25 godina Radio Marije

Ukrajinci 4

ĐAKOVO (TU) – Vjernici grkokatoličkoga obreda, podrijetlom Ukrajinci, koji žive u župama slavonskobrodskoga kraja – Gornji Andrijevci, Sibinj, Kaniža, Šumeće i Slavonski Brod s filijalom Bukovlje, predvođeni grkokatoličkim brodskim župnikom o. Aleksandrom Hmiljem i sestrama bazilijankama, hodočastili su u nedjelju, 6. ožujka u đakovačku prvostolnicu i sa župljanima đakovačke župe Svih Svetih i drugim vjernicima svjedočili duhovnu blizinu i solidarnost sa stradanjima Ukrajine te molili za prestanak surovoga rata i vladavinu mira.

Prije misnog slavlja sudjelovali su u molitvi krunice, nakon koje je uslijedio pozdrav domaćega župnika Ivana Lenića. Euharistijsko slavlje predvodio je župnik u koncelebraciji s o. Hmiljem i poglavarima Bogoslovnog sjemeništa, uz asistenciju đakona Nikole Klemena.

U svojoj homiliji župnik Lenić tumačio je naviješten evanđeoski ulomak o napastovanju Isusa u pustinji, pod vidom utjecaja na slabljenje i razaranje vjere. Povezujući to sa sadašnjim stanjem u Ukrajini, među ostalim je rekao: „Svjedoci smo često, napose posljednjih tjedana, kako pod krinkom ovih đavolskih napasti koje su osvojile pojedine moćnike svijeta i dijelove narodnih zajednica, biva u velikim razmjerima gaženo dostojanstvo i prava, sloboda i opstojnost drugih naroda, drugoga susjednoga naroda; kako se pod sebeljubnim izlikama i bolesnim težnjama nemilo širi zlo rata, stradanja, uništavanja, proganjanja nedužnih što nam je bolno gledati i s čime se ne možemo bez sućuti miriti. Svemu tome je izložena bratska nam Ukrajina s kojom smo i večeras u mislima, solidarnosti i molitvi”. Na kraju homilije citirao je riječi i pozive poglavara ukrajinske Grkokatoličke Crkve, velikoga nadbiskupa kijevsko-haličkoga Svjatoslava Ševčuka, kao nadahnuće molitvi za mir u toj zemlji.

Ukrajinci 1

Na kraju mise uslijedio je moleban – pobožnost Presvetoj Bogorodici na ukrajinskom jeziku, pred njezinim oltarom u katedrali, koji je vodio župnik o. Hmilj, a pjevanjem animirale sestre bazilijanke i pjevači iz Slavonskog Broda i okolice. Molitvi se pridružio i pomoćni biskup mons. Ivan Ćurić, koji je nakon pobožnosti uputio riječi podrške, ohrabrenja i zajedništva nazočnim vjernicima. „Naša domovina Hrvatska, koja je i sama prošla kroz ratne tragedije, želi stajati uz vas i želi učiniti sve što je čovjeku moguće. Želimo da nam srca budu ispunjena nadom, da vaša srca nikad, ni protiv onih koji sada napadaju vašu domovinu, ne budu ispunjena mržnjom. Možda danas s jednom začuđenošću, možda s nekim osjećajem očaja, ali nikada s mržnjom. Želimo da u vama, u svima nama, u cijelom svijetu uvijek pobjeđuje Kristova zapovijed ljubavi“, rekao je biskup Ćurić.

Jedna vjernica Ukrajinka, rodom iz Kijeva u kojem joj je sada sin, majka i drugi, položila je na Gospin oltar buket cvijeća, a jedan vjernik Ukrajinac ukrajinsku zastavu kao znak povjere njihove pradomovine Gospinoj zaštiti.

A. Banović / Foto: Pero Šola

Đakovačko-osječka nadbiskupija

Radio Marija

22:05 Glazba
22:30 Upoznajmo Bibliju
22:50 Glazba
23:00 Molitva - Povečerje

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

"Kad bi ljudi poznavali vrijednost Svete Mise, svaki dan bi morali doći redarstvenici"... Citati i misli sv. o. Pia

Današnji sveti zaštitnik je sv. Pio iz Pietrelcine, glasoviti i kod vjernika omiljeni Padre Pio, talijanski kapucin i mističar. Na njegov spomendan, izdvajamo...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Rujan 2022
P U S Č P S N
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 2009-2022

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.