25 godina Radio Marije

Papa Franjo je u nedjeljnom nagovoru na molitvi Anđeoskog pozdravljenja potaknuo da u korizmi dopustimo Gospodinu da nas iznenadi i probudi naša srca.
Evanđelje nedjeljne liturgije govori o Preobraženju Isusovu (usp. Lk 9, 28 – 36), kojem svjedoče apostoli Petar, Ivan i Jakov. Zamišljamo kako su trojica bila iskolačenih očiju pred tim događajem, međutim evanđelist Luka piše i kako je Petra i njegove drugove svladao san, a potom, kad se probudiše, ugledaše njegovu slavu i dva čovjeka koji stajahu uza nj. (usp. r. 32) Isti će apostoli zaspati i u Getsemaniju, za vrijeme Isusove tjeskobne molitve, kada ih je zamolio da bdiju, primijetio je Papa. Iznenađuje nas ta pospanost u tako važnim trenutcima, kazao je.

Ipak, čitajući pažljivo vidimo da su Petar, Ivan i Jakov drijemali prije početka Preobraženja, odnosno dok je Isus bio u molitvi. Očito je riječ o molitvi koja je trajala dugo, u tišini i razmatranju. Možemo zamisliti i kako su oni na početku molili, sve dok ih umor nije prevladao, kazao je.

Svakodnevna uspavanost
Nije li to neobično spavanje slično našoj uspavanosti koja nam dolazi u trenutcima za koje znamo da su važni? Možda je to navečer, kada bismo htjeli moliti, provesti neko vrijeme s Isusom nakon dana provedenog u tisuću utrka i obaveza. Ili pak kada dođe vrijeme da razmijenite riječ s obitelji i više nemate snage, kazao je Papa. Željeli bismo biti budniji, pažljiviji, uključeni, ne gubiti dragocjene prilike, ali ne možemo ili na neki način ne uspijevamo.

Održavanje srce budnim je milost
Snažno korizmeno razdoblje, u tom je smislu prilika – istaknuo je Sveti Otac. To je vrijeme u kojem nas Bog želi probuditi iz nutarnje letargije. Jer – zapamtimo to dobro – održavanje srca budnim ne ovisi samo o nama: to je milost i treba je tražiti. Trojica učenika iz evanđelja to pokazuju: bili su dobri, išli su s Isusom na goru, ali svojom snagom nisu mogli ostati budni. No, oni se bude baš u trenutku Preobraženja, istaknuo je Sveti Otac. Možemo pomisliti kako ih je probudilo Isusovo svjetlo. Poput njih, i mi trebamo Božje svjetlo, koje nas potiče da vidimo stvari drugačije; privlači nas, budi, ponovno rasplamsava želju i snagu za molitvom, zavirivanjem u sebe i posvećivanjem vremena drugima. Tjelesni umor možemo prevladati snagom Duha Božjega, ohrabrio je.

Dati Gospodinu priliku da nas probudi
U ovo vrijeme korizme, nakon svakodnevnih nedaća, dobro će nam doći ugasiti svjetlo u sobi i da se stavimo u svjetlo Božje. Molimo malo prije počinka. Dajmo Gospodinu priliku da nas iznenadi i probudi naša srca, rekao je Papa, ističući kako to možemo primjerice učiniti otvaranjem Evanđelja i dopustiti da nas zadivi Božja Riječ. Kako je rekao, Sveto pismo osvjetljava naše korake i zapaljuje naša srca. Možemo se isto tako zagledati u Raspelo i diviti se ludoj ljubavi Božjoj, koja se nikada ne umara od nas i koja ima moć preobraziti naše dane, dati im novi smisao, drugačije i neočekivano svjetlo.

(Vatican news - ps)

Radio Marija

22:05 Glazba
22:30 Upoznajmo Bibliju
22:50 Glazba
23:00 Molitva - Povečerje

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

"Kad bi ljudi poznavali vrijednost Svete Mise, svaki dan bi morali doći redarstvenici"... Citati i misli sv. o. Pia

Današnji sveti zaštitnik je sv. Pio iz Pietrelcine, glasoviti i kod vjernika omiljeni Padre Pio, talijanski kapucin i mističar. Na njegov spomendan, izdvajamo...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Rujan 2022
P U S Č P S N
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 2009-2022

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.