25 godina Radio Marije

jeronim vjezbe

Zajednica svećenika iz Papinskoga hrvatskog zavoda sv. Jeronima predvođena rektorom Markom Đurinom imala je od 3. do 6. ožujka 2022. godišnje duhovne vježbe u svetištu sv. Gabrijela od Žalosne Gospe (san Gabriele dell'Addolorata) kod otaca pasionista u mjestu Isola del Gran Sasso, ispod planine Gran Sasso u talijanskoj pokrajini Abruzzo.

Voditelj ovogodišnjih duhovnih vježbi je bio preč. dr. Richard Pavlić, svećenik Gospićko-senjske biskupije, profesor na Teologiji u Rijeci i župnik u Senju, nekadašnji pitomac Zavoda sv. Jeronima.
Dr. Pavlić, uvijek na temelju određenog biblijskog odlomka, govorio je svećenicima kroz šest razmatranja i tri homilije o nutarnjim stvarnostima svećeničkog života u kojem se svećenik kroz redovito i nužno povlačenje u samoću susreće sa svojim Bogom koji ga vodi do preobraženja. U toj životnoj simbiozi čovjek-svećenik susreće se sa Božjom svetošću i vlastitom grešnošću koja se u njegovoj svakodnevnici očituje kroz osjećaj straha, iskustva osobnih razočaranja nad samim sobom, nemoći da se do kraja preda, manjka vjere i nedostatka snage.

Sa svim tim stvarnostima u svojem životu susreo se i sv. Petar koji je bio unutarnji lik većine razmatranja i primjer kroz kojeg je predvoditelj duhovnih vježbi htio pokazati kako vlastita nemoć i osobne slabosti u svećeničkom životu nisu Gospodinu preprjeka da čini čudesna djela. Zbog toga je istaknuo kako Bog pri pozivanju osobu izabire, osposobljuje i dariva darom Duha Svetoga kako bi je sačuvao, pa i kroz kušnje, u ljubavi prema Bogu jer je to dovoljno kako bi Bog mogao u procesu preobrazbe svećenika dovesti do blizine božanskog života i vječnosti koja je blaženstvo, usprkos čovjekovoj želji da trajno izbjegava križ.

Također, u danima duhovnih vježbi svećenici iz Zavoda bili su pozvani okusiti samoću, preispitati gdje i na čemu temelje svoju sigurnost, meditirati nad osobnim slabostima, pohitati u zagrljaj svojoj „prvoj ljubavi“ i vratiti se na početna iskustva svojeg svećeničkog poziva i hoda te razumijevati vlastitu životno-svećeničku metanoju kao često dug i složen proces koji se nalazi u Kristovim rukama.

Na kraju duhovnih vježbi rektor Đurin zahvalio je dr. Pavliću što je pristao voditi duhovne vježbe te što je, iz bogatstva osobnog života u vjeri te duhovno-intelektualnog iskustva kojeg ima kao svećenik i profesor, progovorio svećenicima o Bogu i njima samima na ovim duhovnim vježbama.

U svetištu se inače čuvaju relikvije sv. Gabrijela od Žalosne Gospe (krsno ime: Francesco Possenti, 1838. – 1862.), redovnika pasionista, koji je, teško oboljevši, preminuo na glasu svetosti u 24. godini života u svome samostanu u Isola del Gran Sasso. Postao je poznat u pokrajini Abruzzo i šire, po mnogim, medicinski dokumentiranim čudesnim ozdravljenjima koja su se počela događati nakon njegove smrti sve do danas. Kanoniziran je 1920. godine, a ubrzo je proglašen zaštitnikom talijanske katoličke mladeži. Prema službenim podatcima, svetište godišnje posjeti oko 2 milijuna hodočasnika, osobito obitelji s bolesnom djecom.

 

Izvor: Splitsko-makarska nadbiskupija

Radio Marija

20:40 Glazba
21:00 Ispovijest vjere Hrvata katolika
21:01 Jubilate Deo – emisija o gregorijanskom koralu – tema: Symphonie – duhovne pjesme Hildegarde iz Bingena; ur.: Tihomir Prša, prof.; vod.: Dalija Mock
22:00 Najava sutrašnjeg programa

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

"Kad bi ljudi poznavali vrijednost Svete Mise, svaki dan bi morali doći redarstvenici"... Citati i misli sv. o. Pia

Današnji sveti zaštitnik je sv. Pio iz Pietrelcine, glasoviti i kod vjernika omiljeni Padre Pio, talijanski kapucin i mističar. Na njegov spomendan, izdvajamo...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Rujan 2022
P U S Č P S N
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 2009-2022

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.