Naslovnica Vjesnik 04 2022 1

„Trgovanje ljudima“ tema je travanjskog broja Vjesnika Đakovačko-osječke nadbiskupije u jubilarnoj 150. godini izlaženja. U svom uvodniku na temu „Tu oko nas“ urednik izv. prof. dr. Boris Vulić naglašava: „U Hrvatskoj je od 2002. do 2021. prepoznato više od 400 žrtava trgovanja ljudima.“

O temi broja pišu i: s. Stanka Oršolić („Intervencija Katoličke Crkve u suzbijanju trgovine ljudima: Pastoralne smjernice o trgovanju ljudima“); Đurica Pardon („Klimatske promjene i trgovanje ljudima“); Suzana Vuletić („Moralno-bioetička dijagnoza socijalne patologije organiziranog kriminala trgovanja ljudima“); s. Viktorija Šimić („Koraci u prevenciji trgovine ljudima s posebnim osvrtom na Đakovačko-osječku nadbiskupiju“), a tu je i prilog Ivice Raguža („O smrti muškaraca“).

Ivica Huljev u kolumni za svećenike piše na temu „Svećenik: služenje Božjoj riječi“; Zvonko Pažin u Liturgijskim zborovanjima nastavlja niz „Iz riznice naših vlastitih obrednika (5)“ te piše o „Ophodu (procesiji) na Tijelovo“.

Propovijedi su priredili: Slavko Vranjković, Davor Vuković, Mario Žigman, Ivan Andrić, Ivan Benaković, Josip Bošnjaković, Mario Brkić i Tomislav Ćurić. Liturgijsko-molitveni prilog „Veliki četvrtak – Getsemanska ura“ priredio je Josip Filipović, a glazbeni prilog „Jačajte se u Gospodinu“ Dejan Bubalo.

Anita Dučkić Sertić u rubrici Bračno i obiteljsko savjetovalište piše o „Duhovnosti (izvoru otpornosti) kao podršci mentalnom zdravlju“, dok u Razgovoru s povodom pod naslovom „Radikalno se predati Gospodinu i istrošiti se u njegovoj službi“, povodom Jubilarne godine sv. Ignacija razgovaramo s p. Petrom Galaunerom, članom Družbe Isusove, rodom iz Tomašanaca.

„U tvojim cipelama“ naslov je kolumne za vjeroučitelje Adrijane Lovrinčević, Nataša Šantić osmislila je pripremu za sat pod naslovom „Eshatološki i apokaliptički govor u Bibliji“, a Kateheza za odrasle donosi priloge C. M. Martinija „Što je jedino potrebno: Bog koji nas traži“ i A. Grüna „U ritmu godine: Travanj – vrijeme za tajnu života“ u prijevodu Pavla Madžarevića. Ivica Čatić nastavlja pisati o Markovu evanđelju na temu „Skroviti rast kraljevstva Božjeg (Mk 4,26-34)“, a Krešimir Bulat osmislio je materijale za biblijske zajednice pod naslovom „Veliki tjedan, sveto trodnevlje“. U Pogledu u knjigu Dino Klem predstavlja knjigu Zvonka Pažina – „Misal Pavla VI. i Misal Pija V. Novo i staro u bogoslužju Crkve.“

Informativni dio Vjesnika donosi poziv i upute o primanju novih bogoslova u Bogoslovno sjemenište u Đakovu 2022. godine, kao i okružnicu o Nadbiskupijskom danu posta, molitve i solidarnosti s ukrajinskim narodom. Tu su i informacije o humanitarnim akcijama za pomoć Ukrajini, izjava nadbiskupa Hranića pod naslovom „Dragi Ukrajinci, zlo i mržnja ne mogu imati posljednju riječ!“ te misna slavlja i pobožnosti za mir te vijesti o susretima s Ukrajincima. U travanjskom broju nalaze se i rezultati županijskog/nadbiskupijskog natjecanja iz vjeronauka te vijesti o sastanku sinodskog savjetovanja s predstavnicima medija, središnjem misnom slavlju jubilarne Ignacijeve godine u Osijeku, proslavi sv. Josipa diljem nadbiskupije i brojnim duhovnim obnovama. Na omotu broja donosimo izvještaj o proljetnoj koroni svećenika Slavonskobrodskog dekanata u grkokatoličkoj Župi Uzvišenja Sv. Križa te korizmenoj duhovnoj obnovi u Hrvatskoj katoličkoj misiji u Dublinu, a Tomislav Ćurić i Drago Marković pišu o kaležu iz 14. ili 15. stoljeća koji potječe iz Bosne. Informacije o pretplati na Vjesnik Đakovačko-osječke nadbiskupije mogu se pronaći na mrežnoj stranici http://vjesnik.djos.hr/.

M. Kuveždanin

Izvor: djos.nadbiskupija

Radio Marija

20:15 Krunica - Otajstva svjetla
20:45 Glazba
21:00 Ispovijest vjere Hrvata katolika
21:01 Vjera te tvoja spasila - gosti: Andrea i Boris Oroš; ur. i vod.: Lucija Marić

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

P. Niko Bilić: Poglavar i voditelj u Bibliji na primjeru Abrahama, Jakova, Mirjam i Petra

Podsjetimo se ukratko na glavne, poznate podatke da nam pomognu još jednom poslušati i razumjeti Božju riječ kao nadahnuće, oslonac i izvor snage za...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Rujan 2023
P U S Č P S N
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.