlo je shvatio svoj položaj kao svetu službu za svoje narode. Njegova osnovna briga je bila slijediti kršćaninov poziv na svetost, također i u političkom djelovanju”, zaključio je sv. papa Wojtyła.

Na kraju je pozvao okupljene da se preporuče bl. Karlu da moli za nas, kako bismo i kao pojedinci i kao Crkva i kao narod i društvo mogli slijediti Krista i Božju volju i živjeti Evanđelje.

Nakon misnoga slavlja vjernici su imali priliku iskazati čašćenje relikvijama bl. Karla, a svečanosti su doprinijeli i predstavnici Hrvatskoga kraljevskog vijeća, Karlovačke gradske straže i Zrinske garde Čakovec. (IKA)

 

Izvor: Zagrebačka nadbiskupija

Radio Marija

01:15 Glazba
02:15 Krunica - Otajstva svjetla
02:40 Glazba
03:30 Čitamo knjigu - Sv. Terezija od Djeteta Isusa: "Povijest jedne duše"

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

P. Niko Bilić: Njihovi anđeli gledaju lice Očevo (Mt 18,1-5.10)

Upravo šport uči nas da postižemo što veću snagu, što veću brzinu, što veću visinu. Drevno je olimpijsko geslo: jače, brže, više. Natjecanje...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Listopad 2023
P U S Č P S N
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.