za monografiju min

U četvrtak, 24. ožujka, u 17 sati u emisiji "Kulturni uskličnik" premijerno poslušajte intervju s Evom Kirchmayer-Bilić, novoizabranom predsjednicom udruge Pasionska Baština. 

Udruga Pasionska baština djeluje već 31. godinu pod geslom "muka kao nepresušno nadahnuće kulture", kako ističu u programu ovogodišnjih  31. svečanosti ,  svojim djelovanjem posvješćuju činjenicu da je Kristova Muka i Uskrsnuće stožerna vrijednost koja je oblikovala ono što zovemo zapadno-europskom kulturom, inkulturiravši se u sve pore privatnog i javnog života. Udruga Pasionska baština svojim svečanostima svake godine donosi bogat kulturni izbor iz hrvatske i svjetske riznice. 


Novoizabrana predsjednica udruge Eva Kirchmayer-Bilić  rođena je 14. ožujka 1971. godine u Zagrebu u obitelji glazbenika.
Maturirala u u Muzičko-obrazovnom centru u Zagrebu 1988., te klavir u Glazbenoj školi Vatroslava Lisinskog u razredu prof. Olge Detiček. Muzičku akademiju upisala je 1988. godine, glavni predmet klavir, u razredu red.prof. Stjepana Radića. Diplomirala je klavir 1992. godine s odličnim uspjehom, a magistrirala je 1995. godine, također u razredu prof. Stjepana Radića, odsviravši dva klavirska recitala (Schubert, Schumann, Bartok…) i jedan koncert s orkestrom (Schumann: Koncert za klavir i orkestar u a-molu, op.54).
Na Institutu za crkvenu glazbu KBF-a od 1985.-1990.g. studirala je orgulje kao izvanredni student, (jer je u to vrijeme pohađala osnovnu i srednju općeobrazovnu školu) u razredu prof. č.s. Imakulate Malinka. U okviru toga studija slušala je, osim orgulja, i kolegije vezane uz gregorijanski koral/pjevanje, liturgiku, vokalnu tehniku, te liturgijsko sviranje.
Godine 1993. postaje DAAD (Deutscher Akademischer Austauschdienst) stipendistica i zahvaljujući DAAD stipendiji omogućeno joj je desetomjesečno usavršavanje na Hochschule für Musik und darstellende Kunst u Frankfurtu na Majni, u razredu prof. Andreasa Meyer-Hermanna (1993./94.), koji ju je preporučio za nastup u programu televizijske postaje ZDF u Hamburgu. U okviru studija klavira, pohađala je kolegije: vježbe iz dirigiranja, poznavanje instrumenata s tipkama, 'Instrumentalpraxisspiel' (srodno Klavirskom praktikumu), zbor, u kojemu je pjevala/nastupila pri svečanosti obilježavanju 2000 g. grada Frankfurta u Alte Oper u Frankfurtu 1994.
Usavršavala se na klavirskim Majstorskim tečajevima/seminarima i satovima kod istaknutih klavirskih pedagoga i pijanista: Melita Lorković, Rudolf Kehrer, Vladimir Krpan, Jurica Murai, V. Pavarana, Boris Romanov…
Majstorske tečajeve i seminare interpretacije umjetničke popijevke/Lied-a pohađala je u Frankfurtu uz renomiranog pijanista Charlesa Spencera, te u Zagrebu uz Konrada Richtera (Njemačka), Johna Blakelya (V. Britanija), Benna Scholumma, Gerharda Zellera (Austrija) i dr.
S mezzosopranisticom Martinom Gojčetom Silić odabrana je između 40 profesionalnih parova Duo glas i klavir iz cijelog svijeta za 'Masterclass for duo voice & piano 2010/11' u Bruxellesu kojeg je osmislio i vodio pijanist i pjevač Udo Reinemann (Njemačka), te su, osim s prof. Reinemannom radile interpretaciju umjetničke pjesme i sa svjetski poznatim pjevačem tenorom Peterom Schreireom (Njemačka) kao i pijanistom-suradnikom pjevača Hartmutom Höllom (Njemačka) i Maciejom Pikulskim (Poljska).
Na Muzičkoj akademiji djeluje od 1995. godine, kao umjetnički suradnik, od 2006. viši umjetnički suradnik, a od 2017. umjetnički savjetnik, te predaje kolegije Korepetiranje glavnog predmeta (1-5), Korepetiranje I, II, Vokalno-klavirski duo 1,2, te je suradnik pri kolegijima Operna gluma i Hrvatska vokalna baština.

Bilježi brojne nastupe i snimanja za potrebe radija i televizije; održala je više solističkih recitala kao solist na klaviru i orguljama, nastupala uz pratnju orkestra (Muzičke akademije, Hrvatskog komornog orkestra, Zagrebačkih solista, Puhačkog orkestra Hrvatske vojske) uz dirigente Igora Gjadrova, Tomislava Fačinija, Tomislava Uhlika i dr., te kao komorni glazbenik surađujući sa mnogim istaknutim instrumentalnim i vodećim hrvatskim vokalnim solistima, komornim sastavima, ansamblima (Collegium pro musica sacra, Madrigal, Zagrebački operni studio...), zborovima (Bašćina, Zagrebački dječaci, Ivan Goran Kovačić...), te u orkestrima (Simfonijski puhački orkestar Hrvatske vojske, Zagrebačka filharmonija, Hrvatski komorni orkestar…) u kojima je izvodila dionicu orgulja, čembala ili klavira.

Djelovala je kao orguljašica i suradnica, te glazbena voditeljica u župama sv. Mihaela u Gračanima, sv. Franje Ksaverskog i sv. Petra u Zagrebu, sv. Ivana Nepomuka u Lučkom, bl. Alojzija Stepinca u Rakitju (tečajevi klavira, vodila zborove, tamburaške sastave). Od 2020. je voditeljica i orguljašica dječjega zbora u župi sv. Ivana Nepomuka, Stupnik-Lučko. U godini Velikoga jubileja, 2000., dirigirala je u Rimu u desetak rimskih crkava Mješovitom zboru Društva prijatelja glagoljica 'Bašćina', 30ak hrvatskih napjeva U se vrime godišća i Narodi nam se (snimljen i nosač zvuka). Desetak godina surađivala je sa zborom Zagrebački dječaci i kolegicom Jasenkom Ostojić, te je vodila mlađi uzrast Zagrebačkih dječaka, nastupala kao klavirska suradnja na koncertima i na turneji u Americi. Snimila je nekoliko nosača zvuka (Glagoljaško pjevanje, minijature Anđelka Klobučara; zbor Madrigal, Zagrebački dječaci - nominirano i nagrađeno Nagradom Porin), a nastupala je diljem Domovine, u Sloveniji, Vojvodini, BIH, Italiji, Austriji, Njemačkoj, Irskoj, Ukrajini, Egiptu, u desetak gradova u SAD-u, država Wisconsin, Armeniji, Makedoniji i Rumunjskoj.

Redovito sudjeluje na međunarodnim majstorskim seminarima za pjevače (predavači Vlatka Oršanić, Giorgio Surian i dr.) kao umjetnički suradnik-pijanist i organizator (Brač, Mali Lošinj - 'Dani Josipa Kašmana'), kao i na brojnim seminarima koje su održali gostujući profesori na Muzičkoj akademiji (G. Zeller, B. Schölum, T. Steinhöfer i dr.), te CANTO vocal program (Zagreb, 2017.-19)

Na osobni poziv kardinala Josipa Bozanića, bila je imenovana članom i aktivno sudjelovala u radu Druge Sinode zagrebačke nadbiskupije (2016. – 2018.)

Udana je i majka četvero djece: suprug Anto (hornist, Simfonijski puhački orkestar Oružanih snaga Hrvatske vojske RH), djeca: Franjo (ak. glazbenik čembalist i dirigent), Josipa (diplomirala pjevanje na MA), Luka (student), Marko (4.r. OŠ).

Radio Marija

00:30 Povijesni i kulturni spomenici u gradu Zagrebu - tema: Spomenici povijesti i kulture koje je nam je ostavio u baštinu Vjekoslav Klaić; ur.: dr. sc. Agneza Szabo
01:15 Glazba
02:15 Krunica - Radosna otajstva
02:40 Glazba

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Danas je 124. rođendan Danice Širole - Tko je bila "hrvatska Mala Terezija"?

Danas je 124. rođendan Danice Širola. Tko je bila Danica? Djevojka, učiteljica, koja je silno željela stupiti u samostan. Rođena je u Karlovcu 18....

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Travanj 2024
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.