25 godina Radio Marije

20220325 24sata Orebic 08

Inicijativa “24 sata za Gospodina” koju je papa Franjo pokrenuo 2014. godine sa željom da se potakne Crkva i svijet na promišljanje o Božjem milosrdnom licu, u Dubrovačkoj biskupiji ove godine provedena je 25. i 26. ožujka u župama Pomoćnice kršćana u Orebiću i Svih svetih u Blatu na Korčuli te u Biskupijskom svetištu Gospe od Milosrđa u Dubrovniku. Tema ovogodišnje inicijative bila je: „Po Njemu imamo oproštenje“ (usp. Kol 1,13-14). Na svetkovinu Blagovijesti 25. ožujka papa Franjo je u bazilici sv. Petra u Rimu posvetio Ukrajinu i Rusiju Bezgrešnom srcu Marijinu te su se toj molitvi posvete pridružili biskupi i brojne župe i zajednice diljem svijeta.

U župi Pomoćnice kršćana u Orebiću vjernici su se sa župnikom don Markom Stanićem uključili u ovu zajedničku molitvu, o čemu su izvijestili na svojim mrežnim stranicama. Kako je i preporučeno na nivou biskupije u petak su imali pobožnost križnog puta i misu te su izmolili i posvetnu molitvu. U subotu ujutro izložili su u crkvi Presveto pa su vjernici cijeli dan imali mogućnost slaviti Gospodina u osobnoj molitvi. U 17 sati su imali zajedničku uru klanjanja, a potom misu i blagoslov s Presvetim.

Molili su, kako je to posebno naglasio papa Franjo: „U ovome času čovječanstvo, iscrpljeno i uznemireno, stoji s tobom pod križem. Ima potrebu povjeriti se tebi, po tebi Kristu se posvetiti. Ukrajinski i ruski narod koji te časte s ljubavlju, utječu se tebi, dok tvoje srce kuca za njih i za sve narode pogođene ratom, glađu, nepravdom i bijedom. Mi zato, Majko Božja i naša, svečano povjeravamo i posvećujemo tvom bezgrješnom Srcu nas same, Crkvu i svekoliko čovječanstvo, a na poseban način Rusiju i Ukrajinu. Primi ovaj naš čin kojeg izvršavamo s povjerenjem i ljubavlju, učini da prestane rat, providi svijetu mir. Ono ‘da’ koje je niknulo iz tvoga Srca otvorilo je vrata povijesti Knezu mira; vjerujemo da će iznova, posredstvom tvojega Srca, doći mir. Tebi dakle posvećujemo budućnost cijele ljudske obitelji, potrebe i očekivanja naroda, tjeskobe i nade svijeta. Neka se po tebi na Zemlju izlije božansko Milosrđe i neka slatki otkucaj mira ponovno odjekuje našim danima. Ženo onoga „da“, nad koju je sišao Duh Sveti, donesi među nas Božji sklad. Napoji naše usahnulo srce, ti koja si „živo vrelo nade“. Vezla si Isusu tkivo čovještva, učini i nas tkalcima zajedništva. Hodila si našim putovima, vodi nas stazama mira. Amen.“

U župi Svih svetih u Blatu inicijativa „24 sata za Gospodina“ započela je pobožnošću križnog puta i misnim slavljem koje je predvodio župnik don Željko Kovačević. Postaje križnog puta predmolile su kojeg su molile redovnice Družbe Kćeri Milosrđa, budući da je to ujedno bio i dan osnutka Družbe. U subotu tijekom dana vjernici su bili raspoređeni u klanjanju pred Presvetim po satima u svojim skupinama: ministranti i redovnice, zatim predkrizmanici, krizmanici, vjeroučitelji i vjeroučiteljice, prvopričesnici, dječji zbor Male Stope, grupa molitelja Marije Petković i članice Schoenstattskog pokreta, članice Trećeg reda sv. Franje, neokatekumeni, bratimi bratovština Svih svetih i Sv. Vincence i Mješoviti župni zbor. Za vrijeme klanjanja vjernici su mogli pristupiti sakramentu pomirenja. Na misi zatvaranja koju je predslavio župnik Kovačević uz asistenciju đakona don Iva Markića pjevao je Mješoviti župni zbor pod vodstvom s. Julijane Beretić. Župnik je u propovijedi protumačio evanđeoski ulomak o Milosrdnom Ocu te potaknuo vjernike da se prepuste i uđu u Očev zagrljaj i da tamo pronađu mir, da se vrate svome nebeskom Ocu. Mise i neke ure klanjanja bile su uživo prenošene online.

U Biskupijskom svetištu Gospe od Milosrđa u Dubrovniku prije večernje mise u petak je moljena pobožnost križnog puta. Na misi je svečano otvorena inicijativa “24 sata za Gospodina” te su se vjernici s upraviteljem Svetišta fra Miljenkom Vrabecom pridružili papi Franji i cijeloj Crkvi u molitvi posvete Ukrajine i Rusije Bezgrešnom Srcu Marijinu. Nakon mise svi zainteresirani za sudjelovanje u ovoj 24-satnoj duhovnoj obnovi su dobili materijale i mogli su čuti kratku katehezu o potrebi obraćenja u srcima ljudi kao preduvjetu za mir u svijetu.

Presveti Oltarski Sakrament izložen je u subotu ujutro u Svetištu i sve do večernje mise vjernici su ga pohodili u osobnoj molitvi i klanjanju u tišini. Kroz to vrijeme su imali prigodu za sakrament ispovijedi. Prije večernje mise u crkvi je upriličeno razmatranje Božje Riječi na temelju nedjeljnog evanđelja koje je donosili Isusovu prispodobu o Milosrdnom Ocu i završetak euharistijskog klanjanja. Sama inicijativa završila je večernjim misnim slavljem. Zbor svetišta pod vodstvom s. Celestine Jerčić i Jelene Lončarić animirao je liturgijsko pjevanje tijekom klanjanja i misa.

Inicijativa „24 sata za Gospodina“ se od samog početka organizira u Dubrovačkoj biskupiji.

Tekst i foto: du.biskupija

Radio Marija

13:45 Glazba
14:00 Pozdravi, čestitke i preporuke
14:55 Molitva za život
15:00 Krunica Božjega milosrđa

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Tajne litanija: Zdravlje bolesnih

AUTOR: Fra Ivan Bradarić Danas u lauretanskim litanijama razmatramo zaziv Zdravlje bolesnih. Često se u našem svakodnevnom govoru može čuti izraz:...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Listopad 2022
P U S Č P S N
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 2009-2022

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.