DSC01772 1

Na misi podanici, u nedjelju 20. ožujka 2022. godine u bazilici Sv. Kvirina u Sisku, koje je predvodio rektor bazilike preč. Robert Jakica, sudjelovala su i dva grkokatolička bogoslova iz Ukrajine, Anton Deško i Andrii Kuleško. Andrii i Anton su grkotatolici, studiraju u Zagrebu na Filozofsko-teološkom Institutu Družbe Isusove, a u Sisak su došli kako bi posvjedočili o zbivanjima u svojoj zemlji te se susreli s izbjeglicama iz Ukrajine.

Osim molitve za sve župljane, posebno se kroz misu molilo i za mir u Ukrajini. Župnik Jakica je naglasio da je to na neki način bila i ekumenska misa, jer su se na njoj osim katolika i grkokatolika našli i pravoslavni, a svima je zajednička vjera u Isusa Krista. Na kraju misnog slavlja dvojica bogoslova iz Ukrajine govorili su o želji ukrajinskog naroda za slobodom i mirom, te su izrazili zahvalu hrvatskom narodu na potpori i pomoći koja se pruža Ukrajincima koji su utočište pronašli u Hrvatskoj.

Posebno su se na ukrajinskom obratili i Ukrajincima koji su se ove prigode okupili u Bazilici potaknuvši ih da ostanu hrabri i u molitvi za svoj narod i Ukrajinu. Poslije mise su župnik Jakica, bogoslovi i okupljeni župljani razgovarali s Ukrajincima raspitujući se o njihovim potrebama i kako se snalaze u novoj okolini. Razgovaralo se i o njihovim obiteljima koje su ostale u Ukrajini zbog kojih se jako brinu i žele što prije mir. Svi su izrazili želju da se što prije žele vratiti svojim domovima čim to prilike dopuste te obnove sve ono što je do sada uništeno, iako su svjesni da ništa ne može nadoknaditi izgubljene živote. Svima njima je rat užasan, ne mogu ga razumjeti, a zahvalni su svima koji im pomažu. Čuli su da je i na našem području bio rat i svjesni su da zbog toga naš narod razumije brigu, bol i tugu koju osjećaju.

Ukrajinske obitelji koje su se okupile našle su smještaj u Selima, Novom Selu i samom gradu Sisku, a pružaju im pomoć, uz osobe koje su im osigurale smještaj i drugi naši sugrađani te Caritas Sisačke biskupije zajedno s župnim caritasima. Obiteljima je jedan od većih problema komunikacija, jer uglavnom ne govore drugi jezik osim ukrajinskog i ruskog, no snalaze se uz pomoć rijetkih prevoditelja te onih Ukrajinaca koji se tu nalaze već neko vrijeme radi posla. Djeca su krenula i u školu gdje se snalaze uz pomoć svojih vršnjaka i prevoditeljskih aplikacija, sve u želji da što prije njihovi životi dobiju izgled normalnog koji su vodili prije rata u Ukrajini.

Najviše su im potrebni hrana i higijenski pribor, pogotovo uzimajući u obzir da je došlo puno djece s majkama. Pretpostavljamo da će u slijedećim danima još Ukrajinaca dolaziti na naše područje te pozivamo sve ljude dobre volje da se odazovu pozivu Caritasa i pomognu izbjeglim Ukrajincima prikupljanjem donacija u župama.

 

Izvor: Sisačka biskupija

Radio Marija

18:30 Sveta misa – prijenos devetnice za blagdan sv. Mihaela; četvrtoga dana devetnice misno slavlje predvodi fra Petar Grubišić, župnik i upravitelj samostana sv. Franje Asiškog u Rijeci
19:40 Glazba
20:00 Anđeo Gospodnji; Molitva za obitelj
20:05 Glazba

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

P. Niko Bilić: Poglavar i voditelj u Bibliji na primjeru Abrahama, Jakova, Mirjam i Petra

Podsjetimo se ukratko na glavne, poznate podatke da nam pomognu još jednom poslušati i razumjeti Božju riječ kao nadahnuće, oslonac i izvor snage za...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Lipanj 2022
P U S Č P S N
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.