img 0956

U povodu Papinog dana i devete obljetnice izbora pape Franje za poglavara Katoličke Crkve misu u župi bl. Ivana Merza u zagrebačkom naselju Špansko u nedjelju 13. ožujka predvodio je apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj nadbiskup Giorgio Lingua. Koncelebrirali su dekan Kustošijskog dekanata preč. Ljubo Vuković, upravitelj župe vlč. Marko Čolak i dr. Josip Beljan.

Uz župljane župe bl. Ivana Merza svetoj misi su prisustvovali članovi Križarske organizacije čiji je duhovni utemeljitej bl. Ivan Merz i koji posebno obilježavaju Papin dan.

Na početku svete mise župnik Čolak pozdravio je sve prisutne rekavši: "Dijeleći radost s čitavom župnom zajednicom bl. Ivana Merza u Španskom od srca Vas pozdravljam u zahvalnosti Bogu i Svetom Ocu Franji što je upravo Vas poslao u našu domovinu Hrvatsku da kao apostolski nuncij budete poveznica našeg naroda s Petrom naših dana, za kojeg posebno danas molimo i obilježavamo devet godina pontifikata Svetog Oca. Dolazite u župu koja nema svoju crkvu. Kako je rekao biskup Ivan Šaško, kao da je na ovom mjestu crkva maknula svoje zidove da pokaže svoju unutarnju ljepotu, a to je ova živa Crkva koja se danas ovdje okupila. Zahvalni smo Vam i izrazito počašćeni što ćete predvoditi i uzveličati ovo naše euharistijsko slavlje, u kojem želimo zajedno s Vama zahvaliti Gospodinu za Svetog Oca papu Franju i za sve milosti koje u ovoj župi primamo. Za posredovanje svih tih milosti zahvalni smo ponajprije našem zaštitniku župe, bl. Ivanu Merzu.“

U homiliji se nuncij Giorgio Lingua osvrnuo na evanđelje koje govori o Isusovom preobraženju na gori Tabor.

“Izgled Isusova lica se promijenio, preobrazio, a haljine mu postadoše bijele kao svjetlost, a u jednom trenutku pojavi se oblak koji ih zasjeni. Evanđelist Matej koji pripovijeda o istom događaju, kaže da je čak i oblak bio svijetao: ‘svijetao ih oblak zasjeni’ (Mt 17,5). Zanimljiv je ovaj spoj: svijetao oblak koji stvara sjenu. Ukratko, sve je svjetlo! Svijetao je čak i oblak koji obavija i štiti apostole od pretjerane svjetlosti koju nisu mogli podnijeti. Nema tame… zašto? Jer mi smo u Bogu i ‘Bog je svjetlost i tame u njemu nema nikakve’, kako piše sveti Ivan u svojoj prvoj poslanici (1 Iv 1,5). U Bogu svjetlo pobjeđuje tamu, što ujedno označava pobjedu istine nad laži.”

Naglasio je kako je za postignuće slave uskrsnuća potrebno proći kroz uništenje smrću, a to je križni put koji je put ljubavi jer prava ljubav uključuje žrtvovanje samih sebe.

“Samo ako i vi ovdje obećate da ćete ljubiti jedni druge kao što je Isus vas ljubio, postat ćete: ‘besprijekorni i čisti, djeca Božja neporočna posred poroda izopačena i lukava u kojem svijetlite kao svjetlila u svijetu’ (Fil 2,15), kako sveti Pavao piše Filipljanima. Bit ćete znak nade u svijetu u kojem se neprestano prijeti ratovima. Isus nam je rekao veliku istinu: da bismo postigli puninu radosti, svjetlo istinsko, potrebno je proći kroz uski prolaz tame, kroz vrata smrti.”

img 0911

Obraćajući se križarima i križaricama, nuncij je podsjetio da su imali velike duhovnike.

“Na vaše susrete rado su dolazili i blaženi Alojzije Stepinac i mons. Franjo Šeper, kasnije kardinal. Križari su uvijek bili svjetionik i duhovna snaga. Vaše geslo ‘Žrtva, Euharistija, Apostolat’ i vjernost Papi ostali su živi u mnogim srcima sve do danas. Vi ste tome svjedoci jer među ostalim aktivnostima tako revno svake godine organizirate svečanost Papinog dana. Kao križari odabrali ste uzeti Kristov križ kako biste bili svjetlo mladima u Hrvatskoj i nosili Kristov plamen po cijelom svijetu, sve do nakraj zemlje. Nemojte se bojati ako ste neshvaćeni”, ohrabrio je nuncij križare.

Primijetio je da se križari trude biti svjetlo svijeta i sol zemlje po uzoru na blaženog Ivana Merza i službenicu Božju Maricu Stanković.

“Poput njih, i vi želite vjerovati u Božju ljubav i nju staviti na prvo mjesto, u najvećoj vjernosti Petrovu nasljedniku. Upravo stoga, počevši od 1926. godine, svake godine organizirate ovaj molitveni dan. Poput blaženog Ivana i službenice Božje Marice u euharistiji pronalazite snagu da idete protiv struje i budete svjetlo svijeta i sol zemlje”, rekao je nuncij Lingua.

img 1173

Kao Papin predstavnik u Hrvatskoj zahvalio im je na svemu što čine za jačanje jedinstva s rimskim biskupom.

“Donosim vam Njegov blagoslov i molim vas da ga pratite, napose u ovom ‘sinodalnom hodu’ na koji je pozvao cijelu Crkvu, kako bi još snažnije zasjala kao svjetlo narodima i kao odgovor na izazove koje danas svijet pred nju stavlja”, poručio je nuncij.

Nuncij Lingua zaključio je homiliju poticajima koje je papa Franjo uputio mladima na hodočašću u Rimu.

“’Samo hrabro, idite naprijed, stvarajte buku. Gdje su mladi, treba biti buke. .. (…) Idite naprijed! U životu će uvijek biti ljudi koji će vam savjetovati da zakočite, da se zaustavite na vašem putu. Molim vas, idite protiv struje. Budite hrabri, budite hrabre..(…) Idite protiv struje ove civilizacije koja nam toliko zla nanosi. Jeste li shvatili? Idite protiv struje, a to znači stvarati buku, ići naprijed, ali s vrijednostima ljepote, dobrote i istine.’ (Mladima iz biskupije Piacenza – Bobbio, 28. kolovoza 2013.). Stvarajte buku, kao što ju je stvarao Ivan Merz koji još i danas nastavlja govoriti o sebi i pokreće brojne mlade da zajedno s Papom hodaju kako bi bili svjetlo svijeta.”

img 1246

Papin dan u župi bl. Ivana Merza u zagrebačkom naselju Špansko organizirala je Križarska organizacija čiji je duhovni utemeljitelj bl. Ivan Merz.

Podsjetimo, argentinski kardinal Jorge Mario Bergoglio na konklavi 13. ožujka 2013. izabran je za poglavara Katoličke Crkve kao 265. nasljednik sv. Petra. Prvi kardinal iz reda đakona Jean-Louis Tauran oko 20:15 sati pojavio se na svečano urešenoj loži vatikanske bazilike sv. Petra i nakon tradicionalne objave na latinskom: „Habemus Papam!“ (Imamo Papu!) obznanio je da su kardinali elektori na konklavi izabrali za papu argentinskog kardinala Bergoglia koji je izabrao ime Franjo. Papa je izabran drugoga dana konklave, u ukupno petom glasovanju.

 

Sanda Dinarina MladićIIKA

Izvor: Zagrebačka nadbiskupija

 

Radio Marija

14:55 Molitva za život
15:00 Krunica Božjeg milosrđa
15:15 Krunica - Slavna otajstva
15:40 Glazba

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Molitva za život - svakoga dana u 14:55h

Svakoga dana u 14:55 h molimo molitvu za život. Pridružite nam se u zajedništvu molitve za blagoslov obitelji, sklad i plodnost supružnika i...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Travanj 2024
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.