25 godina Radio Marije

IMG 3768

U Dvorani sv. Terezije Avilske u Požegi, 31. ožujka održana je četvrta korizmena tribina na kojoj je gostovala Jasminka Buljan Culej na temu „Mjesto i značenje katoličkih škola u odgojno-obrazovnom sustavu Republike Hrvatske“. Nakon molitve Anđeoskog pozdravljenja, moderatorica tribine Ivana Arambašić, profesorica engleskog jezika u Katoličkoj gimnaziji u Požegi, pozdravljajući nazočne sudionike tribine, izrazila je radost što na ovoj tribini može sudjelovati u dvostrukom svojstvu: i kao nastavnica u katoličkoj školi i kao roditelj djeteta koje pohađa katoličku školu. Kazala je kako se u središtu odgojno obrazovnog procesa u katoličkim školama nalazi učenik pojedinac u cjelovitosti i nedjeljivosti njegove osobe, kao što to i sama riječ ,„individuum“ izriče. Potom je u kratkim crtama predstavila večerašnju predavačicu Jasminku Buljan Culej, koja je diplomirala biologiju na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu, gdje je magistrirala i doktorirala. Stručno se usavršavala u inozemstvu pa je 2008. na Harvard graduate School of Education, u Sjedinjenim Američkim Državama završila glavni kolegij „Učinkovito upravljanje obrazovnim sustavima“. Objavila je šezdesetak znanstvenih i stručnih radova; urednica je nekoliko knjiga i suautorica priručnika za nastavu prirodoslovne grupe predmeta. Obnašala je dužnost savjetnice ministra znanosti i obrazovanja i načelnice Istraživačko-razvojnog odjela Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja (NCVVO). Trenutno radi u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije.

U svom izlaganju dr. Buljan Culej najprije je dala kratki povijesni pregled djelovanja Crkve na odgojno-obrazovnom području od početka njezina postojanja do Drugog vatikanskog sabora i međunarodnog Ugovora između Svete Stolice i Republike Hrvatske o suradnji na spomenutom području. Pritom je istaknula ulogu redovničkih zajednica, napose benediktinaca i isusovaca, s njihovim samostanskim školama i sveučilištima. Potom je iznijela određene statističke podatke o katoličkim školama u Republici Hrvatskoj (12 osnovnih i 12 srednjih), s osobitim naglaskom na pet katoličkih škola na području Požeške biskupije. Istaknula je kako je posebnost kurikula katoličkih škola i njezin identitet u klasičnoj, moralnoj i duhovnoj dimenziji odgojno-obrazovnog procesa. Zatim je prikazala što se u katoličkim školama očekuje od učiteljâ, što od učenikâ, a što od roditeljâ. Kazala je da biti učitelj u katoličkoj školi nije samo posao, nego i apostolat. Učenik pak treba biti aktivni subjekt u odgojno-obrazovnom procesu njegova izrastanja u zrelu i odgovornu osobu. Roditelji i drugi članovi obitelji učenika koji pohađa katoličku školu su pozvani da se aktivno uključe u odgojno-obrazovni proces njihova djeteta. U završnom dijelu izlaganja dr. Buljan Culej je navela neke suvremene izazove s kojima se katoličke škole suočavaju, naznačivši pritom kako valja na njih odgovoriti.

Nakon izlaganja uslijedila je rasprava tijekom koje su učenici, nastavnici i roditelji iznijeli svoja pozitivna iskustva s katoličkim školama. Na koncu tribine moderatorica Arambašić zahvalila je svima na sudjelovanju, osobito prof. Buljan Culej. Peta i posljednja ovogodišnja korizmena tribina održat će se u četvrtak, 7. travnja, na kojoj će dr. Tonči Matulić govoriti o Crkvi u službi ljudskog dostojanstva.

Tekst i foto: pozeska.biskupija

Radio Marija

18:30 Svetac dana - sv. Kuzma i Damjan
18:35 Glazba
18:50 Hrvatski program Radio Vatikana
19:05 Glazba

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

"Kad bi ljudi poznavali vrijednost Svete Mise, svaki dan bi morali doći redarstvenici"... Citati i misli sv. o. Pia

Današnji sveti zaštitnik je sv. Pio iz Pietrelcine, glasoviti i kod vjernika omiljeni Padre Pio, talijanski kapucin i mističar. Na njegov spomendan, izdvajamo...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Rujan 2022
P U S Č P S N
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 2009-2022

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.