IMGP6113 1 770x470

Sv. Josip, zaštitnik Caritasa Riječke nadbiskupije, ujedno je i dan biskupskog posvećenja nadbiskupa koadjutora Mate Uzinića stoga je misno slavlje u riječkoj katedrali sv. Vida 19. ožujka bilo dvostruko. Tradicionalno, nadbiskup Ivan Devčić podijelio godišnje zahvalnice nadbiskupijskog Caritasa volonterima župnih Caritasa i dobrotvorima koji pomažu rad ove središnje karitativne ustanove. Nadbiskup Uzinić, nažalost, samo je u molitvama bio sjedinjen s okupljenima u katedrali jer mu je tog jutra potvrđen pozitivan test na COVID-19.

Propovijedao je generalni vikar Mario Tomljanović koji je okupljene podsjetio na višestruke razloge za zahvaljivanje Bogu u ovome misnom slavlju. Uz slavlje 11. godišnjice biskupova posvećenja i zahvalu volonterima i dobrotvorima Caritasa, misa je dakako bila posvećena i sv. Josipu, koji svojim primjerom vjere i pouzdanja u Boga daje jasan putokaz svakome vjerniku.

Čestitao je dobitnicima zahvalnice Caritasa koji su zasigurno na putu sv. Josipa. „Ovim zahvalama Crkva je prepoznala vaše djelovanje, ne zato jer ste se vi htjeli pokazati, nego su to učinila vaša djela. To je Crkva koja živi i koja je prepoznata u svijetu.“

Čestitao je i nadbiskupu Uziniću ustvrdivši da je možda i Božja volja što mjesna Crkva zajedništvo s njime pokazuje iako on nije prisutan na misnom slavlju. „Želim zahvaliti našemu nadbiskupu Mati za strpljenje i za upornost kojom želi našu riječku Crkvu izvući iz slabosti koje nas priječe da dosljedno svjedočimo evanđelje.“

Uz zahvalu riječkim nadbiskupima, ravnateljica Caritasa s. Marija Faustina Kovačević pročitala je imena dobitnika zahvalnice s obrazloženjima na koji način karitativno djeluju. „Caritas ovom svečanošću i dodjelom zahvalnica želi javno zahvaliti volonterima i dobrotvorima s nadom da će njihov primjer biti poticaj drugima. Njihova imena i ono za što im zahvaljujemo govore o tome koliko je karitativna mreža ljubavi raširena diljem cijele naše nadbiskupije i dopire do velikog broja ljudi.“

IMGP6093 scaled

Zahvalnice je, kako je uobičajeno dobilo 7 volonterki, odnosno volontera župnih Caritasa iz 7 dekanata Riječke nadbiskupije te 5 dobrotvora koji pomažu rad središnje nadbiskupijske karitativne ustanove.

Župnici Bakarskog dekanata predložili su gđu. Verku Blažević iz župe Presvetog Srca Isusova, Škrljevo. Zahvalnicu dobiva kao mežnjarka koja se nesebično daje za župu, a posebno za bolesne i nemoćne. Redovito ih obilazi, dijeleći s njima od svojeg vremena, kruha i stola.

Iz Crikveničkog dekanata, župe sv. Filipa i Jakova – Novi Vinodolski dolazi g. Stipan Pećerić. Aktivan je član župne zajednice, a posebno su mu na srcu stariji, bolesni i nemoćni župljani koje redovito obilazi. Osim nekoga rada ili potrebne materijalne pomoći, uvijek ih je spreman saslušati te im pružiti ljubav i svoje vrijeme, što je njima svakako najpotrebnije.

Delnički dekanat izabrao je gđu. Sanju Maras iz župe sv. Jurja u Liču. Njezina briga za starije i bolesne ne uključuje samo nošenje Caritasovih paketa i povremenu opskrbu hranom već redoviti obilazak i brigu da budu crkveno zbrinuti, da mogu naručiti misu, dobiti svetu vodu, svijeće i sve ostalo to se tiče duhovnog života, a za što ne mora nužno svećenik biti prisutan. Mnogima je poznata i njezina marljivost u crkvenom radu kao sakristanka, čitačica i vijećnica u župi Lič i domaćica u župnom uredu u Fužinama.

Iz župe Svetog Križa na Srdočima, u Kastavskom dekanatu, dolazi Ivka Jović. Kao voditeljica župnog Caritasa sudjeluje u svim akcijama župnog i nadbiskupijskog Caritasa, obilazi župljane u potrebi i donosi im pomoć koju župni Caritas može ponuditi.

Župnici Opatijskog dekanata predložili su g. Božidara Neral koji dolazi iz župe Bezgrešnog začeća u Velom Brgudu. G. Božidar redovito obilazi župljane u potrebi i donosi im pomoć koju im župni Caritas može pružiti. Uvijek je na usluzi potrebama župe.

Trsatski dekanat predložio je gđu. Ljiljanu Brnčić iz župe Svete Obitelji na Pećinama. Ona je višegodišnja suradnica župnika u karitativnom radu. Mnogo godina bila je angažirana u karitativno djelovanje u Riječkoj nadbiskupiji, pomagala je u počecima Prihvatilišta za beskućnike, u zauzimanju za osiguranje pristupa invalidima u crkvu Gospe Lurdske (pokretna platforma), u traženju hrane za siromahe i na druge načine. A sve to u duhu vjere i u revnosti koja svoju snagu ima u Evanđelju. Član je Neokatekumenske zajednice ove župe te organizira sve karitativne akcije, traži sredstva i nadzire provođenje akcija.

Gospodin Slaven Kulić dolazi iz župe sv. Nikole Tavelića u Prvostolnom dekanatu. Kao ministar trećeg franjevačkog reda već godinama je uključen u karitativno djelovanje župe te je izrazito osjetljiv za potrebe župljana. Redovito i volontira u Socijalnoj samoposluzi.

Za pomoć nadbiskupijskoj središnjoj ustanovi u proteklih godinu dana, nadbiskupijski Caritas imenovao je petero dobitnika zahvalnice.

Veletrgovina Metro Cash & Carry d.o.o. Rijeka – Hrvatska na Kukuljanovu redovito donacijama hrane pomaže rad Caritasa i Kuće utočišta.

Trgovinska tvrtka Ultra Gros, Jeruzalem – Rijeka d.o.o. također je redoviti donator prehrambenih proizvoda.

Zahvala je otišla i Ugostiteljskoj školi Opatija, čiji su slastičari nedavno, u povodu Svjetskog dana bolesnika pripremili kolače sa ohrabrujućim porukama koje su djelatnici i volonteri Caritasa odnijeli u domove nemoćnih i bolesnih korisnika, korisnika Posudionice medicinskih pomagala.

Vjeroučitelji i učenici osnovnih i srednjih škola Riječke nadbiskupije prošle su korizme sudjelovali u akciji „Zajedno možemo više. S ljubavlju možemo najviše“ i prikupili financijsku i materijalnu pomoć za školarce stradale u potresu u Petrinji.

Ana Rački, dugogodišnja volonterka Caritasa. Ana je jednostavna, iskrena, otvorena i osjetljiva srca posebno za one u potrebi. Uvijek spremna svima pomoći i pomoliti se za sve one koji se nalaze u teškim situacijama.

IMGP6080 scaled

 

Screen Shot 2022 03 19 at 13.25 scaled

 

Izvor: Riječka nadbiskupija

 

 

Radio Marija

07:00 Sveta misa za pokojne članove Obitelji Radio Marije - prijenos iz kapelice Radio Marije
07:30 Molitva - Jutarnja
07:40 Glazba
08:00 Svetac dana - Majka dobrog savjeta

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Molitva za život - svakoga dana u 14:55h

Svakoga dana u 14:55 h molimo molitvu za život. Pridružite nam se u zajedništvu molitve za blagoslov obitelji, sklad i plodnost supružnika i...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Listopad 2021
P U S Č P S N
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.